Foto: DanaTentis

COVID-19: Hvornår kan man rejse til Grækenland igen?

Der er sikkert mange, der havde set frem til en dejlig ferie i Grækenland denne sommer, men som har måtte sætte forventningerne i bero på grund af Corona-krisen. Nu begynder det dog at lysne igen. Landene i Europa begynder så småt at genåbne og Grækenland er et af de europæiske lande, der har været bedst til at inddæmme smitten og et af de lande der er længst i genåbningsprocessen.

Den seneste melding fra de græske myndighder er positive. Grækenland er klar til at tage i mod udenlandske turister fra den 15. juni. Grænserne åbner, hotellerne får lov at åbne igen og flytrafikken forventes også at nærme sig normale tilstande fra denne dato.

Så har du bestilt ferie til Grækenland til afvikling efter 15. juni, burde du kunne komme afsted, hvis du vil. Regn dog med at der vil være restriktioner og særlige foranstaltninger i forhold til hygiejne, afstand etc.

Læs de nærmere detaljer nedenfor. Vi har opdateret informationerne per 25. maj.

Grækenland og COVID-19

Grækenland er et af de lande, der ikke har været så hårdt ramt af COVID-19. I Grækenland er der per 25/5-2020 registreret 172 dødsfald og 2.882 registrerede smittede og der kommer kun ganske få nye smittede til. Det er i den meget milde ende sammenlignet med de fleste andre lande i europa og markant lavere end tallene for Danmark.

Grækenland er det land i Europa, der er mest afhængig af turisme. Derfor har de græske myndigheder gjort sig store anstrengelser for at holde smitten nede, så landet kunne være klar til at åbne op for de mange besøgende til sommer. Der er nu heldigvis ved at ske. Smitten er under kontrol og der er gennemarbejdede planer for en genåbning.

Danske myndigheders rejsevejledning

Udenrigsministeriet fraråder per 10. maj alle ikke nødvendige rejser til hele verden frem til og med d. 31. maj 2020.

Der er endnu ingen udmeldinger om rejsevejledninger efter d. 31. maj 2020. Det er derfor ikke til at sige, om nu nuværende anbefalinger forlænges eller om der kommer lempelser for udvalgte lande.

Bemærk, at der i alle tilfælde alene er tale om anbefalinger. Det er i sidste ende dig selv, der afgør om du vil afsted. Ting som rejseforsikring, afbestillinger, pakkerejser etc. kan dog være betinget af udenrigsministeriets vejledninger, så tjek op på det.

Den græske grænse – åbnes for danskere den 15. juni

Grækenland åbner deres grænser for indbyggere i 20 udvalgte lande, heriblandt Danmark, per 15. juni.

Den 1. juli bliver der åbnet helt op for indbyggere i alle andre lande.

Flytrafikken – forventes åbnet fra 15. juni

Der er så småt begyndt at komme gang i flytrafikken til og fra Grækenland igen. Dog ikke det fulde program endnu. Her i starten er det kun fra udvalgte destinationer. Det betyder, at der ikke nødvendigvis vil være lige så mange direkte fly som normalt. En normalisering af flytrafikken forventes engang midt juni i takt med at de græske grænser åbnes.

For danskere, der skal til Grækenland eller den anden vej, er det hovedsageligt trafikprogrammerne fra flyselskaberne Aegen Airlines, SAS og Norwegian der skal holdes øje med. Endnu er der ingen konkrete udmeldinger, men alle tre selskaber er begyndt at sælge billetter til rejser fra 15. juni og frem.

Aegean AirLines er begyndt at flyve igen fra Geneve, München, Zürich og Frankfurt til Athen, så om ikke andet er det muligt at komme til Athen via en af disse lufthavne.

I de græske lufthavne såvel som på flyene er der iværksat ekstra tiltag for at sikre mod smittespredning. Rengøring er blandt andet øget og der skal bæres ansigtmasker i lufthavnen samt under flyvningerne. Der er også ændrede tjekin-procedurer, der nok gør at der tager lidt længere tid end normalt. Kom derfor i god tid.

Der udføres desuden tests for coronavirus på tilfældigt udvalgte personer der rejser ind i Grækenland.

Færgetrafikken – er åbnet

Færgerne mellem fastlandet og de græske øer er sat igang igen per 25. maj. Regn dog med at der sejles efter særlige planer og ikke det fulde program endnu.

Der er særlige regler som folk der skal med færgerne: Inden afgang vil man få tjekket sin temperatur, og hvis man udviser symptomer på corona-virus, kan man ikke komme med færgen. Der skal bæres ansigtsmasker under sejladsen, og man skal holde en afstand til andre mennesker på 1,5 m. Dertil skal der udfyldes et spørgeskema, hvis man har en transporttid på mere end 30 min.

Det anbefales, at folk kommer i god til, når de skal med færgen.

Offentlig transport – er åbnet

Busser, tog, sporvogne og taxier kan bruges som før, dog skal der bæres ansigtsmasker under transporten. Der er kommet en begrænsning på antallet af passagerer, så der kan komme mere afstand mellem folk i det offentlige rum. Taxier må kun medtage to passagerer.

Hoteller – alt kan åbnes fra 15. juni

Græske hoteller, der har helårsåbent, samt campingpladser kan åbne fra den 1. juni.

Hoteller, er kun har åbent i sommersæsonen kan åbne den 15. juni.

Alle hoteller vil have øget deres rengøringsprocedurer og vil tage ynderligere forholdsregler.

Restauranter – er åbnet

Restauranter, caféer og barer er åbnet for offentligheden igen den 25. maj.

Der gælder særlige regler:

  • Øgede hygiejneforanstaltninger.
  • Personalet skal bære ansigtsmasker.
  • Der må maksimalt sidde 6 personer ved hvert bord (undtaget familier med mindre børn, hvor der kan accepteres flere).
  • Der skal være en afstand mellem bordene på 0,70 m – 1,70 m.

Charterferie og pakkerejser

De danske rejseselskaber følger udenrigsministeriets rejsevejledninger. Regn derfor med at alle rejser aflyses så længe myndighederne fraråder rejser.

Ferien i Grækenland venter forude

Alt i alt ser det ud til at lysne forude, og man kan være ret fortrøstningsfuld i forhold til at kunne få sig en ferie i Grækenland denne sommer.

Den officielle græske hjemmeside om Corona-situationen i landet er: https://covid19.gov.gr

Artiklen er senest opdateret i maj 2020.