Flafonisos er den hemmelige ø med de gode strande

Top-5 hemmelige græske øer

Her er 5 hemmelige græske øer der er et besøg værd

Hvis du ikke er bange for at tage på eventyr eller for at skulle igennem lidt strabadser for at komme til nye rejsemål, så prøv at kigge nærmere på disse fem hemmelige græske øer. Ja, det er jo lidt noget gas, for hemmelige er de selvfølgelig ikke, men de er i hvert fald ukendte for de fleste danskere.

De fem hemmelige græske øer er Elafonisos, Donoussa, Agathonisi, Samothrake og Sikinos. Den første ø ligger i Den Lakoniske Bugt syd for Peloponnes, resten ligger i Det Ægæiske Hav mellem Grækenland og Tyrkiet. Lad os kigge nærmere på de fem øer i tilfældig rækkefølge og finde ud af hvorfor lige netop disse øer er værd at sætte fokus på.

Elafonisos – et lille stykke græsk paradis

Vi lægger ud med den mest eksotiske ø. Elafonisos er en lille ø der ligger meget tæt på fastlandet på sydspidsen af Peloponnes. Og hvorfor bør du så tage til Elafonisos? Der er den simple grund, at der er en helt utrolig lækker strand på denne lille forholdsvis uberørte ø.

På den sydøstlige del af Elafonisos i en bugt finder du den flotteste lange og brede strand med fint lyst sand og vand i utrolige turkise nuancer. Den går under navnet Simos beach. Selve stranden har lavet en knopskydning, så der skyder en lille ekstra sand-ø ud. Herimellem er der et smalt stykke sand med strand på begge sider til følge. Det er helt utroligt. Man kunne jo få lyst til at kalde det et lille stykke paradis.

Læs vores rejseguide til Elafonisos.

Donousa – hemmelig men god

Denne lille og rimeligt ukendte ø hører til ø-gruppen Kykladerne og ligger øst for Naxos, lige midt i Det Ægæiske Hav. Og hvad er der så specielt ved Donousa? Da øen endnu ikke er blevet indtaget af masseturismens tunge fodspor, kan du på Donousa opleve en mere oprindelig Kyklade-ø, hvor livet går sin stille gang og strandene er naturlige og uberørte. Her kan du nyde roen ved strandene, gå ture i landskabet og spise noget god græsk mad. Det lyder måske ikke af noget, men det kan mærkes. Ganske enkelt.

Læs vores rejseguide til Donousa.

Stemningsbillede fra skønne Agathonisi.

Agathonisi – back to basics

Tæt på Tyrkiets vestkyst og øerne Samos og Patmos ligger denne lille og forholdsvis ukendte ø, som den nordligste i ø-gruppen Dodekaneserne. Hvad skal du så på Agathonisi? På denne golde klippeø kommer du helt “back to basics”. Der er nemlig ikke så meget at komme efter. Du skal altså nyde det uberørte ø-liv og den intense, rolige atmosfære.

Der to små landsbyer på øen med under 200 beboere og dermed er udbuddet af muligheder ikke stort. Så læn dig tilbage og tilpas dig roen med dejlig græsk mad og drikke på en af de få lokale tavernaer, eller svøm i det krystalklare vand ved en af øens smukke stenstrande. Det er råt, simpelt og virkeligt beroligende.

Læs vores rejseguide til Agathonisi.

Samothrake – varme kilder og lange strande

Denne ø, der ligger nordøstligt i Det Ægæiske Hav, rummer høje bjerge, ruiner fra en svunden tid, vandfald med ferskvandssøer, termiske kilder og en flot bred sandstrand. Lyder det ikke bare vildt spændende?

Samothrake er ikke helt uberørt af turisme, men det er primært grækerne selv, der nyder godt af øens herligheder. For herligt er her. Det er her du skal tage til, hvis du sætter pris på ekstraordinære naturoplevelser. Samothrake er derfor oplagt for dig der gerne vil vandre i flot og vild natur og kan lide at gå på opdagelse på egen hånd. Ellers kan du bare nyde livet på en spektakulær græsk ø med mange kilometer af strand.

Læs vores rejseguide til Samothrake.

Sikinos – autentisk græsk stemning

Sikinos er en lidt overset Kyklade-ø, der ligger mellem Folegandros og Ios i Det Ægæiske Hav. Grunden til at masseturismen er sejlet udenom Sikinos skyldes måske, at øen ikke bugner med lækre strande. Jamen hvad skal du så lave på Sikinos?

Først skal det lige siges, at her altså er et par ganske fine sandstrande på Sikinos, hvor man kan nyde det klare vand.

Dernæst bør du primært tage til Sikinos for at opleve den rolige og autentiske Kyklade-stemning: Smukke hvidkalkede kubiske huse, små hyggelige torve og ikke mindst den lidt barske Kyklade-natur, som det altid er en fornøjelse for sanserne at bevæge sig ud i. Apropos sanser, så glæd også disse med den dejlige lokale mad og vin fra Sikinos.

Læs vores rejseguide til Sikinos.

Det ægte Grækenland

Måske har du allerede forstået, at disse fem hemmelige græske øer primært appellerer til dem der godt kan lide en afslappet atmosfære i smukke omgivelser.

Øerne egner sig til at blive besøgt af dig der gerne vil undgå overrendte strande og menu-kort med andet end græsk mad. Øerne er for dig der gerne vil til Grækenland for at opleve Grækenland.

Artiklen er senest opdateret i marts 2021.