Foto: ER Bauer

Oplevelser på Amorgos

Amorgos er en ø med flot og lidt barsk natur, og samtidig byder øen på hyggelige byer med en typisk gæstfri kykladisk atmosfære. Det er dette du bør tage til Amorgos for at opleve. Ganske enkelt. Amorgos er nok mest en ø for dem der sætter pris på naturoplevelser og den simple græske kyklade-stemning.

Dog er der på Amorgos et par seværdigheder, som du godt kan unde dig selv at opleve, når du alligevel har begivet dig dertil.

Det ikoniske Hozoviotissa-kloster

Amorgos’ kendte varemærke er dette ikoniske kloster ved navn Panagia Hozoviotissa. Det 40 m høje hvidkalkede kloster er bygget op af en stejl klippevæg 300 m over havet. Klostret ser således næsten ud til at være en del af klippen, og det er kun på grund af den hvide farve, at klostret fremtræder så tydeligt ude midt i den rå og klipperige natur. Klostret blev bygget i 1017, som en hyldest til Jomfru Maria, der på græsk hedder Panagia, og er det næstældste kloster i Grækenland.

Panagia Hozoviotissa ligger cirka 2 km nordøst for Chora, og det er muligt at gå dertil, hvilket er en kortere tur end med bil. Der er en parkeringsplads cirka 300 m fra klostret. Resten af vejen foregår til fods af en meget fin stenbelagt sti. Der er en utrolig flot udsigt over havet derfra, og det er i det hele taget et ganske spektakulært sted, som nok skal besøges, hvis turen går til Amorgos.

Klostret har åbent for besøgende fra klokken 8-13 og 17-19, og der er “dress code” i form af ingen bare arme og ben, og kvinder bør være iklædt nederdel eller slå-om-skørt til minimum under knæet. Der er også et lille museum med kunstgenstande fra kirken gennem tiden.

Vandring på Amorgos

Der er rig mulighed for vandring på Amorgos, da der er store områder med flot natur og bjergrige egne, der er spændende at udforske. Der er et netværk af vandreruter, der kaldes “de blå stier”, da der altid er en god udsigt til havet fra stierne. De syv “store” stier er markeret med skiltning på ruterne. Der er flere forskellige sværhedsgrader af vandreruterne, så det er muligt for de fleste at opleve Amorgos’ flotte natur. Én af turene går blandt andet til Amorgos’ højeste bjerg på 821 m, mens den længste vandrerute er på 14,5 km og den korteste på blot 3,5 km.

Bådture

Det er en mulighed at tage på bådture langs Amorgos’ kyst, for at kunne komme til nogle af de ellers utilgængelige små bugter. Dette kan enten gøres via organiserede ture eller ved selv at leje en båd og sejle på egen hånd. Bådture og leje af både foregår blandt andet i havnebyen Katapola.

Skibsvraget ved Kalotaritissa på Amorgos.

Skibsvraget

Nej, der er ikke tale om det kendte skibsvrag fra øen Zakynthos, for Amorgos har skam sit eget “flotte” skibsvrag, der endda er med i filmen The Big Blue. Skibet, der oprindeling hed Inland, men som nu går under navnet Olympia, stødte på nogle klipper ud for kysten i 1980 og måtte overgive sig til havet, da det blot forsøgte at finde ly for den kraftige nordenvind. Ingen kom heldigvis til skade under forliset. Skibsvraget Olympia ligger nu på lavt vand i en ganske lille bugt 24,5 km ad vejen sydøst for havnebyen Katapola og 750 m vest for landsbyen Kalotaritissa og ligger altså på Amorgos’ sydlige del. Her ligger det rustne og forfaldne skib og giver en helt speciel kontrast til det smukke landskab omkring det. Selvom der er en lille strand, er stedet ikke rigtigt badevenligt.

Det er ikke muligt at køre i bil hele vejen til skibsvraget, da der ikke er nogen vej på det sidste stykke ned til bugten, hvorfor dette skal foregå til fods ned ad bakke og tager cirka 15 minutter på grus og klipper.

Dykning

Inspireret af filmen The big Blue er det selvfølgelig også muligt at dykke på Amorgos. Der er flere dykkercentre på Amorgos, hvor det er muligt at tage kurser på alle niveauer og at leje udstyr til dykning. Havet omkring Amorgos byder på flere spændende steder under havoverfladen, så som skibsvrag, koralrev og undervandsklippehuler.

Den venetianske borg

Som på flere andre græske øer, ligger der ruiner fra en venetiansk borg højt placeret et sted på øen. Sådan er det også på Amorgos. I Chora står der en lidt spøjs høj klippe midt i det hele, og på toppen af klippen står resterne fra en venetiansk borg fra 1290. Der er selvfølgelig så efterfølgende også blevet plads til en græsk kirke på den begrænsede plads på klippetoppen. Hvis du ønsker at få adgang til tårnet øverst oppe, skal du have fat i en nøgle fra en café, der ligger nedenfor. Et lidt mærkeligt arrangement, men udsigten værd.

Arkæologiske udgravninger

På Amorgos er der fundet ruiner fra tidligere civilisationer tre steder på øen. Ruinerne fra en gammel minoisk bebyggelse kan ses 2,5 km ad vejen syd for Katapola. Der er primært tale om resterne af nogle mure, der udgjorde dele af den gamle civilisation. Der er ikke synderligt meget at se, men det er en fin gåtur fra havnebyen og op til den arkæologiske udgravning på Moundoulia-bjerget, hvorfra der desuden er en flot udsigt over Katapola og bugten.

Det gamle Aegiali Vigla er nogle ruiner af mure, der udgjorde en bebyggelse for en tidligere civilisation i det område der hedder Vigla. Det ligger nordøst for landsbyen Tholaria, på Amorgos’ nordlige del. Der er ikke så meget at se, men det er en god lille vandretur af stier fra Tholaria på 15 minutter, og der er en glimrende udsigt mod nordkysten deroppe fra.

Det gamle Arkesini er en arkæologisk udgravning der ligger ud til kysten cirka 1,4 km nord for landsbyen Vroutsis på Amorgos’ sydlige del. Stedet kaldes også Kastri, og består af resterne af nogle mure, der står ved toppen af et bjerg. Hvis ikke ruinerne imponerer, så gør udsigten herfra til havet nok. Det er ikke muligt at køre helt dertil, da de sidste cirka 800 m skal klares til fods ad en grussti.

Arkæologisk museum

I Chora ligger der et lille arkæologisk museum i et fint gammelt venetiansk tårn kaldet Gavras. Museet udstiller genstande fra de tre udgravninger på Amorgos (se ovenfor), så som lerkrukker, redskaber, små statuer og skulpturer samt nogle større torsoer. Det arkæologiske museum har åbent alle dage, undtagen tirsdage, fra klokken 8:30-15:30, og det koster 3€ i éntre.

Folklore-museum

I et gammelt hus i Chora ligger et lille folklore-museum, hvor det er muligt at få et indblik i livet på Amorgos gennem tiden. Museet har åbent alle dage i sommerperioden fra klokken 10:00-13:00 og 19:00-22:00.

Geocaching

Der er rig mulighed for at bruge tid på Geocaching på Amorgos, da der er “skatte” spredt godt ud over hele øen, og dermed en herlig måde at udforske øen på.

Botanisk park

I havnebyen Katapola kan du finde en lille oase af en park. Nogle vil måske snarere kalde det en have, men i så fald er det en have for de botanik-interesserede. Stedet er et projekt startet af unge mennesker i byen, der forvandlede en gammel og tilgroet have til dette herlige sted, der nu er en blanding af en café og en lille park. Her kan du altså få forskellige drikkevarer baseret på havens urter samt et måltid mad, alt imens du nyder havens rolige atmosfære, og måske kan blive klogere på de planter der gror i haven. Den botaniske park ligger lidt oppe bag havnen i Katapola.

Artiklen er senest opdateret i april 2021.