Rhodos, Dodekaneserne
Foto: josefko48

Dodekaneserne

Dodekaneserne er den ø-gruppe i Grækenland der ligger længst mod sydøst i Det Ægæiske Hav mellem Kykladerne og den tyrkiske kyst. Navnet betyder “Tolv øer”, men det er noget misvisende for der er rent faktisk en del flere øer i ø-gruppen. Nogle af mellemstørrelse samt en masse småøer. Fra nord mod syd består Dodekaneserne af øerne Patmos, Lipsi, Leros, Kalymnos, Kos, Astipalea, Symi, Nisyros, Tilos, Chalki, Rhodos og Karpathos.

Dodekanesernes kendetegn

Øerne i Dodekaneserne stikker stilmæssigt lidt i alle retninger. På nogle af øerne finder du hvidkalkede kubiske huse som på Kykladerne, mens stilen andre steder er med huse i forskellige flotte pastelfarver med tegltage som på de Ioniske øer. Mange steder finder du begge dele eller en blanding.

Så her er ingen rød tråd i byggestilen på de forskellige Dodekanesere. Dog kan du på flere af øerne se tegn fra en storhedstid i Middelalderen i form af intakte eller rester af borge og bymure og generelt er der en middelalderagtig stil mange steder.

Fælles for øerne er det tørre klima med golde bjerge samt landskaber med begrænset vegetation til følge.

12 + valgmuligheder

Dodekaneserne ligger et godt stykke fra det græske fastland, hvorfor det kan tage tid at komme dertil fra Athen. En dagssejlads med færge i Det Ægæiske Hav kan i sig selv være en spændende rejseoplevelse, men der går også fly direkte fra Danmark til flere af de større øer. Hvis du skal til nogle af de mindre og mere ukendte øer, for dem er her nogle stykker af, så skal du med færgerne der sejler mellem de mange øer.

Der er altså mange kombinationsmuligheder når du skal tilrettelægge dit helt eget eventyr i Dodekaneserne. Mest populære og kendte af øerne er Rhodos og Kos, mens Karpathos er på vej frem. Af de resterende dodekanesere er Kalymnos og Patmos de mest kendte, mens de sidste øer stadig må betegnes som mere alternative feriedestinationer.

Rejsemål i Dodekaneserne

Læs mere om de enkelte øer i vores rejseguides som du finder herunder.