Sikinos

Sikinos er en af de ukendte Kyklade-øer selvom den ligger lige mellem de mere kendte øer Folegandros og Ios. Af en eller anden grund springer mange turister Sikinos over, og det er synd. Sikinos har også den velkendte tørre kykladiske natur, de smukke hvidkalkede kubiske huse, kirker med rundede blå kupler og ujævne gader af flade sten med hvidmalede fuger. Helt som det skal være i Kykladerne.

Grunden til at du så bør slå et smut forbi Sikinos er, at her er en autentisk Kyklade-stemning, at I ikke er så mange om at skulle deles om herlighederne og at Sikinos har sin helt egen lidt reserverede personlighed. Så hvis du synes at mange af de andre græske øer er blevet for turistede, så er Sikinos et godt alternativ.

Fakta om Sikinos

Græsk navn: Σίκινος
Indbyggertal: 273 (2011)
Areal: 43 km2
Største by: Chora

Byer på Sikinos

Havnebyen hedder Alopronia og ligger i en lille bugt midt på øens sydøstvendte kyst. Det er en lille havneby, hvor der ikke bor ret mange mennesker. Husene ligger på hver side af bugten adskilt af en dejlig sandstrand i midten. Havet i bugten er flot turkist. På trods af byens lille størrelse rummer den flere overnatningssteder, nogle caféer, spisesteder og et mindre supermarked. Du kommer altså ikke til at mangle noget i Alopronia.

Hovedbyen Chora, som traditionen tro ligger oppe i landskabet og væk fra kysten, ligner på afstand temmelig meget den pittoreske Chora på Folegandros. På billeder kan de to byer nemt forveksles. Også her på Sikinos ligger de hvide huse tæt på den stejle og rå klippekant og med en snørklet flisebelagt gangsti op til en endnu højere beliggende kirke placeret tæt på bjergets top og kant. Et ganske flot syn.

Som havnebyen er også Choraen delt i to, hvor den ene del er indenfor de gamle borgmure og en anden udenfor. Heroppe kan du opleve den ægte gamle Kyklade-stemning uberørt af moderne byggeteknikker. Her ser lidt ud som om tiden er gået i stå. Gaderne er smalle og skæve, og husene der er bygget af øens sten ligeså. Det er meget hyggeligt, billedskønt og stille. Dog er her alligevel nogle spisesteder, lidt caféer og overnatningsteder, så vi, de besøgende, også kan nyde godt af Choraens rolige og traditionsrige atmosfære. Her er meget niveaudelt, så her er også mange trapper der skal bestiges. Choraen ligger 4 km ad vejen fra havnebyen på Sikinos’ nordlige del og godt oppe i landskabet.

Oplevelser på Sikinos

Generelt bør du besøge Sikinos for øens stilfærdige atmosfære og flotte rå natur. Øen skal værdsættes for at være en autentisk Kyklade-ø, der ikke er ret berørt af turisme og hvor du netop ikke kommer til at opleve meget andet end den imponerede natur og rolige atmosfære. Dog er her et par forslag til oplevelser du trods alt kan få på Sikinos.

Hvis du har lyst til andet end at ligge på stranden og at nyde dejlig mad i skyggen, så er Sikinos et godt sted at vandre. Øen har nogle gode bjerge, så du kommer hurtigt til at skulle bruge benene. Tag nogle gode vandresko på, og begiv dig ud i det rå og klippefyldte landskab.

Hvis du befinder dig i Choraen bør du lige gå de 280 m op til klosteret Zoodochos Pigi, ad en ujævn flisebelagt sti. På vejen kommer du til en lille kirke, der er dedikeret til en græsk forfatter. Fra det højtbeliggende kloster har du en utrolig flot udsigt over Sikinos og havet. Her kan du også finde nonnernes barske flugtmulighed i tilfælde af piratangreb i sin tid.

På Sikinos bliver der dyrket vin, og det kan du både se og smage på vingården Manalis Winery, der ligger 2,5 km ad hovedvejen sydvest for Chora. Der er også en restaurant tilknyttet vingården, så du kan få mad til vinen.

Klosteret Episkopi ligger cirka 4 km sydvest for Chora, og er et gammelt kloster, hvor der i sin tid har været en form for bosættelse omkring. I dag er der blot det delvist ødelagte kloster med ruiner omkring tilbage, da stedet blandt andet har været udsat for et jordskælv.

De sidste stråler inden solen går ned på stranden i Sikinos.

Strande på Sikinos

Det meste af øens nordvendte kyststrækning er en rå og imponerende klippekyst, og er dermed ikke så velegnet til badning, derimod kan du på øens sydvendte kyst flere steder finde større eller mindre bugter med et stykke strand.

Stranden i havnebyen er en fin og bred sandstrand, hvor der er lidt parasoller og ellers nogle træer, hvor du kan søge skygge. Det er øens mest populære strand, så du får den ikke helt for dig selv.

Agios Georgios er en strand der ligger i en sydøstvendt bugt 8,5 km fra havnebyen ad vejen, hvilket er noget af en omvej grundet bjergene, og 6,5 km fra Choraen. Det er en god sandstrand med lidt sten. Der er træer til at give skygge på stranden, og en taverna bag stranden til at tage sulten og tørsten. Udsigten fra stranden er en spektakulær klippe der stikker op af havet.

Dialiskali strand er en sandstrand der ligger i en lille sydøstvendt bugt 3 km nordøst for havnebyen. En god vandre-sti fører dertil fra havnen. Der er 5,5 km ad vejen fra Chora. Stranden er fin og med lidt træer til skygge.

Du kan godt finde andre strande på Sikinos, men de nævnte er de bedste, mest populære og lettest tilgængelige selvom de aldrig er overrendte.

Overnatning på Sikinos

Da Sikinos ikke er en specielt velbesøgt ø, er der heller ikke mange så overnatningsmuligheder at vælge imellem. Du kan primært finde steder at overnatte i havnebyen Alopronia eller i den gamle Chora inde i landet.

GoGreece har en annonceaftale med Booking.com. Vi får provision, hvis der bestilles overnatning via vores links. Booking.com har ingen indflydelse på hvilke hoteller vi vælger ud, eller hvordan vi omtaler dem.

Maistrali

Wi-FiFamilierumPoolStrand

Maistrali ligger i havnebyen Alopronia i et roligt område lige ned til vandet med badeplatform og med 250 m til stranden. Det har en rigtig god udsigt til havnen og bugten. Værelserne er enkle og pæne og har balkon med udsigt til hav eller bjerge. Der er en fin overdækket fælles-terrasse.

Link til booking

Ioli Apartments

Wi-FiFamilierumPoolStrand

Dette lejlighedskompleks ligger lidt inde i landet fra havnebyen og med cirka 250 m til stranden. Der er udsigt til bugten eller landskabet fra lejlighederne, der har balkon eller terrasse. Pæne og enkle lejligheder med alt hvad du skal bruge. Tæt på spisesteder og indkøbsmuligheder.

Link til booking

Stegadi Apartments

Wi-FiFamilierumPoolStrand

Lejlighedskomplekset ligger i Chora cirka 4 km fra havnebyen. Her er du midt i den rolige gamle hovedby med de små hyggelige gader. Gode lejligheder med balkon, nogle med flot udsigt til havet. Tæt på spisesteder og bageri.

Link til booking

House Sikinos Island Village

Wi-FiFamilierumPoolStrand

Dette flotte og fritstående feriehus ligger i et meget roligt område og højt oppe på Sikinos ved den gamle hovedby Chora og 4 km fra havnebyen. Udsigten herfra er helt utrolig. Huset er komplet med alt hvad du skal bruge og her er plads til 7 personer eller flere. Lækker stor terrasse og balkon.

Link til booking

Her ligger Sikinos og sådan kommer du hertil

Sikinos er en ø i Det Ægæsike Hav og en del af ø-gruppen Kykladerne. Sikinos ligger mellem de to øer Folegandros og Ios.

Der er ingen lufthavn på Sikinos, hvorfor man skal hertil med færge. I højsæsonen går der mange færger mellem øerne i Kykladerne, så der er flere muligheder. Den korteste tur får du ved at flyve til Santorini, og derfra tage en færge direkte til Sikinos, hvilket tager op til 2 timer.

Alternativt kan du flyve til Athen, og derefter tage en færge fra Piræus til Sikinos. Det er en tur på omkring 9 timer med stop ved flere øer undervejs.

Læs mere om fly til Grækenland og færger i Grækenland