Oplevelser på Skiros

Du skal tage til Skiros, hvis du gerne vil opleve en græsk ø, der har sit eget liv, men som byder gæster velkommen til at nyde sommeren på øens dejlige strande, i den fine natur og i de hyggelige byer. Der er ingen spektakulære seværdigheder eller vandlande på Skiros. Men som på de fleste græske øer, gemmer der sig jo altid noget fra gammel tid under jorden, og på Skiros er der også fundet tegn på tidligere civilisationer.

Skiros er en ø for dem der ønsker en ferie på en stille og rolig græsk ø, uden for meget turisme. På Skiros kan du få en dejlig afslappet ferie med nogle afstikkere til et par interessante steder på øen, som vi har forslag til herunder. Hvis ikke det har interesse, kan det anbefales at sætte sig i skyggen på en café ved torvet i Chora’en og få sig en frappé.

Bådtur rundt om Skiros

Fra havnebyen Linaria er det muligt at komme på en bådtur helt eller delvist rundt om Skiros. Det kan være et ganske fint afbræk i en strandferie og det er spændende at se øen udefra med alle de små bugter og strækninger med rå klippekyst.

Den unikke hest fra Skiros

Hvis du interesserer dig en lille smule for heste eller dyr i det hele taget, så kunne det måske være interessant at se en unik lille hest, der ikke er ret mange af i verden: Hesten fra Skiros. I gamle dage blev hestene brugt i landbruget og som transportmiddel, og i vinterperioden hvor der ikke var så meget brug for dem, levede hestene mere eller mindre vildt i de bjergrige egne på øens sydlige del. I dag er de blevet arbejdsløse til fordel for maskiner og biler. Alligevel har hesten fået lov til fortsat at eksistere på øen, hvor man værner om den sjældne lille (omkring 1 m) hest fra Skiros. Nogle få steder er der gårde på Skiros, hvor du kan komme til at se hesten. Dette kan for eksempel lade sig gøre på Skyrian Pony Center på vejen til Atsitsa-bugten.

Fæstningen på toppen

Det er næsten umuligt ikke at bemærke den bjergtop, der stikker op over Chora’en på Skiros’ østlige side. En sådan top beder næsten også om at blive besteget, og det er der skam også mulighed for. Andre har nemlig en del år tidligere fået den idé at lægge en fæstning oppe på toppen, for dermed at kunne placere sig sikrest muligt forhold til piratangreb, og i forhold til at kunne opdage en sejlende fjende på lang afstand med en god udsigt over Det Ægæiske Hav.

Øverst på det flade klippestykke på toppen af bjerget findes derfor ruinerne af en gammel fæstningsmur. Indenfor fæstningen findes nogle mindre bygninger, der er nogle mere eller mindre faldefærdige kapeller. Nedenfor klippetoppen ligger et større kloster, Agios Georgios, der kom slemt til skade under et jordskælv i 2001, men som efter mange års restaurering nu er åbent for besøgende igen.

Vandring på Skiros

Skiros’ nordlige del er et forholdsvis frodigt landskab med bjerge, dale og træklædte områder, og er et herligt sted at vandre hvis man kan lide at bruge benene. Der findes flere gode afmærkede vandreruter af forskellig sværhedsgrad og længde.

Palamari: Akæologisk udgravning

Ja, også på Skiros har man fundet resterne af en bosættelse fra bronzealderen. Denne arkæologiske udgravning ligger i Palamari, og har navn derefter, og kan findes ude ved kysten øst for lufthavnen på Skiros’ nordlige del. De fund man har gjort under udgravningen kan ses på øens arkæologiske museum i Chora. Der er iøvrigt en glimrende sandstrand ved Palamari.

Museer på Skiros

Der er et arkæologisk museum med fund fra Palamari-udgravningen og fund fra andre steder på øen, samt folklore-elementer fra et almindeligt hus på Skiros. Folklore museet på Skiros er en samling af hverdagsting og redskaber som folk har brugt gennem tiden på Skiros, og dertil lidt kunstartikler og gamle historiske dokumenter. Begge museer kan findes tæt på hinanden i den nordøstlige del af Chora.

Artiklen er senest opdateret i november 2019.