Foto: Manu

Donousa

Donousa er en lille ø, der ligger midt i Det Ægæiske Hav lidt øst for øen Naxos som en del af ø-gruppen Kykladerne. Som de andre Kyklade-øer er Donousa en klipperig ø med de typiske kvadratiske, hvidkalkede huse og sparsom frodighed. Ligesom på Naxos er her lækre gyldne sandstrande med klart vand på turkis baggrund.

Der er hvor Donousa adskiller sig fra de omkringliggende større øer er, at den ikke har særligt mange besøgende. Du kan altså nyde disse herligheder i et roligt tempo da her er en ganske afslappende atmosfære.

Her er så smukt og dejligt at man lige må knibe sig i armen for at være sikker på at man ikke drømmer.

Fakta om Donousa

Græsk navn: Δονούσα
Indbyggertal: 167 (2011)
Areal: 14,0 km2
Største by: Stavrs

Byer på Donousa

Da vi har at gøre med en lille ø med knap 170 indbyggere, er her heller ikke så mange byer. Det er primært i havnebyen Stavros på øens sydvestlige kyst at folk bor. Der er også en mindre by inde og oppe i landet mod øst, der hedder Mersini. Dertil er der et par andre og endnu mindre landsbyer på øen.

Havnebyen Stavros ligger i en smukt bugt, hvor byen er delt på begge sider af bugten med en flot stand i midten. Spredt lidt rundt over området er der både spisesteder, overnatningssteder og en lille købmandsbutik . Altsammen indenfor en kilometers afstand fra havnen. Tæt på havnen er der flere spisesteder, hvor man kan sidde og nyde udsigten over bugten alt imens man får et godt græsk måltid mad.

I den lille landsby Mersini er der ikke så meget andet end nogle huse, et par spisesteder og sydvest for byen en smuk kirke der hedder Agia Sofia. Det er fint at vandre en tur hertil fra havnebyen, en tur på cirka fem km ad vejen, og så kan du få dig en velfortjent forfriskning på en af spisestederne alt imens du nyder roen og udsigten over havet.

Strande på Donousa

Donousa byder på nogle ganske lækre sandstrande. Først skal den fine strand ved havnebyen nævnes. Den er sydvestvendt og forholdsvis lang og bred med lækkert gyldent sand. Dog er det nok også øens mest populære strand, hvorfor det også er her der vil være flest mennesker i højsæsonen.

En anden lækker sandstrand er Kendros, der ligger i en sydvendt bugt cirka 1 km ad vejen mod øst fra havnebyen og på vej mod Mersini. Det er øens længste strand, og her er ikke andet end flot strand og en café/beach bar oppe bag stranden. Her er en tendens til at folk camperer på denne strand, da her er god plads. Til dem der godt kan lide at snorkle/dykke, så ligger her under vandet et vrag fra et tysk krigsskib, der blev sunket under anden verdenskrig.

En tredje lækker sandstrand er Livadi, der ligger i en sydvestvendt bugt cirka 5 km ad vejen fra havnebyen og cirka 450 m fra Mersini. Stedet er rigtigt flot og naturen her forekommer ganske uberørt, og er derfor også et populært sted i højsæsonen.

Der er flere andre strande og steder at spinge i det indbydende klare vand på Donousa, det er bare at udforske øen og finde sig et dejligt sted.

Lidt om hvad Donousa kan byde på

Donousa skal besøges for dens stille skønhed og rolige tempo, og skal påskønnes af dig der elsker de små u-turistede græske øer.

I Fokospilia på øens østlige kyst ved en lille knopskydning fra øen findes denne klippehule med utroligt turkist vand, hvor den fredede munkesæl tidligere har holdt til. Hvis du tager på en bådtur omkring Donousa kan du komme tæt på dette sted, men også på en drypstenshule ved Tihos på øens nordvestlige del.

Ellers egner Donousa sig til vandreture i det smukke og rå landskab.

Overnatning på Donousa

Der er flere steder i havnebyen på Donousa hvor du kan overnatte. Der er også enkelte steder andre steder på øen, hvis du ønsker helt fred og ro. Her nævner vi et par steder, der måske kunne have interesse for dig.

GoGreece har en annonceaftale med Booking.com. Vi får provision, hvis der bestilles overnatning via vores links. Booking.com har ingen indflydelse på hvilke hoteller vi vælger ud, eller hvordan vi omtaler dem.

Donoussa Rooms

Wi-FiFamilierumPoolStrand

Dette sted ligger trukket lidt tilbage fra havneområdet, og har dermed en herlig udsigt ned over bugten fra en fælles terrasse. Der er enkle lejligheder, hvor der er hvad du skal bruge, og med små hyggelige, overdækkede udendørs siddepladser.

Link til booking

Iliovasilema Studios

Wi-FiFamilierumPoolStrand

Her kommer du til at bo ganske tæt på den lækre strand i havnebyen. Der er blot 30 m dertil. Stedet har fine lyse studios med en super udsigt over bugten og stranden fra balkonen. Herfra kan du også nyde solnedgangen i de lune sommeraftener. Der er restaurant på stedet.

Link til booking

Ammos Studios

Wi-FiFamilierumPoolStrand

Ammos Studios er en rigtigt lækkert sted i havnebyen Stavros, hvor der er kræset for detaljen. Værelserne er lyse og indrettet i flot kykladisk stil med små terrasser eller balkoner med skøn udsigt over bugten. Det ligger tæt på havnen, stranden samt spisesteder og indkøbsmuligheder.

Link til booking

Her ligger Donousa og sådan kommer du hertil

Donousa ligger midt i Det Ægæiske Hav lidt øst for øen Naxos og er en del af ø-gruppen Kykladerne.

Der er ingen lufthavn på Donousa, så du kan ikke flyve direkte hertil. Først må du flyve til Athen og dernæst skal du afgøre om du vil sejle med færge hele vejen fra Piræus til Donousa, hvilket er en tur på cirka 7 timer, eller om du vil flyve med indenrigsfly til Naxos, hvilket tager 40 minutter, for derfra at tage en færge to timer til Donousa.

Det er også muligt at komme til Donousa fra flere af de omkringliggende øer, for eksempel Amorgos.

Læs mere om fly til Grækenland og færger i Grækenland