Agathonisi

Agathonisi er en lille klippe-ø og ukendt for de fleste danskere, selvom den ligger i nærheden af de store kendte øer Samos, Kos og Rhodos, hvor mange danskere ellers holder ferie. Til forskel fra disse tre øer er Agathonisi en ret stilfærdig ø. Her går livet sin rolige gang, og det bør der sættes pris på.

De omkring 180 øboere på Agathonisi har ikke nemme forhold, da øen er meget gold og der ikke findes en uendelig kilde til ferskvand. Men de klarer sig tilsyneladende med det de har og havet omkring dem. Det kaldes nøjsomhed. Det kunne vi andre måske lære lidt af. Det har du hermed mulighed for, hvis du begiver dig afsted til denne lille græske perle.

Du skal bare lade det rolige tempo på Agathonisi smitte af på dig, og nyde at her faktisk ikke rigtigt er noget at foretage sig. Nyd det klare vand ved en af øens strande, spis noget dejlig græsk mad og tag dig nogle forfriskende gåture i det tørre landskab med de duftende vilde urter.

Fakta om Agathonisi

Græsk navn: Αγαθονήσι
Indbyggertal: 185 (2011)
Areal: 13,5 km2
Største by: Megalo Chorio

Byer på Agathonisi

Havnebyen, der også hedder Agios Georgios, efter kirken i området, ligger i en dyb lille bugt med turkist vand på Agathonisis sydside. Her er lidt hvidkalkede huse langs vejen der løber langs bugten, og huse i gule nuancer der klatrer op ad bjergsiden. Små fiskerbåde ligger og vugger på det klare vand. Her er et par spisesteder, et par caféer og et par mini-markeder. Det er det. Men hvad mere skal du bruge? Bugten rummer tilmed også to små strande. Det hele er ganske stilfærdigt og ganske idyllisk.

En af spisestederne har borde placeret ude på et lille plateau i bugten, så du kan sidde helt tæt på kanten og kigge ned i det klare vand.

Der er to andre bebyggede områder på øen, og de ligger i gåafstand fra havnebyen. Mikro Chorio ligger 750 m ad vejen nordvest for havnen. Her ligger nogle få huse omkring et lille torv, og rundt om er der gamle nedbrudte stenhuse. 900 m ad vejen fra havnen opad mod øst ligger den lidt større by Megalo Chorio som er øens hovedby, der egentlig smelter sammen med havnebyen. Her er lidt flere fine huse og et torv, men ellers sker her ikke så meget.

Du kan desværre ikke regne med af få det helt for dig selv, for i højsæsonen kan der selvfølgelig være besøgende på dagsbasis fra de større øer i området.

Strande på Agathonisi

Man kan ikke holde ferie i Agathonisi uden af få lyst til at bade. Heldigvis er der som sagt to mindre strande ved havnebyen. Den store af dem er med sand/grus/småsten og den mindste er med småsten. Vandet i bugten er smukt og klart og med imponerende turkis baggrund.

En anden strand finder du i en lille bugt i den samme større bugt som havnebyen ligger i. Den lidt grovere strand, der hedder Spilia, ligger cirka 600 m mod vest fra havnebyen. Og du kan gå til endnu en bugt længere mod syd. Du skal bare gå cirka 200-300 m henover landskabet og ned på den anden side.

Tsankari strand ligger i en lille bugt cirka 1 km sydøst fra Megalo Chorio. Ellers finder du dig et sted at springe i bølgerne et sted ved kysten, hvor du synes at der er fint.

Her gemmer sig noget oldtid

Ja, man kan jo nærmest ikke tage til en græsk ø uanset størrelsen, hvor der ikke har været tegn på tidlige bosættelser eller kultur. Dette gælder også for Agathonisi. Så hvis du er interesseret i arkæologi, så er her arkæologiske udgravninger på øens nordkyst, næsten direkte nord for havnebyen.

På Agantonisis nordøstlige del i nærheden af bugten Katholiko gemmer der sig nogle gamle bygningskonstruktioner, som menes i sin tid at have været brugt som opbevaringssted til afgrøder og fødevarer. Disse går under navnet Tholoi.

Hvis du har lyst til at vandre omrking på Agathonisi, vil disse to steder være oplagte mål. Fra havnen er der ad vejen + et stykke uden vej 3-4 km til de arkæologiske udgravninger og det samme til Tholoi.

Og lidt til de fugleinteresserede

Agathonisi ligger i et Natura 2000-beskyttet område, da øen blandt andet er stoppested for mange migrerende fugle, der flyver til og fra Afrika om forår et og efteråret. På øens nordlige del kan man observere nogle sjældne arter af måger samt en falk.

Overnatning på Agathonisi

Da Agathonisi hidtil har været meget ukendt for turister, har der ikke været mange mulige overnatningssteder på øen. Nu da der så småt er ved at komme besøgende, der ønsker at blive lidt længere end et kort dagsvisit, er øens beboere begyndt at kunne leve af turisme også. Ihvertfald i højsæsonen. Stadig er der dog ikke mange overnatningssteder endnu. Vi omtaler nogle af de få stykker der er nedenfor.

GoGreece har en annonceaftale med Booking.com. Vi får provision, hvis der bestilles overnatning via vores links. Booking.com har ingen indflydelse på hvilke hoteller vi vælger ud, eller hvordan vi omtaler dem.

Studios Ageri

Wi-FiFamilierumPoolStrand

Fint sted beliggende i Agios Georgios 300-400 m inde i landet fra havnen. Værelserne er gode og enkelt indrettede og med balkon eller terrasse. Stedet har en rigtig god fællesterrasse, hvor der er en super udsigt over bugten. Tæt på strand, spisesteder og indkøb.

Link til booking

Island Studios

Wi-FiFamilierumPoolStrand

Herligt sted i Agios Georgios beliggende 100 m fra havnen. Værelserne er rummelige med enkel indretning. Værelserne har terrasse eller balkon med udsigt over havet. Stor fælles solterrasse med dejlig udsigt over bugten. Tæt på spisesteder, caféer og indkøbsmuligheder.

Link til booking

Her ligger Agathonisi og sådan kommer du hertil

Agathonisi er den nordligste ø i ø-gruppen Dodekaneserne. Den ligger syd for Samos tæt på den tyrkiske vestkyst.

Den enkleste måde at komme til Agathonisi på er ved at flyve direkte til Kos og herfra tage færgen til Agathonisi. Den går et par gange om ugen.

En anden mulighed er at tage et indenrigsfly fra Athen til Samos og herfra en færge til Agathonisi.

Fra Agathonisi er der desuden færge til Kalymnos.

Læs mere om fly til Grækenland og færger i Grækenland