COVID-19: Kan man rejse til Grækenland på sommerferie i 2022?

Denne artikel er opdateret 1. september 2021.

Turistsæsonen er i fuld gang i Grækenland, og der er intet til hinder for at du kan komme af sted. Det skulle lige være, at der begynder at være fuldt booket mange steder. Men rent Corona-mæssigt, er der ikke noget, der forhindre en god sommerferie i Grækenland i år.

De sidste uger har Corona-smitten i Danmark såvel som i Grækenland og de fleste andre lande været stigende. Det er forventeligt, da restriktionerne er faldet bort, og skal ikke ses som et udtryk for, at situationen er på vej ud af kontrol.

På grund af smittestigningen er det meste af Grækenland i opdateringen af de danske myndigheders rejsevejledning gældende fra den 24. juli gået fra grønt til gult område. I praksis har det ingen betydning for rejsende. Det eneste forskel er dog, at dem der ikke er færdigvaccineret, skal tage en test, når de kommer hjem fra Grækenland. Er man færdigvaccineret eller kan dokumentere tidligere smitte, er der ingen krav eller restriktion ved hjemkomst til Danmark.

Fra græsk side er der ved indrejse stadig krav om dokumentation på, at man enten er færdigvaccineret, tidligere smittet eller har en negativ Corona-test. Man skal også udfylde et elektronisk dokument hos de græske myndigheder inden indrejse. Læs mere nedenfor.

Bemærk at regler, krav og vejledninger ændrer sig hele tiden. Selvom vi gør, alt hvad vi kan, for at sikre at vores informationer er så korrekte som muligt, kan vi ikke garantere, at al information her på siden til enhver tid er 100% korrekt. Det er dit eget ansvar at holde dig orienteret om reglerne.

Regler og krav i Grækenland

Midt i maj har Grækenland skudt gang i turistsæsonen, og har fjernet de fleste restriktioner for turister. Restauranter og caféer med udeservering kan holde åbent til omkring midnat. Butikker, strande etc. holder også åbent. Der er krav om mundbind i alle indendørs offentlige rum og i offentlig transport. Det gælder for alle på nær børn under fem år. Udenfor skal man også have mundbind på, hvis det ikke er muligt at overholde afstandskravet. Som noget nyt er der også indført krav om fremvisning af dokumentation på, at man enten er færdigvaccineret eller har været tidligere smittet i forbindelse med indendørsbesøg (for eksempel på restauranter, caféer, barer, natklubber, biografer eller kulturbegivenheder).

For at rejse ind i Grækenland skal du have dokumentation for at være færdigvaccineret, have en negativ Corona-test eller et bevis på, at du tidligere har været smittet med Corona.

Med færdigvaccineret menes at der er gået mindst 14 dage efter dit sidste stik. Rejser du inden der er gået 14 dage fra sidst stik betragtes du ikke som færdigvaccineret, og skal derfor fremvise negativ test.

En PCR-test må ikke være mere end 72 timer gammel, mens en hurtigtest ikke må være mere end 48 timer gammel. Børn under 12 år er fritaget for test.

Hvis du har været smittet med Corona, skal din positive test mindst være 30 dage gammel og højst 180 dage gammel.

Bemærk at du ved indrejse i Grækenland kan blive taget ud til stikprøvekontrol, hvor du bliver testet for Corona. Er testen positiv, får du ikke lov at rejse ind i landet.

En meget vigtig ting er, at alle indrejsende i Grækenland skal udfylde en elektronisk indrejseformular kaldet PLF (Passenger Locator Form). Dette uanset om du rejser med fly, skib eller bil. PLF’en skal udfyldes senest kl. 22.59 (dansk tid) dagen inden afrejse. Det er nok at udfylde én formular pr. familie/rejsegruppe. Du kan finde indrejseformularen her.

På grund af højt smittetal er der i Messinia samt i Heraklion, Rethymno og Chania på Kreta indført mini-lockdown, hvilket betyder udgangsforbud mellem kl. 01.00 og 06.00.

Her kan du blive testet for Corona i Grækenland:

Hat du brug for at blive testet for Corona i Grækenland, kan det eksempelvis ske i lufthavnen i Athen. Her er der et døgnåbent testcenter (mellem udgang 2 og 3 ved ankomsthallen) uden krav om tidsbestilling. En kviktest koster omkring 20 euro. Det anbefales, at man ankommer 4 timer før afgang, da der kan være kø for at blive testet. Selve svaret får man efter 15-20 minutter.

Rejser du fra en anden lufthavn, så forhør dig hos dit flyselskab eller rejsebureau om, hvor der er testfaciliteter det pågældende sted, hvis du skulle have brug for det. De fleste praktiserende læger vil i praksis kunne foretage tests.

Regler i lufthavne og hos flyselskaber

I lufthavne og hos de enkelte flyselskaber, kan der gælde særlige regler, som de selv fastsætter. Så tjek med dem for en sikkerheds skyld. Sørg altid for at have et mundbind med. Så har du det, hvis du støder på et sted, hvor det er et krav. Det er det eksempelvis i lufthavne, hvor du også skal være forberedt på at indtjekning kan tage længere tid.

Krav og anbefalinger fra de danske myndigheder

Fra de danke myndigheders side er grundstenen for genåbningen for rejser Udenrigsministeriets risikovurdering for hvert EU-land. Vejledningen bliver opdateret hver fredag klokken 16 med gyldigheden fra om lørdagen klokken 16 og indtil næste opdatering fredagen efter.

Hvert land eller region får en farve (grøn, gul, orange eller rød) på baggrund af blandt andet smittesituationen det pågældende sted. Siden opdateringen af vejledningen gældende fra den 24. juli er det meste af Grækenland nu gult område. Det betyder at det eneste krav er, at man skal de sig teste efter hjemkomst, hvis ikke man er færdigvaccineret eller tidligere har vædret smittet.

Der er således ikke længere krav om isolation efter hjemkomst fra Grækenland. De danske myndigheder stiller heller ikke krav om at man skal kunne fremvise en negativ test for at kunne stige på flyet hjem. Bemærk dog, at de enkelte flyselskaber kan have deres egne regler.

Vær opmærksom og hold dig orienteret

Hvis du vælger at rejse til Grækenland, bør du løbende holde dig orienteret om udviklingen via for eksempel de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejse- eller flyselskab. Tingene kan skifte hurtigt, så sørg derfor selv for at holde dig orienteret.

Selvom Grækenland såvel som Danmark har lagt en plan for genåbningen af turismen, er der selvfølgelig en mulighed for, at tingene ikke går som forventet. Tjek derfor for en sikkerheds skyld din afbestillings- eller rejseforsikring, hvis du har sådan en.

Relevante links:

Vores anbefaling

Om du vil til Grækenland og holde ferie i sommeren 2021 er helt op til dig. Grænserne er åbne, og det er tilladt at rejse. Vi ser ikke selv nogen sundhedsmæssige grunde til at blive hjemme.

I år mere end nogensinde bør du arrangere din rejse selv fremfor at bruge et rejseselskab. Hvis du selv arrangerer din rejse og booker flybillet og ophold, så er det dig alene, der afgør om du vil afsted.

Vores anbefaling er, at du sørger for at ophold og flybillet kan refunderes eller ombookes. De giver ro i sindet, hvis der skulle ske noget uforudset. Både Booking.com og flere af de flyselskaber der flyver til Grækenland tilbyder i mange tilfælde gratis afbestilling. Find en af de små skønne græske øer, og få en god ferie. Der er heldigvis mange at vælge mellem. Og det er ikke spor svært at arrangere rejsen selv. Få hjælp til det i vores vejledning til selv at planlægge rejsen til Grækenland.

Støt GoGreece.dk

Vi har fået en forespørgsel fra en læser, der var særligt glad for denne side om Corona-situationen og gerne ville støtte op omkring GoGreece.dk ved at donere en lille skilling til vores arbejde.

Hvis du er glad for vores arbejde og ønsker at støtte op om GoGreece.dk, kan du gøre det via MobilePay til 31691366. Skriv GoGreece i kommentarfeltet. Vi har ikke mulighed for at takke personligt, så på forhånd tak for alle bidrag.

Artiklen er senest opdateret i marts 2022.