Agistri

Agistri er en lille ø beliggende i Den Saroniske Bugt, og er på størrelse med den danske ø Endelave. Agistri ligger forholdsvis tæt på havnebyen Piræus på fastlandet samt de andre øer i den store bugt, hvilket gør Agistri ideel til en del af en ø-hop ferie. Agistri er en grøn ø med få byer, og øen er da også mest besøgt af grækerne fra fastlandet, der nyder sommerferien og weekenderne på den lille hyggelige ø langt fra storbyen. Derfor er der forholdsvis livligt på strandene og i de små byer om sommeren.

Fakta om Agistri

Græsk navn: Αγκίστρι
Indbyggertal: 1.142 (2011)
Areal: 13,4 km2
Største by: Milos (går også under navnet Megalochori)

Agistri byder på en håndfuld fine strande, flotte klippekyster, et par små hyggelige byer og et kuperet terræn med fyrreskov midt på øen. Der afgår færger mellem Agistri, Piræus og de omkringliggende øer flere gange dagligt, så det er nemt at komme til Agistri. Dette er ø-boerne formentlig glade for, da de primært lever af sommerens turisme.

Byer på Agistri

Ø-boerne på Agistri vil nok mene at der er fire byer på øen, men for den besøgende er der primært tale om to byer på Agistri, måske tre. De to byer der er mest relevante er havnebyerne Skala og Milos (også kaldet Megalochori). Det er hertil og fra at færgerne sejler mellem Piræus og de omkringliggende øer. Disse to byer ligger begge på Agistris nordlige kyst. Den tredje by, Limenaria, ligger lidt inde i landet på Agistris sydøstlige del. Hvis vi skal nævne den fjerde by, så er det en lille landsby lidt oppe i landskabet bag havnebyen Skala på den nordligeøstlige del. Denne lille landsby hedder Metochi. Der er god bustransport mellem de tre største byer og nogle af de gode strande rundt på øen.

Milos/Megalochori er Agistris største by, og er samtidig den havneby man kommer til med hurtigfærgen (Flying Dolphins) fra Piræus. Der bor 500-600 mennesker i Milos/Megalochori. Havnebyen ligger på Agistris nordvestlige hjørne, og husene i byen bevæger sig ind i landet snarere end langs kysten. Dog er der nogle spisesteder tæt på havnen, så det er muligt at nyde udsigten til havet. Der er nogle overnatningssteder ud til havet, ellers er de fleste at finde mellem 100 m – 300 m fra havnen og kysten. I Milos/Megalochori er der også et minimarked.

Kystbebyggelse ved Skala.
Foto: Manu

Skala er en anden havneby, og ligger på Agistris nordøstlige del og blot 2 km øst for den anden havneby Milos/Megalochori. Her afgår/ankommer den langsomme færge (bilfærgen) til og fra Piræus. Skala er groft sagt sommerferiebyen på Agistri, og det er her de fleste gæster nyder det gode sommervejr, da nogle af de bedste strande ligger ved Skala. Byen ligger ved en spids af klippe og strand, hvor her er placeret en fin kirke. I Skala finder du også en lille havn, flere barer, et par natklubber, caféer, spisesteder, et minimarked og en hæveautomat. Der er en god portion overnatningssteder, hvoraf nogle ligger ud til vandet, ellers ligger de fleste lidt trukket tilbage med cirka 100 m – 500 m til vandet.

Limenaria er en lille landsby, der ligger på Agistris sydøstlige del cirka 300 m fra kysten, og cirka 5 km ad vejen fra Milos/Megalochori. Der er ingen strande i nærheden men blot et par steder, hvor det er muligt at springe i det klare vand fra klipperne, og fra en slags platform med stige. Limenaria er en gammel landsby med gamle huse, hvor de fleste er lidt nedslidte. Limenaria rummer også en kirke og en enkelt taverna, hvor du kan få slukket din tørst og sult efter turen hertil.

Seværdigheder og oplevelser på Agistri

Der er ikke nogen seværdigheder som sådan på Agistri, men der er da et par oplevelser på øen, som specielt de naturelskende og aktive mennesker kan få glæde af.

Tur til Metochi, den gamle landsby, er en fin gåtur fra byen Skala. Turen fra Skala til Metochi går opad og er på cirka 750 m i sydvestlig retning. Du skal bare følge vejen. I Metochi er der nogle gamle fine huse, en kirke med kirkegård, en taverna og et par overnatningssteder. Ellers er her en fin udsigt over del nordlige del af Agistri og havnebyerne Milos/Megalochori og Skala og ikke mindst havet.

Vandring på Agristri er ganske oplagt, da øen er ret lille og overskuelig, samt har en herlig og frodig natur. En vandretur fra Milos/Megalochori til landsbyen Limenaria gennem Agistris fyrreskovsrige midte er en tur på cirka 7 km. En tur fra Skala til Limenaria er cirka på 8 km også gennem øens midte. Der er flere andre måder at komme rundt på øen på, for eksempel via vejene langs kysten. En tur fra Milos/Megalochori til stranden Dragonera på Agistris vestside er også en fin gåtur på cirka 2,5 km og cirka 4 km fra Skala. Hvis du har mod på at gå længere endnu, så er den længste tur på Agistri nok turen fra Skala til den spektakulære strand Aponisos på den sydvestlige del, hvilket er en tur på omkring 9,5 km der går via byen Limenaria.

Lej en cykel og kør rundt på Agistri. Der er flere gode ruter, og flere interessante steder at cykle hen. Der kan blandt andet lejes cykler ved havnen i Milos/Megalochori.

Ridning på Agistri er der også mulighed for. Hos Aponisos Horse Riding på Agistris sydvestlige del, kan man få undervisning i ridning for både børn og voksne samt leje heste så området kan udforskes på hesteryg. Her kan du blandt andet ride rundt om den sø, der ligger lige ved Aponisos Horse Riding.

Lekani-søen er en saltvandssø, der ligger tæt på den spektakulære strand Aponisos, og cirka 1 km vest for landsbyen Limenaria. Lekani-søen er et fint udflugtsmål for naturinteresserede, da der er en spændende flora og fauna, samt en god travetur fra Milos/Megalochori eller Skala (henholdsvis cirka 6 km og 7 km).

Vandsportsaktiviteter kan dyrkes ved flere af øens strande, der blandt andet tilbyder dykning, kajaksejlads, vandski og windsurfing.

Bådtur rundt om Agistri finder sted på daglig basis i sommerperioden fra Milos/Megalochori, hvor en vand-taxi sejler hele øen rundt, så du kan få set hele den lille ø udefra.

Strande på Agistri

Agistri er en lille ø, men har stadig en håndfuld gode strande, samt en masse andre strande eller steder hvorfra du kan springe i vandet fra klipperne.

Megalochori Strand ligger øst for havnebyen af samme navn, og er en lang og lidt smal og nordvendt strand med sand og lidt småsten hist og pist. Nogle steder kan man leje parasoller og liggestole. Her er du tæt på byen, og der er caféer, og spisesteder tæt på. Stranden er ganske fin og ikke overendt af mennesker.

Stranden ved Skala.
Foto: Manu

Skala Strand er en sandstrand, der strækker sig over et længere stykke, og deles op i mindre afdelinger, men i store træk følger stranden blot den trekantede spids, som kysten former ved byen Skala. Der er derfor både en nordvestvendt del, en østvendt del og en nordøstvendt del. Alle tre steder er der mulighed for at leje parasoller og liggestole. Strandene er populære og der er mulighed for at dyrke vandsportsaktiviteter. Her er også mange muligheder for at finde mad og drikke i nærheden. Det turkisblå vand ved Skala er ikke særlig dybt, så stranden er velegnet til børnefamilier.

Chalikiada Strand er en lidt ikonisk strand, der ligger cirka 1 km sydøst for Skala. Det er en smal stenstrand, der ligger op ad en høj og stejl klippevæg, så det kræver lidt benarbejde at komme det sidste stykke ned til stranden. Her er ingen faciliteter. Tidligere kunne stranden være fyldt godt op af telte, da folk havde slået sig ned på stranden i kortere eller længere perioder. Nu bliver der holdt lidt mere justits, men stranden er stadig et spektakulært naturområde med flotte farver i klipperne og vegetationen.

Mariza Strand er faktisk slet ikke en strand men et sted ved kysten, hvor du kan springe i det klare blå vand fra klipperne, eller fra en rustik platform med stige til at komme op igen. Der er en sti og trapper ned til platformen. Mariza ligger nedenfor byen Limenaria (cirka 300 m derfra), og ligger cirka 7 km ad vejen sydvest for Skala. Det er et flot og naturskønt område med rå klipper og fyrretræer der læner sig ud over vandet.

Dragonera Strand ligger på Agistris vestkyst cirka 3 km sydvest for Milos/Megalochori. Stranden ligger lidt ude i ingenting, og er lidt “vild”, forstået på den måde, at den er lidt rodet på en naturlig måde. Det er ikke en “pæn og klassisk” strand i gængs forstand. Stranden har nemlig både sand, småsten, sten og klipper, hvilket også gør sig gældende ude under vandet, samt grønne omgivelser. Trods det viltre udseende, er der en lille strandbar, så det er muligt at forsyne sig med vådt og tørt, og det er skam også muligt at leje liggestole og parasoller.

Aponisos Strand er egentlig ikke en strand, men et lidt spektakulært sted. Aponisos er et sted på Agistris sydvestlige hjørne, hvor øen har lavet en lille knopskydning af en halvø, og den hedder Aponisos. Ude på denne lille knopskydnings klipper kan man bade i det meget turkise bassin af vand, der er mellem selve Agistri og knopskydningen, så man plasker rundt i en ganske eksotisk lille lagune.

Der er dog en lille hage ved herlighederne. Aponisos er privatejet, så der skal betales entré for at komme derud (5€ i 2020), men så er der også liggestol og parasol med i prisen. Der er snackbar, hvor der kan købes mad og drikke. Ellers er der også en taverna lige inden knopskydningen. Der er også en ganske lille havn og smuk vegetation i området. Hvis du alligevel skal til Aponisos, kan du lige så godt tage en tur rundt om den saltvandssø, der ligger lige ved siden af. Aponisos er et ret populært sted om sommeren, så nogen vil nok synes, at der er for mange mennesker.

Overnatning på Agistri

Selvom Agistri er en lille ø, er der masser af overnatningssteder. Langt de fleste ligger i de to havnebyer Milos/Megalochori og Skala. Ganske få overnatningssteder ligger andetsteds på øen og for eksempel i den gamle landsby Metochi, og egner sig til dem der gerne vil bo lidt isoleret.

GoGreece har en annonceaftale med Booking.com. Vi får provision, hvis der bestilles overnatning via vores links. Booking.com har ingen indflydelse på hvilke hoteller vi vælger ud, eller hvordan vi omtaler dem.

Hotel Milos

Wi-FiFamilierumPoolStrand

Hotellet ligger i Milos/Megalochori ganske tæt på havnen, og med god udsigt hertil fra balkonerne. Der er pool, restaurant og snack bar på stedet. Fine lyse værelser, med køkkenfaciliteter. Strand, spisesteder, caféer og indkøbsmuligheder er indenfor gåafstand.

Link til booking

Infinity Blue

Wi-FiFamilierumPoolStrand

Et absolut lækkert hotel i Milos/Megalochori med herlig udsigt til havet og havnebyen. Smagfuld “skandinavisk” indretning af de lyse værelser. Hotellet ligger ned til stranden og har egen bar og restaurant samt legeplads. Tæt på caféer, spisesteder og indkøbsmuligheder.

Link til booking

Saronis Hotel

Wi-FiFamilierumPoolStrand

Dette stemningsfulde hotel ligger i badebyen Skala, ganske tæt på stranden og den ikoniske kirke i byen. Et hotel med lidt “hippie-agtig” stil og med en speciel atmosfære, hvor der er kræset for detaljen så man føler sig hjemme. Fine, enkle værelser. Restaurant på stedet. Herfra er man tæt på alting i byen.

Link til booking

Koukounari 2 Rooms

Wi-FiFamilierumPoolStrand

Dette lille hotel i Skala ligger lidt trukket tilbage fra stranden og alt sommer-halløjet. Her er pool, snackbar samt fine og enkle værelser med balkon og nogle med køkken. Der er en lille gåtur til stranden og caféer, spisesteder og indkøbsmuligheder er tæt på.

Link til booking

Rosys Little Village

Wi-FiFamilierumPoolStrand

Dette lidt alternative overnatningssted ligger lidt udenfor selve Skala i det rolige område Sklili. 17 værelser med balkon og udsigt til havet. Stor fællesterrasse med adgang til havet fra platform. Aktiviteter med blandt andet yoga, vandsport og græsk musik. Et specielt sted, hvor der hygges om gæsterne. Lille restaurant på stedet.

Link til booking

Andre overnatningssteder på Agistri

Wi-FiFamilierumPoolStrand

Ud over vores favoritter på Agistri, findes der omtrent et halvt hundrede andre overnatningssteder på Agistri. Find dem på Booking.com.

Link til booking

Her ligger Agistri og sådan kommer du hertil

Agistri ligger i Den Saroniske Bugt, hvor havnebyen Piræus også ligger, og derfra er der dagligt flere færgeafgange med almindelige færger og hurtigbåde til Agistri. Begge slags færger afgår fra terminal 8E i Piræus havn. De almindelige færger er cirka 1,5 – 2 timer om at sejle til byen Skala på Agistri og hurtigbådene er cirka 1 time om at sejle til byen Milos/Megalochori på Agistri. Dertil er der dagligt flere afgange til og fra de omkringliggende øer i Den Saroniske Bugt fra Milos/Megalochori.

Læs mere om fly til Grækenland og færger i Grækenland