Oplevelser på Ægina

Selvom Ægina ved første øjekast måske ikke ser ud af meget, har øen en rig og interessant historie bag sig. Den kan man blive klogere på ved at besøge museer på øen og se på de rester af templer eller borge, der findes rundt omkring på øen.

Hvis du bare gerne vil nyde nuet, er der også rig mulighed for det. Du kan hygge dig med vandsportsaktiviteter på østkysten, sejle ud til en lille ø ved vestkysten eller bare nyde noget dejlig græsk mad og en ouzo i skyggen på en taverna. Der er noget for en hver smag på Ægina.

Athena Aphaia tempel-ruin

Cirka 2 km nordvest for badebyen Agia Marina står et flot dorisk tempel der blev opført omkring år 420 før vores tidsregning. Athena Aphaia hedder det, og består af 32 næsten intakte søljer fra en flot bygning, der blev bygget til ære for gudinden Aphaia (Afaia), der næsten kun er kendt fra Ægina.

Det menes at templet indgik i en signal-trekant mellem Parthenon-templet i Athen og Poseidon-templet i Sounio. Fra disse tre punkter kunne der blive tændt bål for at advare de andre, når der var fare på færde. Det kan man da kalde en advarselstrekant. Tæt på templet er der et lille museum, hvor du kan lære mere om Athena Aphaia-templets historie. Der skal betales entre for at komme ind på området.

Den lille ø Moni

Der ligger en lille u-beboet ø ud for Æginas sydvestlige spids, ud for byen Perdika, der hedder Moni. Den kan besøges med en lille turbåd fra samme by. Det er en forholdsvis frodig ø, med en lille strand og et rigt dyreliv. Der er eksempelvis den store vild-ged kri-kri, som ellers kun kendes fra Kreta (og som også er indført herfra), hjorte, påfugle og rovfugle, og måske nogle sæler. På Moni-øen kan du enten nyde stranden med det turkise vand på øens nordlige del, eller vandre lidt rundt i øens spændende natur. Man kan endda være heldig at møde nogle af de halvtamme dyr. Der er en sti der går op til toppen af øen, hvor der står et par små hytter, som blev brugt til udkigsposter og efterladt af tyskerne under 2. verdenskrig.

Turen med en lille turbåd tager omkring 10 minutter og kan være en spændende oplevelse for hele familien. Der vil i sommersæsonen være snackbar, parasoller og solstole på stranden, men hvis det bliver for overfyldt kan du søge andetsteds hen på øen, og springe i det klare vand fra klipperne.

På den lille ø Moni ud for Æginas kyst kan man komme tæt på dyrelivet.

Vandsport

Hvis ikke du synes at din ferie skal blive alt for afslappende, så kan du ved stranden i Agia Marina leje dig til følgende vandsportsaktiviteter: Vandcykel, windsurf, kite-surf, jet-ski, vandski og flere andre. Der er altså rig mulighed for at få leget på vandet. Dertil er der også mulighed for at få leget under vandet, da du også kan dykke her.

Palæochora

Som navnet fortæller (Palaiochora betyder gammel landsby), er der tale om en gammel by. Ikke blot er det en gammel landsby, den er også forladt. Midt inde i landet på Æginas nordlige del kan du finde den forladte by. Det arkæologiske sted for Palæochora ligger cirka 7 km øst for Ægina by.

Museer

Der er flere museer på Ægina, og her er en kort beskrivelse af de væsentligste.

Aphaia-museet: Som nævnt ovenfor er der et museum i forbindelse med Athina Aphaia-templet, der ligger cirka 2 km nord for byen Agia Marina. På museet kan du se forskellige ting fundet under udgravningen af Athina-Aphaia-templet.

Arkæologisk museum: I Ægina by findes et arkæologisk museum med genstande fra flere arkæologiske udgravninger og fund fra øen. 100 m derfra mod nordvest kan du også se resterne af Apollos tempel, der kaldes Kolona, da der kun står én kolonne/søjle tilbage.

Historisk og folklore museum: I Ægina by finder du også et museum der fortæller om Æginas historie, ø-boernes hverdag gennem tiderne, og du kan se forskellige gamle landbrugsredskaber samt hvordan et hjem hos forskellige folk på Ægina så ud i gamle dage.

Christos Kapralos museum: Cirka 3 km nord for Ægina by findes dette museum for kunst fra én af øens egne kunstnere (Christos Kapralos 1909-1993). Der er tale om moderne kunst, der primært udgøres af metalfigurer og skulpturer. Den græske kunstner har repræsenteret Grækenland ved flere internationale kunstudstillinger.

Nikos Kazantzakis’ hjem: Cirka 3 km nord for Ægina by, i øens nordvestlige hjørne findes hjemmet fra den berømte græske forfatter Nikos Kazantzakis, der er kendt for blandt andet at have skrevet bogen: “Spil for mig Zorbas”. N. Kazantzakis boede ikke permanent i huset på Ægina, men kun i perioder. Huset kan desværre kun ses udefra, og er egentlig kun turen værd, hvis du alligevel besøger Christos Kapralos-museet (se ovenfor). Huset ligger 400 m nordøst for Christos Kapralos-museet.

Kirker og klostre

Der er mange kirker og klostre rundt omkring på Ægina. Specielt kan nævnes Agios Nektarios-kirke/kloster/grav, der ligger i et område der hedder Kontos, halvvejs mellem Ægina by og den lille bjerglandsby Mesagros, cirka 5 km øst for Ægina by. Kirken er vigtig for mange grækere, da den store helgen Nektarios ligger begravet her, og Agios Nektarios-kirken er da også en imponerende bygning.

Shopping på Ægina

Ægina er kendt for deres gode pistacienødder. Der dyrkes nærmest ikke andet på øen. Skal du selv stå for maden på ferien er der et fint lille marked med fisk og grønt, der sælges fra både i havnen i Ægina By.

De fleste butikker ligger i Ægina By. Her kan du købe de sædvanlige souvenirs samt smykker, brugskunst, lædervarer etc. I Souvala såvel som Agia Marinanan man også købe lidt småting. I Mesagros fremstilles og sælges der keramik.

Artiklen er senest opdateret i april 2021.