Foto: Henry Lim

Oplevelser på Folegandros

Folegandros er en oplevelse i sig selv. Det er en uspoleret autentisk græsk kyklade-ø med barsk natur og utroligt flotte udsigter. Og selvfølgelig velsmagende mad og god atmosfære.

Faktisk er der ikke så meget andet at komme efter end øen i sig selv. Generelt kommer folk til Folegandros for at slappe af og komme lidt væk fra hverdagens måske hektiske (arbejds-)liv. Så selvom der ikke er nogle seværdigheder er det heller ikke noget man savner.

Dog kan du selvfølgelig godt gå lidt på opdagelse, og få dig nogle kulturelle oplevelser i det små, hvis du savner lidt “action”. Men sæt ikke forventningerne til at blive underholdt alt for højt op.

Den venetianske borg

Choraen er en todelt by, hvor den gamle bydel er indenfor den gamle venetianske borgs mure, mens den nyere bydel er skudt op udenfor den bymuren. Den venetianske borg er fra middelalderen og er sådan set “bare” den samling huse, der var på Folegandros på den tid omkranset af en mur, for at beskytte beboerne mod angreb udefra. Her kan du gå og nyde de smalle gader og små hyggelige torve, og mærke historiens vingesus

Museet i Ano Meria

I Ano Meria kan du finde et lille folkloremuseum (på engelsk hedder det EcoMuseum). Museet er en rekonstruktion af et husmandssted, som på græsk hedder “thimonia”. Altså et selvforsynede landbrugshjem fra de gode, gamle dage. Her kan du blandt andet se en lade med original drue- og olivenpresse, krukker og fade med mere. Et besøg til denne anden verden, kan være et fint afbræk i en ellers afslappende badeferie.

Panagia-kirken

Panagia er den ikoniske kirke, der ligger ovenfor choraen. Det er øens største kirke og er tilegnet Jomfru Maria. Er du på Folegandros, er der ingen vej udenom: Du skal “bestige” den zig-zaggede sti op til Panagia-kirken. Herfra er der en god udsigt over øen. Turen fra choraen til kirken tager kun cirka 15 minutter på gåben.

Er du der på rette tidspunkt så gå ikke glip af den fantastiske solnedgang set fra kirken eller klipperne nedenfor.

Vandreture på Folegandros

En af de ting du med sikkerhed kan få fornøjelse af på Folegandros, er at vandre i det smukke landskab. På trods af øens ringe størrelse findes der flere afmærkede vandreruter, der spænder fra 2 km til 5,5 km, hvilket kun er ud-ture, det vil sige at turen er dobbelt så lang, hvis du vil tilbage igen.

Disse ture kan kombineres, så distancen kan øges efter behov. Selvom der ikke er tale om mange kilometer, skal man huske, at landskabet er meget kuperet, hvorfor det kan være hårdere og tage længere tid end samme tur i fladt terræn. De fleste ruter er markeret med skilte.

En tur på 3 km kan for eksempel være fra Ano Meria til Agios Nikolaos-stranden og derfra til Galifos-stranden for at ende ved Agali-stranden. Herfra kan man gå samme vej tilbage, hvilket så giver en tur på cirka 6 km. Alternativt kan man gå tilbage fra Agali til choraen, hvilket er en tur på cirka 4 km.

Dykning ved Folegandros

Det er også muligt at dykke ved Folegandros. I Chora ligger SEA U, som tilbyder daglige ture såvel som private ture.

Shopping på Folegandros

Det vil være synd at kalde Folegandros for et shopping-mekka. Der ligger dog lidt småbutikker i Chora. Blandt andet flere souvenirbutikker med de sædvanlige ting såvel som lokale produkter og håndmalet keramik.

Chrisospilia (Guldgrotten)

Chrisospilia kunne have været Folegandros største seværdighed. Men det faktum at det er forbudt at besøge den ødelægger ligesom lidt fornøjelsen. Der findes godt nok turbåde der sejler dertil, men de stopper uden for grotten, da man som sagt ikke må kommer ind i den. Grotten er nemlig beskyttet som arkæologisk område og udgravningerne er stadig i gang.

Grotten, der ligger på nordøst-kysten af Folegandros, består at to kamre. Det første er 100 m langt og her er der blandt andet fundet flere menneskeskeletter samt nogle nogle cisterner fra romertiden. I det andet kammer, der er noget kortere, findes en del stalaktitter (drypsten).

Da man som sagt ikke kan få lov at komme ind i grotten, giver det ikke rigtigt nogen mening at tage på udflugt hertil.

Artiklen er senest opdateret i november 2019.