Amorgos

Måske er du en af dem, der kan huske filmen “The Big Blue” fra 1988, og måske kan du også huske nogle af filmens betagende scener med middelhavsstemning og klart turkist vand. Nogle af disse scener blev optaget på den græske ø Amorgos. På Amorgos hersker der nemlig en atmosfære af ro og uberørt smuk og rå natur, som kan være ganske betagende.

Efter filmens succes blev Amorgos et yndet rejsemål, specielt fra det franske publikum, da filmen er lavet af den franske instruktør Luc Besson. Den pludselige popularitet efter filmen er dog dalet noget igen, og idag er Amorgos en ø med et moderat antal turister i sommeperioden. Mange af dem er er dog stadig franske.

Måske kender du også Amorgos fra billeder af et højt hvidkalket kloster, der er bygget ind i en stejl klippevæg. Et ganske ikonisk og imponerende syn, der kan give de fleste lyst til at opleve dette syn i virkeligheden.

Fakta om Amorgos

Græsk navn: Αμοργός
Indbyggertal: 1.973 (2011)
Areal: 126,4 km2
Største by: Chora (Amorgos)

Amorgos er den kyklade-ø, der ligger længst mod øst, og er dermed beliggende midt i Det Ægæiske Hav med nabo-øer som Naxos og Ios. Amorgos er en 33 km aflang ø, der strækker sig fra sydvest mod nordøst. Som de fleste andre kyklade-øer, har Amorgos et tørt sommerlandskab med sparsom og lav vegetation, men øen er noget mere grøn udenfor den tørre sommerperiode.

På Amorgos er der både flotte strande, rå og bjergrige landskaber, grønne dale, smukke byer med hvidkalkede kubiske huse og smalle gader, lige som det skal være på en græsk kyklade-ø.

Her ligger Amorgos og sådan kommer du hertil

Amorgos er en ø tilhørende ø-gruppen Kykladerne, og den ligger midt mellem Grækenland og Tyrkiet i Det Ægæiske Hav. Der er ingen lufthavn på Amorgos, så det er kun muligt at komme dertil med færge. Der er to havne på Amorgos: Katapola på den sydvestlige del og Aegiali på den nordvestlige del.

Fra Piræus tager færgeturen 6 eller 8 timer, alt efter om det er en hurtig eller almindelig færge. Det er også muligt at komme til Amorgos fra de omkringliggende øer, for eksempel med færge fra Naxos eller Santorini, der begge har lufthavn. Til/fra Santorini tager det 2-4 timer alt efter færgen og tilsvarende til/fra Naxos.

Læs mere om fly til Grækenland og færger i Grækenland

Overnatning på Amorgos

På Amorgos er der mange dejlige steder at overnatte med noget for enhver smag. Her finder du vores forslag til de bedste hoteller på Amorgos.

Læs videre: Overnatning på Amorgos

Byer på Amorgos

På Amorgos er der to havnebyer og en række byer inde i landskabet. Læs mere om dem her.

Oplevelser på Amorgos

De største seværdigheder på Amorgos er det imponerende kloster og skibsvraget kendt fra filmen The Big Blue. Se hvad øen har at byde på her.

Strande på Amorgos

På Amorgos kan du både finde lækre sandstrande, strande med småsten og rå klippekyster, hvor du kan springe i det klare vand.