Foto: Tama66

Græsk madkultur: Sådan spiser du som i Grækenland

Hvis ikke du i forvejen kender til det græske køkken og de græske måltidstraditioner, er her et lille tip til hvordan du gør, så du får den helt rigtige græske oplevelse. Grækernes måde at spise på adskiller sig nemlig markant fra hvordan vi plejer at gøre i Danmark.

Det traditionelle græske køkken er ikke delt op i forret, hovedret og dessert, som man kender det fra de fleste andre lande. Dessert er i det hele taget en ny del af det græske køkken.

Et græsk måltid består i stedet af en god blanding af forskellige små retter, kaldet mezédes (μεζέδες) samt større lidt tungere retter. Det hele sættes ind midt på bordet, og hele selskabet deles om det hele. På et græsk spisested vil retterne komme ind løbende, og man spiser dem efterhånden som de kommer – i den rækkefølge de tilfældigvis kommer i – uanset om det så efter vores synspunkt minder om en hovedret eller forret.

Samme indgangsvinkel bør man bruge derhjemme, når man laver den gode græske hjemmelavede mad. Lav hellere flere småretter end få store. Stil det hele ind på bordet og lad det gode humør og den uformelle tone brede sig, i takt med at maden ryger indenbords. Sørg for at der altid er rigeligt græsk salat samt tzatziki og ikke mindst brød til at dyppe med. Det smarte er, at man kommer til at smage på flere forskellige retter og får en meget varieret madoplevelse ved hvert eneste måltid.

Typisk vil man til et aftenmåltid få brød, tzatziki, græsk salat og yderligere 3-5 retter. Det afhænger lidt af størrelsen på de enkelte retter, hvor mange man er – og hvor sulten man er.

Drikkevarer

I Grækenland drikker man både vin, øl og stærkere drikke, men der er heller ingen der ser skævt til dig, hvis du bare vil nøjes med koldt vand, hvilket grækerne selv sætter stor pris på og forstår vigtigheden af i varmen.

Til et ægte græsk måltid hører også græske drikkevarer. Nationalvinen Retsina (Ρετσίνα), hvidvin tilsat harpiks og som heraf får en let enebæragtig smag, passer til langt de fleste græske retter. Den grøske øl Mythos (Μύθος), der er den mest kendte græske øl, er også til at få i Danmark.

I Grækenland startes og afsluttes middagen ofte med en Ouzo. Det er en likør med anissmag, som blandes op med lige dele vand. Ouzo kan også nydes midt på dagen i skyggen, sammen med en tallerken mezédes.

Kaffe har også en stor plads i grækernes hverdag, hvor det ofte nydes i løbet af dagen som den kolde frappé, eller som en lille stærk kop kaffe efter måltiderne. The lavet på urter fra den omkringliggende natur, har også altid været brugt i Grækenland.

Velbekomme!

Artiklen er senest opdateret i marts 2024.