Psara

Psara er en lille ø beliggende nordøstligt i Det Ægæiske Hav cirka 20 km nordvest for Chios. Psara er en af de mest afsidesliggende øer du kan besøge i Grækenland, og turismen er stort set fraværende. Psara er bestemt heller ikke en ø for alle. Det Psara har at tilbyde besøgende er fred og ro, mulighed for at reflektere og fordybe sig i sysler som boglæsning samt gåture. Her sker vitterligt ikke ret meget på Psara – hvilket så også er grunden til at folk alligevel kommer her. På Psara er man helt fri for natteliv og andre turistaktiviteter.

Psara er meget bjergrig. Bjergene er ikke specielt høje, men der er mange af dem, og det har umuliggjort et landbrug af betydning på øen. De fleste ernærer sig ved fiskeri. Der er flere fiskerestauranter i byen og en lokal favorit er hummer med spaghetti. Bestil den gerne dagen før, så du er sikker på, at der er nogen.

Øen er ret ufremkommelig og med ganske få veje og meget sporadisk bebyggelse rundt på øen. Det hele er samlet i havnebyen. Da her ikke er hverken busser eller taxa, skal alt foregå til fods. Heldigvis er alt inden for gåafstand, når først du er stået af færgen.

Øen får kun besøg af ganske få turister, så på den vis, er du sikret dig fred og ro, hvis du tager til Psara. Men regn så også med, at udbuddet af oplevelser og faciliteter er derefter. Ønsker du fest og gang i den, er Psara ikke det rette sted at tage hen.

Fakta om Psara

Græsk navn: Ψαρά
Indbyggertal: 448 (2011)
Areal: 45 km2
Største by: Psara

Psara ligger på færgeruten mellem Piræus og Lesbos og er derfor et godt sted at stoppe et par dage, hvis du øhopper og trænger til at geare lidt ned – eller bare vil prøve noget andet end de mere traditionelle græske ferieøer. Du kan også besøge Psara som dagsturist fra Chios, hvorfra der dagligt går både.

Øens historie

Der har været mennesker på Psara i årtusinder. Øen har haft en vigtig placering, hvorfra man har kunne holde øje med – og dermed kontrollere – de skibe der sejlede på Det Ægæiske Hav. På Psara kunne man finde nogle af de første og bedste sømænd i den græske historie.

Mest kendt er øen for en begivenhed der indtraf d. 5. juli 1824 under den græske frihedskrig mod det Det Osmanniske Rige, der dengang sad på området. Et par uger forinden havde osmannerne invaderet øen og d. 4. angreb de fæstningen (Paliokastro), hvor øens indbyggere havde søgt tilflugt. Her satte de lokale ild til et krudtkammer, med det resultat at hele fæstningen røg i luften. Dagen efter begyndte blodbadet. Det lykkedes nogle få grækere at flygte, men de fleste blev nedslagtet eller solgt som slaver. Øen blev herefter forladt, og kom først på græske hænder igen under den første Balkan-krig i 1912. Øen, der i sin storhedstid havde omkring 8.000 indbyggere, er aldrig rigtigt blevet den samme igen.

Byer på Psara

Der er en enkelt by på øen, havnebyen Psara, hvor der i vinterperioden bor 400-500 mennesker. Om sommeren omtrent det dobbelte. Byen ligger flot placeret på en tange på den sydvestlige del af øen neden for en stor pyramideformet klippe. På den ene side af byen ligger havnen og havnepromenaden, mens der på den anden side dels er en strand og dels stejle klipper. Husene er typiske græske i deres udtryk. Hvidmalede og med røde tegltage – men ikke noget særligt. De fleste huse ligger omkring byens små, snørklede gader.

Det er ikke en tilfældighed at øen og byen bærer samme navn, da der stort set ikke findes nogle huse uden for byen. Det er lidt at stramme den, men der er ikke meget galt. På Psara er det virkelig i Psara, at det sker.

I byen er der et mindre antal caféer og et par regulære tavernaer – samt butikker med de fornødenheder en fastboende befolkning nu en gang har brug for året rundt.

Tjek eventuelt Psara Kommunes hjemmeside. De har blandt andet et interaktivt kort, hvor man kan se de forskellige muligheder.

Strande på Psara

Vest for havnen, på den anden side af tangen, ligger stranden Kato Gialos, der er en omtrent 150 m lang strand med groft sand eller grus og enkelte skyggegivende træer. Ved stranden ligger en ganske fin traditionel græsk taverna.

Nordøst for byen ligger 2-3-4 mindre sandstrande som perler på en snor. Ved den første ligger et godt spisested, der hedder Spitalia, men ellers er der ingen faciliter – og typisk heller ingen mennesker.

Et par km nord for byen, på vestsiden af Psara, ligger et par større stenstrande uden faciliteter. Du kan godt gå hertil, men der er ikke så meget at komme efter.

Oplevelser

Der er ikke mange oplevelser at finde på Psara – udover den gode mad og det gode græske vejr, selvfølgelig – Men et par ting, er dog værd at nævne og værd at opleve, hvis du kommer hertil.

Sørg under alle omstændigheder for at tage en gåtur til Agios Nikolas-kirken på toppen af klippen mod sydvest. Her er et kloster og ikke mindst en imponerende udsigt ud over Det Ægæiske Hav.

Den pyramideformede klippe mod syd, yderst på tangen, er også en gåtur værd. Her ligger resterne af det fæstningsværk, der blev sprunget i luften i 1824. Oprindeligt er det fra 1400-tallet. Her finder du også et monument over alle de lokale grækere, der døde, da de gjorde oprør mod det tyrkiske overherredømme, som nævnt ovenfor. Dette er også et glimrende sted at se solen gå ned.

Overnatning

Der er ganske få muligheder for overnatning på Psara, så det kan bestemt anbefales at bestille hjemmefra. Ud over de to nævnte muligheder, findes der 2-3 overnatningssteder mere på Psara, men de er meget sparsomme med oplysninger og mulighed for at reservere på forhånd. Et af dem, Enalion Rooms, har dog en Facebook-side, hvor du kan komme i kontakt med dem.

GoGreece har en annonceaftale med Booking.com. Vi får provision, hvis der bestilles overnatning via vores links. Booking.com har ingen indflydelse på hvilke hoteller vi vælger ud, eller hvordan vi omtaler dem.

Kotrozena Home

Wi-FiFamilierumPoolStrand

Kotrozena Home er et smukt, traditionelt 1800-tals hus. Det har to soveværelser og plads til seks personer. Her er også køkken og to badeværelser.

Link til booking

Kato Yialos

Wi-FiFamilierumPoolStrand

Kato Yialos er et lille pensionat med fem værelser. Det ligger midt i byen med udsigt ud over stranden. Der er mulighed for 2- eller 4-senges værelser.

Link til booking

Her ligger Psara og sådan kommer du hertil

Psara ligger på færgeruten mellem Piræus og Lesbos, hvor der også stoppes ved øerne Chios og Oinousses. Du kan derfor komme til Psara ved at flyve til Athen og tage færgen fra Piræus. Denne færge går 1-3 gange om ugen, hver vej. Færgen er en natfærge og turen tager cirka 4,5 time.

Du kan også flyve fra Athen til Chios og tage en færge/turbåd der fra. Den går dagligt i sæsonen og tager en times tid.

Læs mere om fly til Grækenland og færger i Grækenland