Overnatning i Grækenland

Find det perfekte overnatningssted

I denne artikel vil vi give dig tips til at finde det perfekte overnatningsted, når du skal på ferie i Grækenland.

Der er to forskellige måder at gribe det an på. Enten kan man klare det hjemmefra, eller også venter man, til man ankommer. Der er fordele og ulemper ved begge dele. Man kan ikke sige at det ene er mere rigtig end det andet. Det handler om temperament. Vi er selv mest til at klare det hjemmefra, da vi føler at det giver den største sikkerhed for at finde et godt sted at bo.

Før i tiden var det mest brugte at man bare tog af sted og så fandt et sted at bo, når man ankom med færgen til en af de græske øer. Her stod der altid en flok lokale klar med skilte, der fortalte at de havde ledige værelser og kæmpende om turisternes opmærksomhed.

I takt med at internettet er blevet hvermandseje har det dog ændret sig. I dag booker de fleste deres overnatning helt eller delvist hjemmefra via computeren.

Vores personlige holdning er, at selvom det kan være enormt hyggeligt at vente med at finde overnatning til man ankommer, så er udvalget bare bedre, hvis man har klaret det hjemmefra i god tid. Specielt hvis man har været glad for et sted før og gerne vil bo der næste gang også, er det oplagt at booke på forhånd.

Finde hotel på stedet

Hvis du gerne vil være 100% fleksibel og lade dig inspirere af de lokale forhold eller bare ikke nødvendigvis ved hvor og hvor længe du vil være på de forskellige græske øer, er der ikke andet for end at vente med at finde et overnatningsted til du ankommer.

Som sagt vil du typisk blive mødt af folk der udlejer værelser, pensionater etc. Valgmulighederne er dog ikke så store som før i tiden, da overnatningsstederne også foretrækker at man booker på forhånd, men specielt uden for sæsonen bør det være muligt at finde et godt sted at sove selvom ikke man har bestil på forhånd.

Specielt i højsæsonen skal man dog være opmærksom på mulighederne kan være ret indskrænkede. At tro at man kan stige af færgen og vælge og vrage mellem de bedste værelser i højsæsonen er nok en smule naivt.

Solnedgang fra terrassen på hotellet Xerolithia på Sifnos.

Sådan gør du

Rent praktisk er det smartest at være to eller flere, når man vil finde overnatning på stedet. I mens den ene går på jagt efter et skønt sted, passer den anden på baggagen. Kig efter folk med skilte hvor der står “Rooms”, “Studios”, “Pension” etc. Er der ikke umiddelbart nogle at spotte ved havnen, så spørg i den nærmeste taverna eller udskænkningssted. Specielt på de små øer kender personalet eller ejeren helt sikkert et sted.

Lad være med at lade dig friste til at overnatte på stranden eller andre steder i naturen. Det er forbudt overalt i Grækenland. Har du telt med, så find en campingplads eller organiseret teltplads.

Når du har fundet et stede skal du typisk aflevere dit pas. Dette er en sikkerhed for ar du ikke tager afsted uden at betale. Husk at få styr på hvordan du kontakter udlejer. Mange af stederne er små, og vedkommende der ejer eller bestyrer dem, kommer ikke nødvendigvis forbi dagligt. Men der kunne jo være et eller andet, der gjorde, at du skal have fat på ejeren.

Finde hotel hjemmefra

Vores anbefaling er at du finder og bestiller din overnatning hjemmefra. Og gerne i god tid, da det kan være svært at få fingre i de gode steder, hvis man venter til sidste øjeblik. Selv bruger vi en portal som Booking.com. De har et stort udvalg samlet et sted og gode priser. Det kunne dog lige så godt være hotels.com eller en helt tredje. Pointen er at bruge et sted, der samler det hele, så man ikke skal tjekke hjemmesiden for hver eneste overnatningssted ud en af gangen.

Hvis du vi have inspiration, til hvilke steder du skal booke, skal du kigge i vores rejseguides til de enkelte øer. Her har vi skriver om vores yndlingsteder og de steder vi mener er de mest anbefalelseværdige. Vælg det rejsemål du vil vide mere om i oversigten over rejseguides til Grækenland.

Forskellige typer overnatningssteder i Grækenland

I Grækenland er der flere kategorier at overnatningsteder og det kan være en god ide at forstå forskellen på dem inden man booker. Betegnelserne er dog ret flydende, og grækerne selv roder ret grundigt rundt i betegnelserne, så vores beskrivelse skal ikke opfattes osm endegyldig men en rettesnor.

De betegnelser du ofte vil støde på er hoteller, rooms, studios og apartments.

Miramare Hotel på Folegandros.

Hoteller

Hoteller er generelt større foretagender, hvor der typisk er mange værelser, morgenmadsrestaurant, betjent reception og mange faciliteter. Mange steder også swimmingpool. De findes typisk på de større destinationer og i de store byer.

Vær opmærksom på at nogle små steder også kan finde på at kalde sig for et hotel til trods for at de ligeså vel kunne betegnes som studios.

Rooms

I den modsatte ende af skalaen ligger det vi kalder værelser, men som på internationalt græsk kaldes “rooms”. Et værelse er lige hvad det er, hverken mere eller mindre. Et “room” dækker over et værelse, der typisk er privat- eller familieejet, og hvor der som oftest er toilet og bad. Nogle gange en elkedel etc. Altså helt enkelt.

Studios og apartments

Studios er en betegnelse for en et-værelses lejlighed. Her vil der som hovedregel altid være toilet, bad og et lille køkken med køleskab. Apartments dækker over lejligheder med flere rum, typisk mindst to soveværelser, så der kan bo en hel familie.

Standard og pris svinger

Man kan ikke ud fra typen af overnatning alene sige noget om standarden – eller prisen. Studios og rooms kan sagtens være mere luksuriøse end hotellerne. De kan også være dyrere. Det er en udbredt misforståelse, at man altid får en højere standard på hotellerne end ved at tjekke ind i et studio. Sådan er det ikke.

Priserne for overnatning med normal standard på de græske øer ligger omkring €50-80 per værelse/studio i højsæsonen. Den går fra midt i juli til slutningen af august. Uden for denne periode er prisen noget lavere. Specielt opad er der dog nærmest ingen grænse, så regn ikke med at du kan få ubegrænset luksus for de nævnte beløb. Men et helt almindeligt og fornuftigt værelse eller studio som de fleste vil være tilfredse med, kan du sagtens få.

Pedi strand på Symi
Bystrand på øen Symi.
Foto: J B

Hvor er det bedst at bo i Grækenland?

Her tænker vi ikke på hvilke øer eller andre rejsemål der er bedre end andre. Vi tænker på selve beliggenheden det pågældende sted. Ligger hotellet tæt ved stranden, ligger det væk fra byen og den slags ting.

Med mindre man har rådighed over en bil, er det essentielt at ens overnatningssted ligger i gåafstand fra de ting man ønsker at foretage sig på ferien. Der er ikke meget ved at skulle gå tre kvarter for at komme til stranden fordi man har villet spare 800 kroner. Er der pool og restaurant på hotellet, og er man tilfreds med det, spiller det omvendt ingen rolle om hotellet ligger væk fra alting.

Forud for vores ture til Grækenland bruger vi en del tid på at lede efter gode overnatningssteder. Vi læser anmeldelser, snakker med folk og sætter os ind i tingene. Mens vi er i Grækenland undersøger vi ligeledes forholdene og noterer steder der ser spænende ud. Resultatet af alle vores anstrengelser er de anbefalinger, du kan finde i vores rejseguides. For at finde de steder der er bedst at bo, skal du altså vælge det rejsemål du vil vide mere om. Det gør du her: Vælg rejsemål.

Artiklen er senest opdateret i marts 2021.