Oinousses

Oinousses er en lille græsk ø, der ligger mellem øen Chios og det tyrkiske fastland. Eller i virkeligheden er Oinousses navnet på en øgruppe bestående af ni småøer. Men da det kun er den største af dem der er beboet, så referer Oinousses i daglig tale også blot til hovedøen, selvom det altså ikke er helt korrekt. Øen tilhører De Nordøst-Ægæsiske Øer og har omkring 820 fastboende, der primært ernærer sig ved fiskeri, gedehold og ikke mindst inden for søfarten.

Fakta om Oinousses

Græsk navn: Οινούσσες
Indbyggertal: 826 (2011)
Areal: 14 km2
Største by: Oinousses

I det hele taget har Oinousses altid været en ø med en stærk maritim tilknytning, og på øen findes en stor søfartsskole. Flere af øens familier er skibsredere, hvilket sikrer en højere velstand end på mange andre græske øer. Rederne har deres store, moderne sommerhuse på øen og pengene sidder også løst, når der skal doneres til lokalsamfundet og bygges skole, stadion og så videre.

Turister er der ikke mange af på Oinousses, og måske hersker der lidt en følelse på øen af, at man helst bare vil have den i fred. Penge er der nok af, så turister går bare i vejen og optager pladserne i tavernaerne. Det er nok lidt forenklet sagt, men på Oinousses kan man godt mærke, at de ikke er afhængige af turisternes penge. På godt og ondt.

Byer på Oinousses

Der er kun en by på Oinousses, og den bærer samme navn som øen. Her bor hovedparten af øens befolkning, og det er også her man finder havnen, hvor de charmerende fiskerbåde om sommeren flankeres af store yachts, når rederfamilierne holder ferie på barndomsøen.

Arkitekturen er de velkendte hvide huse med røde teglstenstage omkring stenbelagte stræder. I byen er der flere spisesteder og caféer samt et par mindre strande. Her er også et museum samt butikker med de fornødenheder en by på små tusinde mennesker har behov for året rundt.

Ved havnefronten ligger spisestedet Palio Teleneio. Maden er god og priserne rimelige. Længere henne, også ved vandet, ligger Glaros, der især er kendt for deres mezedes (græske småretter). Begge steder er en kombination af café og restaurant og serverer derfor både mad og kolde drikke samt mad. Længere oppe i byen ligger Aignousiotiko Taverna. De lokale specialiteter er frisk fisk og ged.

Strande på Oinousses

Der er et par mindre strande ved byen.

Zépagas Strand ligger umiddelbart vest for havnen ved siden af Glaros-caféen. At kalde det en strand er måske at stramme den lidt, for den er godt nok lille.

Et par hundrede meter længere henne af kysten, mod nord, ligger Kakopetria Strand. Det er en mere regulær strand, men stadig ikke noget særligt. Fortsætter man videre ligger der yderligere 2-3 mindre strande af samme slags.

Oinousses’ bedste strande ligger omtrent 3 km fra byen langs kysten længere mod nordvest i det område der kaldes Castro. Med mindre du er frisk på en rask gåtur, kræver det en bil, scooter eller en båd, at komme her hen. De to strande hedder Apíganos og Fokia og ligger side om side. Her er tale om fine og regulære strande, hvor der er visse faciliteter som parasoller.

Derudover er der hele øen rundt flere mindre sandstrande beliggende i charmerende små, øde vige, der primært tiltaler dem, der vil være alene. Igen kræver det en form for transportmiddel, at komme dertil.

Oplevelser på Oinousses

Der er ikke så mange regulære oplevelser på Oinousses. Der er dog et par stykker, du skal se, når du nu er her.

Øens mest berømte seværdighed er Evangelismos Theoteko. Et nonnekloster smukt placeret i landskabet på øens nordvest spids.

Der er også en søfartsmuseum i byen med modeller af skibe, historisk udstyr og våben samt en masse fotos, der fortæller om øens maritime historie. Det har åbent om formiddagen.

Overnatning på Oinousses

Det er meget sparsomt med overnatningsmuligheder på Oinousses sammenlignet men de fleste andre græske øer. Men her er dog et par steder, der kan reserveres og bestilles hjemmefra. Begge er beliggende i selve byen.

GoGreece har en annonceaftale med Booking.com. Vi får provision, hvis der bestilles overnatning via vores links. Booking.com har ingen indflydelse på hvilke hoteller vi vælger ud, eller hvordan vi omtaler dem.

Evgenikon

Wi-FiFamilierumPoolStrand

Evgenikon er et feriehus med plads til op til 8 personer fordelt på fire værelser. Ligger i den gamle bydel med en fantastisk panoramaudsigt ud over havet. Airconditioning og fuldt udstyret køkken er blandt faciliteterne. Tre badeværelser.

Link til booking

Simplistic Holiday Home

Wi-FiFamilierumPoolStrand

Simplistic Holiday Home har to soveværelser, fuldt udstyret køkken, vaskemaskine og badeværelse. Her er plads til 8 personer på de 120 kvadratmeter fordelt på to etager.

Link til booking

Her ligger Oinousses og sådan kommer du hertil

Oinousses ligger på færgeruten mellem Piræus og Lesbos, hvor der også stoppes ved øerne Chios og Psara. Du kan derfor komme til Oinousses ved at flyve til Athen og tage færgen fra Piræus. Denne færge går 1-3 gange om ugen, hver vej. Færgen er en natfærge og turen tager cirka 4-5 timer.

Du kan også flyve fra Athen til Chios og tage en færge/turbåd der fra. Den går dagligt fra hovedbyen og tager en times tid. I sæsonen er der også mulighed for vandtaxi fra Lagkada på vestsien af Chios.

Læs mere om fly til Grækenland og færger i Grækenland