Græsk vin er mere end Retsina
Retsina, er nok det de fleste tænker på, når vin og Grækenland nævnes i samme sætning. Her er de fleste af os i dag nok lidt under-informerede, da Grækenland faktisk laver en hel del andet vin end retsina. Selvom Grækenland var et af de første steder i verden, hvor man begyndte at lave vin, blandt andet retsina, er landets produktion haltet noget bagefter i forhold til nabolandene, der har formået at gøre sig gældende, når der skal gode vine på bordet.
Grækenland står altså stadig i skyggen af de tre store vinproducerende lande i Europa nemlig Italien, Frankrig og Spanien, hvis nogen skulle være i tvivl. I 2018 lå Grækenland på en 10. plads ud af 13 på en liste over de mest vinproducerende lande i Europa. Italien lå på en 1. plads med 48 millioner hektoliter vin om året, hvor Grækenland blot producerer 2,2 hektoliter/år og Bulgarien bunder listen på en 13. plads med blot 1,1 hektoliter/år. Så der er langt endnu, hvis græsk vin skal gøre sig gældende på det internationale marked. Hvert fald hvis vi taler om kvantitet.
En ny vin-æra i Grækenland
Da kampen nok er tabt til nabolandende i forhold til mængderne, kan grækerne måske komme igen på kvaliteten. Der var nogle unge mennesker i Grækenland, der for flere årtier siden blev trætte af at blive hånet for deres harpiks-spøjt af noget vin (dette er ikke et udtryk for forfatterens egen holdning til retsina), og derfor tog tyren ved hornene, og gik seriøst ind i vinproduktion, for at løfte det græske vin-niveau, så det kunne måle sig med vin fra de andre populære vin-nabolande som Frankrig og Italien.
Denne vin-revolution i Grækenland er sådan set sket uden at vi andre egentlig har lagt mærke til det, og der er nu over 1.290 vingårde i Grækenland, og det er en branche i stadig vækst, hvor flere unge mennekser gerne vil prøve kræfter med og vise deres værd indenfor vinproduktion. Der er skudt mange små vingårde op indenfor de seneste år, og nu bliver der lagt vægt på kvaliteten, da mange af de unge har studeret ønologi i udlandet.
De gamle traditioner med at håndplukke druerne, de gamle ideer og erfaringer omkring vinproduktion blandes nu med den nye viden og teknologi indenfor faget. På den måde fremstilles der idag rigtig god græsk vin på et grundlag af godt håndværk, erfaring og viden.
De græske druer
Der produceres primært hvidvin i Grækenland og kun en tredjedel af vindruerne i Grækenland bliver til rødvin. 300 af de dyrkede druersorter i Grækenland stammer oprindeligt fra Grækenland og udgør 90% af landets samlede druesorter. Der bliver altså lagt vægt på dyrkning af landets hjemmehørende druer. De mest brugte druer i græsk vinproduktion er Savatiano (hvidvin), Roditis (hvidvin) og Agiorgitiko (rødvin), men også druer som Assyrtiko (hvidvin) og Xinomavro (rødvin) er ved at være kendte drue-navne. Druerne Savatiano og Roditis bliver stadig i stor stil brugt til produktion af billig vin og retsina, men der er mange andre druer i Grækenland, der arbejdes med at lave gode vine af.
Vinområder i Grækenland
Der er flere steder i Grækenland, hvor der dyrkes vin i stor målestok med produktion til både ind- og udland. Dog er det kun 13% af den samlede vinproduktion i Grækenland, der bliver eksporteret ud af landet. De fem primære vinområder er De Ægæiske øer (blandt andet øerne Santorini, Paros og Samos), Peloponnes + De Ioniske Øer (primært Kefalonia), Kreta samt området omkring byen Naoussa på det nordlige Grækenland og i det centrale Grækenland nordvest for Athen. De forskellige områder har i store træk specialiceret sig i dyrkning af forskellige druer, og områderne producerer dermed forskellig vin.
Det er især Santorini, der er kendt blandt vinelskere. Her dyrkes masser af især hvidvin i den vulkanske jord og der er rig mulighed for at komme på vinsafari på øen. Vin fra Santorini er nærmest blevet synonym med græsk vin uden for Grækenland, så Santorini er det oplagte sted at starte, da Santorini i forvejen er en kendt ferieø blandt danskerne.
En af Grækenlands bedste rødvinsregioner hedder Nemea. Byen/området Nemea hører under provinsen Korinthia/Corinthia på det nordlige Peloponnes, og er et af de områder i Grækenland hvor der bliver produceret mest vin, og hvor der bliver produceret mest rødvin. Der ligger mange vingårde i dette område, og er derfor et besøg værd, hvor du kan tage rundt på flere vingårde i løbet af én eller flere dage. Ikke mindst er området i sig selv ganske flot med bjerge og gamle byer med arkæologiske seværdigheder.
Besøg nogle vingårde
Hvis du vil på decideret vinferie i Grækenland, er Santorini som sagt det oplagte sted at starte. Det er der skrevet meget om, og uden det store besvær er det muligt at finde nogle ture eller vingårde, når man er på øen.
Vi vil stedet slå et slag for at tage en tur til en af mange vingårde i Nemea-området i det nordlige Peloponnes. Nemea ligger cirka 115 km ad vejen fra Athen og kan derfor godt nås på en dagsudflugt fra netop Athen, hvis man bor der. Man kan selvfølgelig også lægge ferien tættere på området.
Der er desværre ikke rigtigt nogle overnatningsmuligheder i selve Nemea by, så derfor kan det istedet anbefales at overnatte i kystbyerne Nafplion (ca. 40 km mod syd), Korinth (ca. 38 km mod nordøst) eller Loutraki (ca. 48 km mod nordøst), der alle tre er byer, der i sig selv er et besøg værd.
Herunder har vi valgt nogle vingårde ud, som kunne være mulige mål for et besøg, hvor du også kan få lov til at se og smage på varerne.
Palivou Estate: En vingård der ligger i Archaia Nemea, ca. 5 km øst for Nemea. Efter billederne på deres hjemmeside at dømme, har de tilsyneladende har haft royalt besøg fra Danmark. https://palivos.gr/en
Gaia Wines: En vingård der ligger i den lille by Koutsi 4,5 km nord for Nemea. https://gaiawines.gr
Semeli Estate: Vingård placeret ved Koutsi 4,5 km nord for Nemea. https://www.semeliestate.gr
Skouras (Domaine Skouras): En vingård der ligger 21 km syd for Nemea og blot 22 km fra Nafplion. https://www.skouras.gr
Mere information om græsk vin
Du kan læse en hel del mere om græsk vin på den informative side winesofgreece.org