Kirke Karpathos

Oplevelser på Karpathos

På Karpathos er der ingen store seværdigheder, ingen interessant arkæologiske udgravninger eller kendte mindesmærker, der er værd at skrive hjem om.

Attraktionerne er at besøge de fantastisk smukke landsbyer, få noget god mad, samt dase ved en af de fremragende strande.

Skal der ske lidt mere, byder Karpathos især på virkelig gode forhold for windsurfere samt gode vandreruter, og muligheder for dykning på alle niveauer.

Oldtidsruiner ved Karpathos by

Midt på stranden ved Karpathos by ligger resterne af en gammel by på kaldet Potideon eller Posideon. Byen blev grundlagt af mykenerne, der erobrede øen i det 14. århundrede f.kr. Efter et par hundrede år forlod mykenerne igen byen, der herefter fik lov at forfalde. Et af de mest tydelige spor fra den mykenske periode er et par søjler og noget knust marmor, der altså befinder sig ved stranden i Karpathos by.

Er du historisk interesseret og kommer forbi, er de et kig værd, men det er bestemt ikke noget at køre efter.

Windsurfing på Karpathos

I Det Ægæiske Hav blæser der fra midt i maj til i september en stærk tør nordenvind, der er kraftigst om eftermiddagen og typisk dør ud i løbet af natten. Disse vinde kan være lumske, da de kan dukke op praktisk taget ud af den blå luft, og være ret kraftige (op til 20 m/s).

Hvor disse vinde kan være ret generende for færger og lystsejlere, er de et paradis for folk der windsurfer og kitesurfer. Karpathos er ligger hvor vinden blæser kraftigst, og er derfor i stigende grad blevet et mål for wind- og kitesurfere.

Afiartis på sydkysten tæt ved lufthavnen er blever surferspottet på Karpathos. Her ligger Meltemi Windsurfing, der driver to centre i området, og tilbyder undervisning samt udlejning af grej. Her er flere bugter med fremragende forhold for begyndere såvel som eksperter. Navnene på surfer-spotsne siger alt: Chicken Bay og Devils Bay.

Link: https://meltemi.eu

Dykning ved Karpathos

Dykning er en relativ ny ting på Karpathos, da det tidligere har været forbudt at dykke i området af naturhensyn. I 2006 blev loven dog ændret, så det nu er tilladt.

Der er flere interessante dykkerspots ved Karpathos. Her er både vrag, rev og huler. Nogle er kun for erfarne dykkere, men også nybegyndere kan være med.

Er du interesseret i at dykke ved Karpathos, så besøg Karpathos Diving Center, der ligger ved promenaden i Karpathos by et par minutters gangs fra centrum af byen. Deres folk kan fortælle om mulighederne, og du kan selvfølgelig også leje udstyr, såvel som tage dykker certifikat.

Link: www.divingkarpathos.gr

Vandreture og cykling

Karpathos har en storslået natur, der indbyder til vandreture. Specielt den nordlige og mere oprindelige del af øen, er et rent paradis for vandrere. Mest oplagt er det at følge de gamle gede- og æselstier mellem landsbyer som Othos og Aperi eller mellem Spoa og Lefkos.

På vestkysten er der desuden nogle gode jordstier, der egner sig til mountainbike-cykling.

Det anbefales at få fat på nogle vandrekort. Terrain laver nogle meget detaljerede vandrekort der koster omkring en 50 kroner.

Museer på Karpathos

På Karpathos er der to små folklore-museer med udstillede genstande som tøj og redskaber fra livet i de små landsbyer samt arkæologiske fund fra området.

Det ene ligger i Menetes, og har fokus på etnografi, det vil sige på kulteren og folkets daglige liv. Her er en lille samling af arkæologiske und som potteskår, skulpturer og ikoner fra området.

Det andet ligger i landsbyen Othos, og sætter fokus på livet som det så ud på Karpathos for nogle årtier siden. Her er traditionelle klædedragter, køkkenredskaber, møbler etc.

Kirker på Karpthos

Ligesom på alle de andre græske øer er der også på Karpathos flere billedskønne kirker eller klostre. De kan være udmærkede mål for en lille gåtur eller et pause i dagens andre gøremål, men er omvendt ikke noget at køre efter.

Artiklen er senest opdateret i november 2019.