Epirus

Epirus er en bjergrig region i den nordvestlige del Grækenland. Regionen er afgrænset mod regionerne Makedonien i øst og Thessalien i syd samt det Ioniske Hav i vest. Regionens største by hedder Ioannina med cirka 115.000 indbyggere og egen lufthavn.

Epirus er blandt de mindst udviklede regioner i Grækenland rent turistmæssigt, men er ikke desto mindre et populært rejsemål både sommer og vinter. Her er smukke strande, mageløs natur samt flere betydningsfulde arkæologiske og historiske steder.

Populær region – særligt blandt grækerne

Om sommeren er Epirus især kendt for populære kystdestinationer som Sivota og Parga med skønne strande, frodige landskaber og interessante seværdigheder. De lokale grækere holder derimod af at holde ferie i de mange kølige bjerglandsbyer med gamle stenhuse længere væk fra kysten. Særligt populært er de 46 traditionelle bjerglandsbyer i Zagoria-området, der under et kaldes Zagorochoria. De stammer fra 1700-tallet og byder på en særegen, meget charmerende, lokal arkitektur, domineret af toetagers stenhuse med skifertage og træudsmykninger.

Den skønne ferieby Parga ved Epirus’ kyst et et populært feriemål.

Om vinteren bliver der stået på ski i bjergene (gå til tema om skiferie i Grækenland). Den mest populære skidestination hedder Anilio og ligger cirka 60 km øst for Ioannina.

Fantastisk natur i de imponerende bjerge

Epirus har et rigt dyreliv og flere nationalparker. Her finder du dyr som bjørne, vildkat, vildsvin og vilde geder. En af Grækenlands mest imponerende naturseværdigheder ligger i Zagoria i Epirus, nemlig kløften Vikos Gorge i Pindus-bjergene, som du kan se på billedet øverst. Kløften er knap 20 km lang og op til 490 m dyb. Europas svar på Grand Canyon, kan man med god ret kalde den.

Gode forbindelser til Danmark

Der ligger to lufthavne i regionen. Den ene i Preveza, hvorfra der er direkte forbindelser med rutefly fra Kastrup i sommersæsonen. Den anden i Ioannina, hvor der er forbindelse til Athen. Flere danske charterselskaber flyver også direkte til Ioannina. Fra regionen er der færgeforbindelse til Korfu, Patras på Peloponnes og Italien.

Danske turister tager primært til kystbyerne Sivota og Parga, der ligger i områder der hører til de smukkeste og mest eksotiske i hele Grækenland. Til begge steder er der charterrejser og det er også muligt selv at planlægge opholdet. Epirus byder dog på en masse andre spændende steder, der især lægger op til at blive udforsket på egen hånd.

Epirus staves på dansk af og til også Epiros eller endda Epeiros. Fortvivl ikke, det er det samme sted der henvises til.

Vi arbejder på at få omtalt de første destinationer i Epirus. De kommer her på siden lige så snart vi er klar.

Vælg rejsemål