Sådan bestiller du færgebilletter til de græske øer
Med mindre man kan flyve direkte til dén græske ø, man vil holde ferie på, kommer man ikke uden om at skulle med en færge. Derfor skal der også findes og bestilles færgebilletter. Dette kan heldigvis gøres hjemmefra.
Med denne artikel vil vi give dig nogle tips til, hvordan du nemmest griber dette an, og hvilke ting du skal være opmærksom på når du bestiller færgebilletterne til din ferie i Grækenland.
Da der er mange øer i Grækenland er der også mange færger – og mange færgeselskaber. Faktisk så mange at tingene meget nemt bliver uoverskuelige. Specielt fordi selskaberne gør tingene på hver deres måde og har forskellige definitioner på hvad der er lavsæson og højsæson og så videre.
Heldigvis er tingene dog blevet meget nemmere end i gamle dage, hvor det nærmest var helt umuligt at planlægge hjemmefra. Enten kunne man indvolvere et rejseselskab eller også måtte man vente med at købe et billet og finde en færge til man stod i færgehavnen i eksempelvis Piræus.
Brug en portal til booking af færgebilletter
I dag efter internettets fremkomst, er det blevet meget nemmere. Mange færgeselskaber er ikke nødvendigvis fulgt med tiden, men heldigvis findes der flere færgeportaler, som samler billetkøb fra de forskellige færger ét sted. Vi anbefaler til enhver tid, at man benytter sådan en portal, når man vil købe færgebilletter til de græske øer. Det gør vi selv.
Den bedste og efter vores mening mest overskuelige af disse portaler er ferriesingreece.com. De sælger hvert år på den gode side af 100.000 billetter. Der er med andre ord tale om et seriøst foretagende, som man roligt kan booke via. Det gør vi som sagt selv.
Selve bookingen er meget simpel. Man går simpelthen bare ind på siden og vælger en dato og destination. Herefter kommer der de forskellige muligheder op, og man kan bestille billetten med det samme.
Typisk skal man bruge en fysisk papirbillet, som skal vises, når man stiger ombord på færgen. Man kan enten vælge at få den tilsendt (hvis man er i god tid) eller printe den ud i en automat eller et billetkontor i Grækenland. Det er sjældent at kvitteringen på telefon eller computer accepteres som billet ved færgen, så sørg altid for at hente din fysiske billet.
Piræus som knudepunkt
Langt de fleste danskere starter deres øhop eller planlagte ferie ved at flyve til Athen. Athen er som sådan ikke nogen havneby, så der går heller ingen færger fra Athen. Det gør der til gengæld fra Athen-forstaden Piræus. Så når du skal finde færger til eller fra Athen er det altså Piræus, du skal kigge efter (bemærk at der er yderligere to færgehavne ved Athen). Fra lufthavnen i Athen til Piræus er der cirka halvanden times tid med toget/metroen. Fra Athens centrum til Piræus tager det en halv times tid. Se her hvordan du kommer fra lufthavnen i Athen til færgehavnen i Piræus.
Hvis du er på vej til en af de græske øer via Athen, og ikke kan få flyet og færgen til at korrespondere, er du nødt til at tage en overnatning inden du tager færgen næste morgen. Det er meget normalt, at det er nødvendigt. Om sommeren går færgerne typisk ved 7-tiden om morgenen og ved 17-tiden om eftermiddagen. Så du skal tidligt afsted fra Danmark for at kunne nå en færge samme dag. Mange tager endda flere dage i Athen for at få set byen, nu de er her alligevel.
Når overnatning er nødvendig
Hvis du bare skal videre næste morgen med færgen fra Piræus anbefaler vi, at du finder et billigt hotel i Piræus så tæt på havnen som muligt, så du undgår en tur gennem Athen centrums morgenmyldretid. Vi har flere gange benyttet hotellet Ionion i Piræus. Det er til at betale og ligger i gåafstand fra havnen. Personalet er imødekommende, og selvom det hele er lidt gammeldags og slidt, er sengetøjet nyvasket. Der er gratis Wi-Fi. Link til booking.
Tager du et par overnatninger fordi du gerne vil opleve Athen, bør du ikke vælge Piræus. Her er nemlig stort set intet interessant at foretage sig. Find i stedet på et hotel i Athens centrum. Gerne i Akropolis-, Syndagma- eller Plaka-området, hvorfra der er gode forbindelser med metroen til både lufthavnen og færgen i Piræus. Desuden er her masser af spisesteder, shoppingmuligheder og natteliv inden for kort afstand.
Vi har selv boet på Athens Market Portrait, der ligger i Athens tidligere krydderikvarter. Det er et ganske fint storbyhotel, beliggende meget centralt kun få minutters gangs fra den livlige og atmosfærefyldte plads Monastiraki. Vi tjekker ind samme sted næste gang vi kommer på de kanter. Link til Booking.
Færgeplaner
Om sommeren, i sæsonen, går der daglige færger til langt de fleste græske øer. Til mange af øerne er der endda flere færger dagligt. Generelt er det altså ikke noget problem at komme til de enkelte øer, når man kommer fra Danmark.
En ting man skal være opmærksom på er, at færgeruter kan komme og gå. Specielt i årene efter finanskrisen og de græske økonomiske problemer har der været en del omvæltning i færgesejladsen, hvor særligt mange af de små forbindelser har måttet dreje nøglen om. Man kan altså ikke nødvendigvis regne med at bare fordi man har taget en færge til Sikinos hvert år siden 1992, så går den også næste år. Tjek altid via en af bookingportalerne om en given rute stadig eksisterer, båden dato du har brug for.
Husk også når du planlægger din ferie, at færgerne til øerne kan være forsinkede på grund af vejret. Særligt i ydersæsonerne og særligt i Det Ægæiske Hav. Du skal derfor ikke planlægge dine rejser med for kort tidsrum at skifte transport. Der skal være noget elastik at give af, ellers risikerer du, at du ikke når dit fly på grund af færgens forsinkelse.
Hurtigfærge eller almindelig færge?
På mange ruter går der både traditionelle færger og hurtigfærger samt flyvebåde, som egentlig bare er små hurtigfærger uden mulighed for at få bil med. Der er ofte stor forskel på hvor lang tid de forskellige typer færger er om at sejle en given strækning. Hurtigfærgerne er selvfølgelig hurtigst, det siger sig selv, så er tiden vigtig skal du booke en hurtigfærge. Til gengæld er prisen også højere, så er tiden mindre vigtig, kan du spare nogle penge ved at vælge en traditionel færge.
Et år var vi på Sifnos. Turen var med hurtigfærge, tog cirka 2,5 timer og kostede €300 retur for fire personer. Med den almindelige færge havde turen taget 5 timer og kostet €225. Tiden blev altså halveret med hurtigfærgen, mens prisen steg med 20-25% sammenlignet med den traditionelle færge.
På nogle ruter går der færger fra forskellige selskaber. Vi har sejlet med flere selskaber, og vil ikke anbefale nogle frem for andre. Vi vælger med pengepungen og ud fra hvilket tidspunkt der passer os bedst. På de længere stræk, hvor man bliver sulten undervejs, kan det dog anbefales lige at undersøge udbuddet af faciliteter om bord på færgen.
Da vi tog hurtigfærges til Sifnos var det med Aegean Speed Lines’ store moderne katamaranfærge med salg af mad og drikkevarer, mens vi på hjemtuden sejlede med SeaJets flyvebåd uden nogen servicetilbud. Ellers gør vi normalt det, at vi køber noget mad og tager med. Det er både billigere og bedre end på færgen og vi slipper for at stå i kø.
Hvilke færge skal jeg med for at komme til en bestemt græsk ø?
En af de væsentligste spørgsmål, når turen går til en græsk ø er selvfølgelig hvilken færge man skal med. Det vil vi ikke komme ind på i denne artikel. Men i vores rejseguides til de enkelte rejsemål, har vi en boks hvori vi forklarer hvorfra og hvortil du skal tage færgen. Hvis du vil vide hvordan du kommer til eksempelvis Kefalonia, så skal du kigge i vores rejseguide til Kefalonia. Der er typisk den smarteste eller enkleste vej vi skriver om. Nogle gange nævner vi også et alternativ.
Er du på øhop, kommer du sikkert fra en helt anden retning and den der giver mest mening, hvis du kommer direkte fra Danmark. Her kommer vi for hvert rejsemål også typisk med de forskellige forbindelser til andre øer, men ellers er det nemmeste at bruge en af de nævnte bookingportaler og tjekke ruten. Portalerne kan nemlig både bruges til almindelige tur/retur-ruter og rundrejser som øhop.
Links
Her er link til den bookingportal vi selv benytter, når vi skal købe færgebilletter i Grækenland.
Her er links til nogle af de forskellige færgeselskaber, der sejler i Grækenland: