Vindmølle på Symi

Oplevelser på Symi

Den altoverskyggende hovedattraktion på Symi er selve Symi by. Her kan du gå en tur og kigge på de flotte huse, kigge ud over vandet eller nyde et godt måltid mad. En tur op i den gamle bydel kan også anbefales.

Herudover findes der er stort kloster på sydkysten samt nogle små museer rundt omkring.

Arkæologisk museum

I Symi by ligger et lille arkæologisk museum. Udover arkæologiske fund som skulpturer, mønter og små statuer, har museet en samling med folklore samt en samling med ikoner og manuskripter fra den byzantiske periode.

Til trods for navnet er det faktisk folklore-samlingen, der er den største på museet. Her er klædedragter, musikinstrumenter, værktøj etc. som det så ud på Symi for nogle årtier siden.

Museet ligger i en gammel traditionel venetiansk ejendom i den øvre del af Symi-bydelen Gialos.

Søfartsmuseum

I Symi by ligger i et fint neoklassicistisk hus et lille søfartsmuseum, der fortæller om Symis storhedstid sidst i 1800-tallet, hvor skibsbygning og dykning efter havsvampe gjorde at indbyggertallet var 10 gange højere end i dag.

På museet kan du se gamle kort, modeller af skibe, dykkerdragter, samt forskelligt værktøj relateret til skibsbygning og svampedykning.

Museet ligger på den vej, der går helt inderst fra bugten væk fra vandet.

Klosteret i Panormitis

Bortset fra Symi by i sig selv er det enorme kloster i Panormitis øens største seværdighed. Klostret er helliget Symis skytshelgen Micheal Panormitis. Det er bygget i 1700-tallet og ligger helt ned til eller ligefrem i vandkanten. Derfor ses det også bedst ombord på en af de færger, der ligger til ved molen i den lille naturhavn.

Inde i klostret er der nogle fine freskoer med motiver fra den byzantiske periode. Her er også en del træikoner, der typisk er skænket af pilgrimsrejsende. I klosterets gård er der to “museer”. Det ene med diverse religiøse genstande, og det andet med fokus på folklore.

Hvert år den 8. november fejres Symis skytshelgen i klostret, hvorfor en masse pilgrimsrejsen fre nær og fjern kommer til klostret.

Der går færger og turbåde hertil fra Symi by, men det er også muligt at tage turen hertil i lejet bil.

Artiklen er senest opdateret i november 2019.