Skiros

Skiros (skrives også Skyros) er en græsk ø, der er ret ukendt for de fleste udenlandske turister. Der er dog mange grækere, der nyder at holde ferie på Skiros.

Øen er en del af ø-gruppen Sporaderne, men Skiros skiller sig lidt ud fra de andre Sporader, dels ved at ligge noget sydligere end de andre øer, og dels fordi Skiros nok også har mere tilfælles med de mere kendte Kyklade-øer. Skiros er en lidt rå klippe-ø, der groft sagt er frodig på den nordlige del af øen, mens den sydlige del er mere gold og ufrugtbar. Den sydlige del er blevet et naturbeskyttelsesområde under Natura 2000. Der bor ikke nogen på den sydlige del af øen.

Fakta om Skiros

Græsk navn: Σκύρος
Indbyggertal: 2.994 (2011)
Areal: 210 km2
Største by: Chora

Skiros ligner Kyklade-øerne med sit tørre landskab og med sine byer af hvide kubiske huse, der er bygget op ad bjergsiderne. Dog er Skiros alligevel lidt anderledes, da øen ikke har været særligt udsat for turisme, og derfor har sin egen og mere oprindelige autencitet. Grundet sin lidt isolerede placering har beboerne på Skiros også formået at beholde nogle grundlæggende elementer i befolkningens sociale struktur og en traditionel kultur. Det er det man som gæst på Skiros kan være heldig at opleve under et ophold på den dejlige ø.

Heste og karneval

Hvis en græker blev bedt om at fortælle noget om Skiros ville vedkommende nok nævne disse to ting: Heste og karneval. Noget der er helt specielt for Skiros, er nemlig øens heste, eller rettere ponyer, da de er ret små. Der findes simpelthen en lille unik hesterace på Skiros. Der findes ikke ret mange af dem, og de fleste lever på Skiros. Racen er blevet erklæret for beskyttet, og derfor værner de selvfølgelig om den på Skiros.

En anden ting som Skiros er kendt for, er øboernes festlige karneval. Festlighederne løber som regel af stablen over to uger i slutningen af februar eller henover starten af marts, alt efter hvordan den græske påske falder. Karnevallet foregår i hovedbyen Chora hvor alle er ude i gaderne. Generelt set handler karnevallet om at spise, drikke og more sig. Derudover handler traditionen på Skiros kort fortalt om, at en masse mænd og drenge er klædt ud i en spøjs sort dragt med en masse store ko-bjælder hængende i deres bælter og med en hyrdestok i hånden. De skal så danse rundt i gaderne så bjælderne larmer mest muligt. De bliver assisteret af en kvinde eller pige klædt i hvidt, der indimellem synger, for at få manden til at danse med sine bjælder igen. Der er selvfølgelig også græsk musik og dans senere. Alt i alt en ret spektakulær begivenhed, der trækker folk til fra Athen og omegn.

Her ligger Skiros og sådan kommer du hertil

Skiros ligger midt-vestligt i Det Ægæiske Hav mellem Grækenland og Tyrkiet, og er en del af øgruppen Sporaderne.

Der er en indenrigslufthavn på Skiros, så man kan flyve dertil fra Thessalonki og Athen. Flyvetiden fra Athen til Skiros er 40 minutter, og fra Thessaloniki til Skiros tager det 50 minutter.

Det er også muligt at sejle til Skiros med færge. I højsæsonen går der færger mellem Alonissos og Skiros, ellers går der færger fra byen Kymi på øen Evia (Euboea) ved fastlandet. Denne færgetur tager 1 time og 30 minutter, men for at komme til Evia skal man med bus fra Athen (busterminal KTEl Liosion), hvilket er en 160 km lang bustur på omkring 2,5 timer. Den kører 1-3 gange om dagen alt efter tid på året.

Læs mere om fly til Grækenland og færger i Grækenland

Overnatning på Skiros

Her finder du de bedste steder at overnatte på Skiros. Vi har valgt de bedste områder ud og kommer med vores anbefalinger.

De mest oplagte steder at bo er Chora, i den lidt turistprægede by Magazia samt i den lille havneby Linaria.

Læs videre: Overnatning på Skiros

Byer på Skiros

Der er tre byer på Skiros med den fine og smuktbeliggende Chora som den mest interessante. Læs om alle byerne på Skiros her.

Strande på Skiros

På Skiros er der rig mulighed for at finde både en lang sandstrand og en lille fin bugt, hvor du kan springe i det flotte blå vand fra klipperne.

Oplevelser på Skiros

Se her hvad Skiros har at byde på af oplevelser og seværdigheder, hvis du andet end at slappe af ved stranden.