Voidokilia Strand på Peloponnes
Foto: Kookay

Sommerferie i Grækenland

Grækenland er ideelt, når ferien står på sol og strand

Krystalklart vand, eksotiske sandstrande og billedskønne landsbyer. Det er ikke underligt at Grækenland hører til danskernes foretrukne rejsemål når sommerferien skal planlægges. For mange er Grækenland ligefrem blevet synonym med sol, strand og gode oplevelser.

Grækenland har været et populært rejsemål siden 1960’erne, og selvom tingene i dag selvfølgelig ikke er som dengang, så har den græske gæstfrihed og mentalitet ikke ændret sig. I Grækenland har man mange steder formået at holde fast i det oprindelig udtryk i stedet for at plastre kysterne til med store hotelkomplekser, som man ser mange andre steder. Det er især de græske øer med deres unikke arkitektur og kultur der trækker folk til og gør Grækenland til en ideel destination, når ferien står på sol og strand.

De græske strande med det krystalklare, turkise vand er kendt i hele verden og alle kan se de hvidkalkede huse med blå kupler for sig når de tænker på en græsk ø.

Så er det sol og strand du prioriterer, når du skal vælge årets sommerferie, er Grækenland altså det oplagte valg. En af de ting der gør Grækenland unik er de mange forskellige øer og den lange kyststrækning. Uanset hvad du forbinder med god strandferie, kan du finde det på en af de græske øer.

Masser af solskinstimer

Sommerferie i Grækenland er ensbetydende med godt vejr. Hvem gider da også bøvle med gråvejr og regnbyer? I Grækenland begynder sommersæsonen i maj og varer helt til oktober. I hele perioden er vandet varmt nok til at bade i og solskinstimerne rigelige.

I hele perioden skinner solen over de græske øer i gennemsnit 10-14 timer hver eneste dag. Badevandet er godt over de 20 gader og nedbør skal du kigge langt efter. Der er selvfølgelig lokale forskelle, men det gennerelle billede er sol fra en skyfri himmel det meste af tiden.

Grækenland har nogle af Middelhavets bedste strande.

Mange af strandene i Grækenland hører til nogle af de flotteste og mest indbydende i Middelhavet. Men ellers er de græske strande kendetegnet ved at være meget forskelligartede. Lige fra de fine, hvide sandstrande med et tropisk udseende, til sten-og klippestrande. Første kategori hører flere af strandene på Naxos mens Sarakiniko på Milos, der består af kridhvide glatslebne klipper, er en af de mest imponerende strande i hele Grækenland.

Den fine, hvide strand ved Paralia Chrysi Akti (der betyder guldkysten) på Peloponnes.

Udbuddet af faciliteter spænder også vidt. Der er de helt uberørte strande, som man kan have helt for sig selv – og ofte skal gennem lidt strabadser for at komme til. Der er også de organiserede strande med solstole, parasoller, beachvolley og barer med liv og glade dage. Kort sagt noget for enhver smag – og ofte rummer de enkelte øer det hele. På mange af især de større øer kan du således sagtes ligge på en strand helt alene den ene dag for at ligge på en anden strand med faciliteter den næste. På mange af de mindre øer er udbuddet af faciliteter selvfølgelig mindre end på de større. En af de ting man skal gøre op ed sig selv er derfor, i hvor høj grad man vil have faciliteter og i hvor høj fra man vil

Mulighederne for at nyde livet ved stranden er mange. Du kan selvfølgelig bade eller tage en svømmetur – det er klart. Har du snorklen med, er der mange steder gode muligheder for at få kigget på livet under vandet. Mange steder er der organiserede oplevelser som dykning, windsurfing, kitesurfing, kajak og så videre. Vil du tage skridtet videre er det græske øhav bredt anderkendt for at være et af verdens bedste sejlerfarvande.

Sol og strand – du bliver ikke skuffet

Om du vil svømme i det krystalklare vand på den jomfruelige Psili Ammos-strand ved Serifos, bade fra klipperne på Milos eller slænge dig i liggestolen på Skiathos er helt op til dig. Måske du hellere vil sidde i tusmørket og nyde den lokale mad på en strandtaverna på Sifnos, gå en måneskinstur ved det stille vand på Peleponnes eller slå dig løs på strandbarerne på Mykonos. Et er i hvert fald sikkert; tager du til Grækenland for at nyde solen og strandlivet, bliver du ikke skuffet.

Hvor er det bedst at tage på sol-og-strand-ferie?

Fakta: 5 græske øer med gode strande

– Karpathos
Kefalonia
– Koufonissi
– Kreta
Naxos

Græsk sommerferie er for mange synonym med et ophold på en græsk ø i Kykladerne eller Dodekanserne i Det Ægæiske hav, men der er masser af andre muligheder. Det græske øhav byder nemlig på op mod 100 beboede øer at vælge mellem. Både kendte destinationer som Santorini, Rhodos og Kreta, men også mere ukendte perler som Sifnos, Karpathos og Alonissos.

Vi har nævnt fem græske øer med gode strande i faktaboksen, men ellers så tag et kig på vores beskrivelser af de forskellige græske rejsemål. Alle steder beskriver vi de bedste strande. Du finder oversigten over destinationerne her.

Artiklen er senest opdateret i marts 2021.