Byer på Karpathos

Karpathos mange smukke byer en af øens absolutte styrker og grunden til at mange kommer igen år efter år.

Skal man nævne én by på Karpathos må det blive Olympos på øens nordlige del. Den ligger på en kam mellem to bjergtoppe og er i manges øjen en af Grækenlands smukkeste og mest oprindelige byer.

Karpathos er en lille ø, men her er stadig en del spændende og interessante byer. Se et udvalg af dem herunder:

Arkasa

Arkasa (Αρκάσα) er med godt 500 indbyggere den næststørste by på Karpathos. Den ligger på vestkysten cirka 15 km fra Karpathos by. Trods en del turistfaciliteter har Arkasa bevaret sit oprindelige præg og autencitet med stenbelagte stræder og huse bygget af sten. Bebyggelsen er her mere spredt, end man er vant til på de græske øer.

Der er en del vandrestier i områder, flere ruiner fra forhistorisk tid, flotte kirker samt en meget fin lavtvandet og derfor børnevenlig sandstrand. De fleste spisesteder ligger i byens øvre del omkring det lille torv.

Pigadia (Karpathos by)

Til trods for at det officielle navn er Pigadia (Πηγάδια), kaldes havnebyen på Karpathos oftest blot for Karpathos by. Den er med godt 2.700 indbyggere hovedbyen på Karpathos. Sammenlignet med byerne inde midt på øen er den generelt af noget nyere dato, og derfor med knap så oprindelig og smuk arkitektur. En del af husene er bygget i 1960’erne af hjemvendte grækere, der ellers var immigreret til USA.

Det er havneprominaden med de mange taverner der dominerer i Karpathos by. Udvalget er stort, men kvaliteten svinger en del. Her er alt fra traditionelle taverner til turistfælder. Kartpathos by byder også på masse af småbutikker, hvor man kan få de fleste fornødenheder og stillet shoppinglysten.

Nordvest for Karpathos ligger en 4 km lang sandstrand, jo længere væk fra byen du går, desto mere tynder det ud i både menneskemængden og udbuddet af faciliteter.

Har du ikke købt en charterrejse, men tager til Karpathos på egen hånd, er det i Karpathos by, du finder det største udbud af hoteller og pensionater. De fleste vælger derfor at bo her.

Husk på, at til trods for at de fleste altså kalder byen for Karpathos, er det officielle navn Pigadia, hvorfor dette også står på vejskilte etc.

Diafani

Diafani (Διαφάνι) er en havneby på Karphatos nordlige del 8 km fra Olympos. Indtil for 20-30 år siden var Diafani den primære indgang for varer og rejsende til netop Olympos, der dengang ikke havde vejforbindelse til resten af øen. Efter at vejen er blevet bygget har byen mistet noget af sin oprindelige betydning, og er i stedet ved at udvikle sig til en turistby, og specielt i turistsæsonen kommer mange stadig hertil med båd på vej til Olympos. Det er dog stadig en levende by med et par hundrede fastboende året rundt.

Traditionelt klædte kvinder i Diafani.
Foto: Gilles

Husene i byen ligger i som så mange andre græske kystbyer stort set i en lang række langs vandet rundt om den lille bugt, med enkelte afstikkere ind i landet. Her findes både spisesteder, pensionater og hoteller. Der findes en lille strand i Diafani, der primært egner sig til et hurtigt dyp, og ellers ligger den nærmeste strand 2-3 km væk. Der går desuden turbåde fra havnen i Diafani til en nærliggende ø med gode bademuigheder.

Du kommer nemmest hertil med turistbåd fra Karpathos by.

Lefkos

Lefkos (Λευκός) er en lille by på vestkysten af Karpathos cirka 30 km nord for Karpathos by.

Lefkos er et populært mål for charterrejsende, og her finder man da også noget nær den perfekte afslappede feriestemning, med en meget lækker sandstrand med krystalklart vand samt tavernaer med god mad. Ren afslapning, som mange sætter pis på, men selvfølgelig stadig med mulighed for at tage på ture i området og til resten af øen.

Inden turisterne opdage denne perle var Lefkos et spartansk fiskerleje med nogle få huse. Nu ligger her en del hoteller og spisesteder spredt i landskabet.

Menetes

Menetes (Μενεταί) er en af de mest billedskønne byer på Karpatos. Den ligger 8 km sydvest for hovedbyen Pgadia. Byen er bygget på terasser op ad bjergsiden.

Byen deles i to af vejen mellem Karpathos by og Arkasa, men i stedet for bare at køre igennem, så tag et stop. Besøg den store kirke på klippen, eller find et sted og få en god frokost.

Olympos

Olympos (Όλυμπος) på Karpathos er en ualmindelig smuk landsby. Nogle mener, at den er blandt de smukkeste i hele Grækenland. Den kan nærmest betragtes som et levende museum, med kvinder klædt i traditionelle klædedragter, og brændeovnskomfurer i ethvert hjem.

Olympos ligger på en kam mellem to bjergtoppe og er ofte indhyllet i skyer. Vestsiden er stejl, mens østsiden flader mere ud og giver adgang til havnen 8 km væk ved kysten. Husene i Olympos er helt op til vores tid bygget i traditionen fra den gamle middelalderstil.

De fleste af de knap 300 indbyggere i byen er beskæftiget med landbrug, og generelt leves livet i Olympos som i gamle dage, hvor de simple og primitive dyder spiller en væsentlig rolle.

Årsagen til det primitive og oprindelig præg er, at Olympos ligger på Karpathos forholdsvis utilgængelige nordlige del, hvor den i 600-800-tallet blev bygget lagt væk fra piratermes hærgen ved kysterne. Byen har været isoleret fra resten af Grækenland og faktisk resten af Karpathos i flere hundrede år, og af same grund været stort set uberørt af turismen. Indtil for 20 år siden kunne man praktisk taget kun komme dertil med båd, men en ny vej har gjort byen mere tilgængelig. Dette har selvfølgelig gjort det nemmere, at komme til byen, men også at den traditionelle isolerede liv naturligt vil blive udvandet med tiden.

Med turisternes tilstrømning er en del af det oprindelige charmerende præg forsvundet. Specielt hovedgaden kan være noget af en turistfælde. Men går man lidt væk, er der masser af muligheder for at opleve den gode stemning fra gamle dage.

Der er masser af gode spisesteder i Olympos. Som på resten af de græske øers tavernaer serverer de stort set alle sammen det samme. Lad derfor beliggenheden og udsigten være pejlemærket for, hvilken du skal vælge.

Du kommer til Olympos med udflugtsbåd eller bus fra Karpathos by, hvis du da ikke lejer en bil eller scooter og kører selv.

Artiklen er senest opdateret i april 2021.