COVID-19: Kan man rejse til Grækenland på sommerferie i 2021?

Denne artikel er opdateret 6. april.

Det begynder så småt at lysne i forhold til corona-situationen. Det virker nu som en realistisk mulighed, at kunne tage på sommerferie i Grækenland i år. Ikke mindst fordi de græske myndigheder har lagt en fornuftig plan for genåbningen af turismen. Blandt andet har de prioriteret at vaccinere beboerne på de små ferieøer før resten af landet.

Vores umiddelbare vurdering for nuværende er derfor: Jo, det bliver muligt at få en god og corona-sikker ferie i Grækenland til sommer. Læs med nedenfor, hvor vi kommer ind på alle detaljerne.

Situationen i Grækenland

Grækenland har mere eller mindre været lukket ned siden d. 7. november med strengere restriktioner end vi har haft i Danmark. Til gengæld er Grækenlands planer for en genåbning mere offensive end de danske. Det skyldes at turismen spiller en meget stort rolle for den græske økonomi. Det er vigtigt for Grækenland at der kommer gang i turismen igen, og det afspejler sig i de græske planer for genåbningen og vaccinationsstrategien.

Som det ser ud nu, åbner Grækenland for turister allerede den 14. maj uden krav om isolation. Til gengæld vil der være krav om at man er blevet vaccineret, eller kan fremvise en negativ coronatest, der ikke er mere end 72 timer gammel ved indrejsen. Altså ikke meget anderledes end de krav der gælder nu under den danske genåbning, hvis man vil til frisøren etc. Indtil der kommer et officielt EU corona-rejsepas, skal vi nok regne med, at der kan blive lidt bøvl med papirarbejdet. Men det skal nok blive løst.

For at gøre ferien så sikker og tryg for alle parter som muligt, har Grækenland desuden besluttet at vaccinere indbyggerne på de små græske øer først. Alle indbyggere uanset alder og helbredstilstand på 18 øer med mindre end 1.000 indbyggere, der ønsker det, er således allerede blevet færdigvaccineret. Herefter er man gået i gang med at vaccinere alle indbyggerne på de lidt større øer, og sådan bliver man ved ø for ø. I resten af landet vaccinerer man i første omgang kun dem over 69 år. Det betyder med andre ord, at de små græske øer i princippet bliver helt corona-fri. Alle de lokale er vaccineret, og alle besøgende er også enten vaccinerede eller har en negativ corona-test. På mange af øerne vil alle der ankommer med færgen desuden blive testet for corona på stedet.

Fra græsk side er der altså ikke noget der forhindrer os i at tage på ferie.

Krav og anbefalinger fra de danske myndigheder

Det er der sådan set heller ikke fra dansk side. I øjeblikket fraråder de danske myndigheder godt nok alle rejser til hele verden. Dette gælder foreløbig indtil 20. april 2021. Men det er vigtigt at gøre det helt klart, at de danske myndigheders rejsevejledninger kun er vejledende. De forbyder dig ikke at rejse, hvis du gerne vil. Det er således helt op til dig selv at beslutte, om du ønsker at rejse. Betragt myndighedernes anbefalinger som et godt råd og ikke et decideret forbud.

Der er ikke offentliggjort nogle langsigtede anbefalinger i forhold til, hvad vi kan forvente senere på året. Når vi nærmer os den 20. april forventes det, at der kommer en opdateret anbefaling. Enten bliver de nuværende anbefalinger forlænget, eller også bliver der løsnet op. Som det er nu, er det altså ikke til at sige, hvilke anbefalinger, der gælder fra dansk side til sommer. Det er meget muligt, at der bliver åbnet for rejser til Grækenland, men det er også muligt at der ikke gør. Hvornår vi med sikkerhed kan få et svar, er ikke til at sige i øjeblikket.

Udover at fraråde alle rejser til udlandet indtil foreløbig 20. april, er der tillige indført krav om test og isolation ved hjemkomst til Danmark. Det betyder, at alle der rejser ind i Danmark skal testes or COVID-19 og isolere sig i 10 dage. Der er mulighed for at afkorte isolationen ved en negativ PCR-test taget tidligst på fjerdedagen efter indrejse i Danmark.

Vær opmærksom og hold dig orienteret

Hvis du vælger at rejse til Grækenland, bør du løbende holde dig orienteret om udviklingen via for eksempel , de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejse- eller flyselskab.

Selvom Grækenland har lagt en plan for genåbningen af turismen, er der selvfølgelig en mulighed for, at tingene ikke går som forventet. Vær derfor opmærksom på, at tingene kan ændre sig med kort varsel. Det kune være indførsel af restriktion, lukning af grænser eller aflysning af flyafgange. I øjeblikket virker dette ikke videre sandsynligt, men hav det in mente, når du bestiller din rejse.

Relevante links:

Vores anbefaling

Om du vil til Grækenland og holde ferie i sommeren 2021 er helt op til dig.

Vores anbefaling er, at du sørger for at ophold og flybillet kan refunderes eller ombookes. De giver ro i sindet, hvis der skulle ske noget uforudset. Både Booking.com og flere af de flyselskaber der flyver til Grækenland tilbyder dette.

Derudover anbefaler vi, at du går efter de små øer og de små overnatningssteder. Som skrevet længere oppe, er alle indbyggere på de mindste øer allerede færdigvaccineret og flere vil komme til i de kommende måneder. På de store steder som Kreta og Rhodos, og generelt steder hvor det vælter ind med tusindevis af chartergæster hver uge, vil smitterisikoen alt andet lige være større end på de små øer.

I år mere end nogensinde bør du derfor arrangere din rejse selv fremfor at bruge et af de store rejseselskaber. De gør selvfølgelig alt hvad de kan for at skabe rammerne for en god og tryg ferie, men som sagt så vil smitterisikoen alt andet lige være mindre de steder, hvor der er færrest mennesker. Det er typisk lige præcis de steder, som de rejseelskaber, der tilbyder pakkerejser, styrer langt uden om, da der ikke er økonomi i det for dem. De lever af at sende mange turister af sted af gangen. Vores anbefaling er, at du i stedet finder en af de små skønne græske øer. Der er heldigvis mange at vælge mellem. Og det er ikke spor svært at arrangere rejsen selv. Få hjælp til det i vores vejledning til selv at planlægge rejsen til Grækenland.

De små græske øer

Som sagt er alle indbyggerne på de græske øer med mindre end 1.000 indbyggere allerede nu færdigvaccineret. Det er derfor oplagt at kigge på dem, når man skal finde ud af, hvor sommerferien skal gå hen i år. Mange af dem er spændende destinationer, og vi har skrevet om flere af dem: Agathonisi, Agistri, Antipaxos, Donoussa, Elafonissos, Folegandros, Nisyros, Oinousses, Psara og Sikinos.

Ellers kan du finde inspiration i vores mange andre rejseguides til de græske øer og andre spændende destinationer i Grækenland

Artiklen er senest opdateret i april 2021.