Naturferie og økoturisme

Fantastiske landskaber og naturoplevelser

Grækenland er blandt turister nok mest kendt for de græske øer samt alt det der relaterer til den græske oldtid med Akropolis i Athen som kronjuvelen. Sol og strand samt interessant kulturhistorie kan man heller aldrig gå galt i byen med.

Men Grækenland har meget mere at byde på, blandt andet nogle helt fantastiske landskaber og naturoplevelser, hvis lige ikke findes mange andre steder.

Dampende vulkaner, brusende vandfald, dramatiske kløfter og et varieret og spændende dyre- og planteliv er bare nogle af de ting du vil kunne finde i Grækenland, hvis du søger lidt væk fra de populære destinationer.

Fakta: 5 steder med smuk natur

Kerkini-søen: Fugleparadis i regionen Makedonien.
Meteora: Klippeformation med flot beliggende kloster i det centrale Grækenland.
Mount Olympus: Grækenlands højeste bjerg 80 km sydvest for Thessaloniki.
Samarias: 18 km lang kløft på Kreta.
Valia Calda: Nationalpark i den nordvestlige del af regionen Makedonien.

Også på øerne

Det siger næsten sig selv, at hvis du vil finde den mest uberørte og spændende natur, så skal du lidt væk fra de traditionelle feriedestinationer. Men selv tæt på flere af de kendte destinationer er der spændende naturoplevelser at finde.

På Kreta er Samarias-kløften et absolut højdepunkt, hvis lige man skal lede længe efter. Kløften er med sine 18 km en af de længste i Europa og byder på rigelige mængder smuk natur og bjergtagende landskaber. Også på øen Nisyros kan du opleve noget ekstraordinært. Her kan du komme helt ned i krateret på en en af Grækenlands eneste aktive vulkaner og mærke varmen fra undergrunden og lugten af svovl.

Fantastiske områder for fugle

Den vilde græske natur er blandt andet et paradis for fugleelskere. Et af de mest interessante steder er Kerkini-søen i den nordlige græske region Makedonien. Søen er kunstigt skabt, men er ikke desto mindre blevet et sweet-spot fordi den ligger på trækruterne til Det Ægæiske Hav, Sortehavet og hele Balkan-regionen. Her er registreret 227 forskellige fuglearter heraf mange meget sjældne som eksempelvis Krøltoppet pelikan. Ud over fugle er her mange frøer, padder og reptiler samt selvfølgelig masser af fisk. Det er også ved Kerkini-søen at du kan finde de eneste vandbøfler på det europæiske kontinent. Andre gode steder at kigge på fugle er Dadia-skoven, Pineios-deltaet og Gialova-lagunen bare for at nævne nogle af de bedste.

Mange nationalparker

Det smukke landskab ved Mount Olympus også kaldet Olympen.

I Grækenlands største nationalpark – Pindus National Park, også kaldet Valia Calda – der ligger i den nordvestlige del af landet på grænsen mellem regionerne Epirus og Makedonien i et alpint område, kan du i de store skove opleve flotte bjergsøer, vilde floder med vandfald og et fantastisk dyreliv. Blandet andet en bestand af bjørne samt oddere. Denne uberørte skovklædte region betragtes som et af de mest imponerende vilde landskaber – både nationalt og på europæisk plan, hovedsagelig på grund af dets store udvalg af flora og fauna og fantastiske geologiske formationer.

Ud over Pindus er der i Grækenland flere andre nationalparker, fire geoparker og mere end 400 beskyttede Natura 2000-områder. Der er med andre ord rig mulighed for at find et sted, hvor du kan opleve naturen på helt tæt hold. Mange af stederne er oplagte til vandreferie.

Spektakulær togtur

Det er også muligt at opleve naturen lidt mere på afstand mange steder i Grækeland. Eksempelvis på det nordlige Peloponnes hvor man kan tage en tur med den historiske jernbane der løber 22 km mellem Diakopto og Kalavryta by. Hele turen går i et meget adstadigt tempo, da det går stejlt op ad bakke det meste vejen. Det der gør jernbanen til noget ganske særligt er at den krydser den smukke Vouraikos-kløft. Turen starter blandt citron- og olivenlunde hvorefter landskabet skifter til stejle bjergsider med spektakulær udsigt til brusende vandfald og en frodig vegetation med tæt skov.

Turen skulle være en af ​​de mest spektakulære rejser med tog i hele Europa.

Også under havet

Nu er vi i Grækenland, så vi skal ikke glemme den våde element. Mange steder venter der betagende natur, hvis man bevæger sig ned under havets overflade. De bedste dykkerspots finder du ved Kreta, Santorini, Korfu og Lesbos. Kretas dramtiske kystlinje er et fantastisk sted at dykke. Prøv for eksempel stranden ved Schinaria syd for Rethymno, hvor der er et fantastisk dyreliv eller Mirmigi-revet på nordvestsiden af Lesbos, der både rummer en interessant biologi med også en flot topografi.

Havskildpadde i vandet ved Zakynthos.

Hvis du ikke vil have våde fødder er det mange steder muligt at tage på bådture eller safari, hvor du kan se havskilpadder, delfiner eller de betagende kystlandskaber.

Husk: Grækenland er også vild og uberørt natur i særklasse

Pointen her er ikke så meget at nævne alle de fantastiske naturoplevelser du finder i Grækenland, men at gøre opmærksom på at Grækenland er andet og mere end solferie på de græske øer eller kulturferie i Athen.

Uanset om du er til jomfruelige skove, høje bjerge eller de frodige vådområder, så er der masser at byde på i Grækenland, når du kommer ud i landskabet.

Vil du på naturferie i Grækenland anbefaler vi at du tager af sted om foråret, da det er her landskabet tager sig ud fra sin frodige og smukke side.

Artiklen er senest opdateret i marts 2021.