Samothrake

Denne æggeformede ø der er 17 km på den lange led, ligger i det nordøstlige hjørne af Det Ægæiske Hav. Øen er ikke særligt kendt uden for grækenlands grænser, men der bor trods alt omkring 2.800 mennesker på øen. Samothrake er en lidt rå klippe-ø, der også huser et højt bjerg på 1.611 m, så øen stikker godt op midt i havet. Trods det klipperige landskab er øen stadig frodig. Dette skyldes de høje bjerge, hvorfra der forår og sommer smelter sne fra toppene, som længere nede af bjergene giver vandfald, floder af ferskvand ned af bjergsiderne og dermed små ferskvandssøer rundt omkring på øen. Og dem kan man bade i.

Der er altså bjerge, kløfter, vandfald, varme kilder og skove hvis man holder ferie Samothrake, der derfor er en velegnet feriedestination for naturelskere, der sætter pris på utæmmet natur, og som gerne vil opleve denne natur på egen krop.

Desuden er Samothrake kendt for at det var her man fandt en statue af den bevingede gudinde Nike fra oldtiden. Den står nu på museet Louvre i Paris.

Fakta om Samothrake

Græsk navn: Σαμοθράκη
Indbyggertal: 2.859 (2011)
Areal: 178 km2
Største by: Kamariotissa

Der er mere end blot flot natur

Er du interesseret i arkæologi eller gamle ruiner, så bør du kigge forbi landsbyen Palaiopoli, hvor “Sanctuary of the Great Gods” er at finde. Det var også her at man fandt statuen af Nike i 1863. Denne ruin med delvist intakte søjler, skulle i sin tid have været anvendt af en mystisk kult. Syv km længere mod øst herfra finder du nogle naturlige varme kilder i byen Therma. Der er både nogle med gratis adgang og nogle man skal betale for at benytte. Det er også muligt at tage på en bådtur omkring øen, og dermed se den flotte ø udefra. Ikke dårligt.

Byer på Samothrake

De mennesker der bor på Samothrake kan jo ikke leve blot af den flotte natur, så de fisker og lever af dem der kommer for at se deres flotte ø. Derfor er her også flere byer på øen.

Den største er havnebyen Kamariotissa, der ligger ved øens østlige spids. Her er der både overnatningssteder, spisesteder, caféer, indkøbsmuligheder, butikker, biludlejning og endda et par souvenir-butikker også. Her tilbudene altså ligesom på flere andre græske øer. Så her kan der godt være gang i den i højsæsonen.

Hovedbyen Chora, eller bare Samothrake, ligger 5 km inde og oppe i landet mod øst fra havnebyen. Det er en gammel by hvor husene er bygget op ad klippesiden og giver en meget niveaudelt by med spændende snørklede gader. Her kan du både finde spisesteder, overnatningssteder og endda et lille folkloremuseum.

Så er der de omtalte byer Palaiopoli og Therma der ligger på øens nordside. Palaiopoli har en arkæologisk seværdighed, og Therma har varme kilder og ferskvandssøen med vandfald, Gria vathra. Begge steder er det muligt at finde både overnatning og spisesteder, men der er ikke mange af dem.

Der ligger flere små landsbyer spredt rundt omkring på øen, så hvis du tager rundt på egen hånd, dukker der små landsbyer op i ny og næ.

Mange kilometer med strand

Strande er der selvfølglig også nogle af på Samothrake. Der er en utroligt lækker bred sandstrand der hedder Pachia ammos beliggende på sydkysten, 15 km fra havnebyen. Det kræver lidt vandring i terrænet at komme dertil.

Vatos-stranden ligger ikke så langt fra Pachia ammos på sydkysten, men er også lidt svær at komme til, da det kræver lidt mere vandring i terrænet at komme dertil, men det er en meget flot sandstrand. Begge strande kan dog også nås fra vandsiden.

Kipos-stranden ligger på Samothrakes østlige spids, i modsatte ende af havnebyen, og er en lang stenstrand, hvor du kan finde fred og ro. Dertil skal det siges, at stort set hele den nordlige kyststrækning på Samothrake er én lang strand. Godt nok en stenstrand der er lidt smal nogle steder, men her kan du være sikker på at finde et sted helt for dig selv.

Her ligger Samothrake og sådan kommer du hertil

Samothrake ligger i det nordøstlige hjørne af Det Ægæiske Hav. Der er ingen lufthavn på Samothrake, så du skal hertil med færge.

Det smarteste er at at tage en færge fra fastlandet fra byen Alexandoupoli. En færgetur mellem Alexandroupoli og Samothrake tager 2 timer. Du kommer til Alexandroupoli ved at flyve fra Danmark til Athen og derfra tage et indenrigsfly til Alexandroupoli.

Læs mere om fly til Grækenland og færger i Grækenland

Overnatning på Samothrake

Der er en snes overnatningsteder at vælge mellem på Samothrake. Her er vores forslag.

Læs videre: Overnatning på Samothrake