Byer på Amorgos

Amorgos er en aflang ø, og byerne ligger generelt ret spredt på øen. Der er mange små bebyggelser, der nok ikke kan kaldes for byer, og på større områder af Amorgos er der slet ingen bebyggelse, selvfølgelig med undtagelse af de allestedsnærværende små kirker. Flere af byerne ligger lidt inde i landskabet og væk fra kysten, men det er selvfølgelig kystbyerne, der er de mest populære blandt turisterne om sommeren. Det er kun den vestvendte kyst, samt i bjergområderne der er bebygget.

Chora

Chora, der også bare kaldes Amorgos, er den største by på Amorgos. Byen ligger cirka midt på øen, 5,5 km ad vejen inde i landet nordøst for havnebyen Katapola. I den gamle by ligger husene tæt med smalle gader og trapper imellem. Den stemningsfulde Chora byder på mange caféer, butikker og spisesteder. Der er også nogle overnatningsmuligheder, men ikke overvældende mange.

Byen ligger lidt højt placeret, og den bugter sig op og ned med landskabet, så nogle steder er der en flot udsigt til havet og over byen og de flotte gamle vindmøller, der står på en bakkekam et stykke derfra. I Chora er der en lidt sjov knold af en klippe, hvor der på toppen er resterne af en gammel venetiansk fæstning.

Det er en meget charmerende gammel by med små hyggelige caféer og spisesteder fuld af intens græsk ø-stemning. I nogle af de smalle gader er der selvfølgelig altid plads til de farverige borde og træstole, så det er muligt at sidde i skyggen og nyde de græske specialiteter.

Katapola

Katapola er den største havneby på Amorgos, og ligger i en vestvendt bugt på Amorgos’ sydvestlige del. Byen er egentlig delt op i tre bebyggelser, hvor nogle huse ligger ved selve havnen i bugtens sydlige del (Katapola), en anden bebyggelse cirka midt for i bugten (hedder også Rachidi), og den sidste bebyggelse ligger i bugtens nordlige del (hedder også Xilokeratidi). Der er 1 km fra den nordlige del til den sydlige del ad vejen langs kysten. Både i den sydlige og den nordlige del er der flere caféer og spisesteder, og lidt butikker. I den midterste del er der et minimarked. Alle tre steder er der flere overnatningssteder. Der er en ret fredelig havneby, men der er mest livligt ved havneområdet. Katapola har en lang men smal strand langs bugten.

Aegiali

Aegiali er den anden havneby på Amorgos, og den ligger i en vestvendt bugt på Amorgos’ nordlige del. Her er en lækker lang sandstrand i den flotte bugt med et frodigt bagland. Der er mest liv ved havneområdet, da her er flest caféer og spisesteder, og lidt natteliv kan da også findes i Aegiali. Overnatningsstederne ligger lidt spredt i området, med flest muligheder ved havneområdet. Aegiali har også en købmand. Aegiali er en hyggelig sommer-badeby, og har hvad de fleste turister kunne ønske sig.

Lagada

Lagada er en bjerglandsby, der ligger cirka 4 km ad vejen mod øst inde i landet fra Aegiali. Hvis man går ad stier og små veje kan turen gøres på kun 2 km. Her i naturskønne omgivelser ligger en samling fine gamle kyklade-huse med smalle gader imellem og en flot udsigt til havet. Der er nogle hyggelige små caféer og spisesteder og enkelte overnatningssteder, samt ikke mindst et fint og populært konditori i en blomstrende have. Lagada er et godt udgangspunkt for vandreture i området.

Tholaria

Tholaria er endnu en charmerende lille bjerglandsby på Amorgos, der ligger cirka 3 km ad vejen nord for havnebyen Aegiali. De hvidkalkede huse ligger tæt og giver smalle gader med hyggelig atmosfære. Der er flere caféer og spisesteder samt nogle få overnatningssteder. Fra Tholaria er der flere mulige vandreture i det bakkede landskab, hvorfra en flot udsigt til havet og Aegiali også kan nydes. Der ligger en lille strand (Mikro Vlychada) 1 km nord for Tholaria, som det er muligt at gå til, selvom den er lidt svært tilgængelig.

Mindre landsbyer

Der er selvfølgelig flere små landsbyer på Amorgos end de ovenfor nævnte byer. De fleste ligger spredt rundt i bjerglandskabet, og er primært steder hvor indbyggerene bor, så der er ofte ikke nogen spisesteder eller overnatningssteder. Dermed ikke sagt, at der ikke er noget at komme efter som besøgende, da det kan være ganske interessant at opleve det autentiske liv i de små landsbyer. Her bor de folk der lever af landbrug og fiskeri på Amorgos.

Eksempelvis kan landsbyerne Kalofana, Arkesini og Vroutsi på Amorgos’ sydlige del nævnes som mulige mål for en udflugt. En anden landsby, den gamle by Potamos, der ligger på Amorgos’ nordlige del, blot 800 m oppe bag havnebyen Aegiali, er også et besøg værd, hvis der er brug for en pause fra strandlivet, og ikke mindst på grund af den gode udsigt over bugten deroppefra.

Artiklen er senest opdateret i april 2021.