Vulkanen på Nisyros
Foto: rawenergy

Oplevelser på Nisyros

Seværdighederne og oplevelserne på Nisyros er centreret omkring den vulkanske aktivitet i øens undergrund. Du kan tage en tur til krateret, besøge vulkanmuseet eller nyde varmen i et af de gamle termiske kurbade.

Øen byder også på nogle seværdige oldtidsbygninger samt klostre fra middelalderen.

Derudover kan du tage på udflugter til nogle af naboøerne eller bare besøge de charmerende landsbyer og få en drink eller noget mad.

Vulkanen på Nisyros

Nisyros’ helt store seværdighed er naturligvis vulkanen, som tiltrækker et stort antal dagsturister fra Kos. Det er en af af de få aktive vulkaner i Grækenland. Der var her i dette månelandskab at nogle at scenerne i James Bond-filmen Moonraker blev optaget.

Selve vulkanen er cirka 160.000 år gammel. Det kæmpemæssige krater på 3 x 4 km, der dækker hele Nisyros’ indre, og altså mest af alt minder om et månelandskab, blev skabt ved et gigantisk vulkanudbud for omkring 25.000 år siden. Udbruddet fik nærmest halvdelen af øen til at kollapse og synke sammen. Det seneste store udbrud skete i 1400-tallet. Siden har der været flere mindre udbrud – primært i form af afgivelse af gasser og røg. Senest i 1888. Egentlige udbrud med lava er meget sjældne.

I det store nedsunkne krater, der i fagsprog kalde et caldera, er der flere mindre kratere, som man kan gå ned i. Det største af disse er omkring 30 meter dybt og 300 m i diameter. Derudover er der flere mindre kratere. Går man ned i kraterne, hvad man sagtens kan, kan man tydeligt mærke varmen fra undergrunden og lugten af svovl. Et godt tip er at lade de tynde sandaler blive hjemme, og tage sko med lidt tykkere såler på, så ikke det bliver for hedt.

Du kan komme til vulkanen på Nisyros med en turbus, der går fra havnen hvor bådede fra Kos lægger til, men vil du have vulkanen for dig selv, skal du begive dig afsted på egen hånd om formiddagen inden det store rykind kommer. Sæt gerne en hel dag af til at se vulkanen.

Er du frisk og har bentøjet i orden, kan det lade sig gøre at gå her til fra alle fire byer på øen.

Vulkanmuseet i Nikia

I landsbyen Nikia der balancerer på vulkankraterets rand ligger det vulkanologiske museum. Museet åbnede i 2008 i den tidligere skolebygning.

Via fotos, plancher og kort kan de besøgende få oplysninger om alle vulkanerne i Grækenland og om flere andre vulkaner i resten af verden.

Er du på udflugt til vulkanen, giver det en fin basisviden, at tage en tur på museet inden du går ned i vulkanen.

Varme kilder

På grund af den vulkanske undergrund er der flere varme kilder på Nisyros, hvor der er indrettet termiske kurbade.

Det mest tilgængelige ligger i den meget lille landsby Loutra mellem Mandraki og Pali. Stedet bærer præg af, at der er mange år siden kurbadene havde sin storhedstid på øen. Faktisk skal vi over 100 år tilbage. Det er dog stadig muligt at få et varmt helende bad.

En anden varm kilde kan findes i Avlaki på øens sydkyst. Fra Nikiá fører en vej ned mod kysten. Hvor vejen ender er der en trappe ned til enden af konstruktionen, hvor der er er fire bassiner med 60 grader varm og klart kildevand.

Kastro

Omtrent en kilometer inde i landet ovenfor Mandraki ligger en form for fæstningsværk (kastro) bygget af kæmpemæssige sten og lavablokke. Ingen ved hvor gammelt det er, men det er formodentlig bygget omkring 500 år før vores tidsregning. Bag murene er der ikke så meget at se, men til gengæld er der en god udsigt over Mandraki.

Du kommer hertil via en lille sti der starter ved hovedgaden i Mandraki.

Panagia Spiliani

På en klippetop umiddelbart vest for Mandraki ligger Panagia Spiliani. Det er dels resterne af et venetiansk fæstningsværk bygget i 1300-tallet af Sankt Jonhs riddere, og dels et kloster, der er nogle hundrede år yngre. I klosteret er der et lille museum med diverse kirkelige genstande udstillet.

Fra Panagia Spiliani er der en god udsigt over havet og byen. En trappe fra hovedgaden i Mandrakifører op til klosteret.

Agios Ioannis Theologos

På en klippetop ovenfor landsbyen Nikia ligger klosteret klosteret Agios Ioannis Theologos. Der især værd at besøge på grund at sin beliggenhed med en fantastisk udsigt til vulkanen. Det har også et meget fint klokketårn.

Du kommer der til via en lille sti fra Nikiá.

Artiklen er senest opdateret i november 2019.