Byer på Andros

Andros har tre større og kendte kystbyer, hovedbyen Andros By, havnebyen Gavrio og badebyen Batsi, samt en række mindre kendte landsbyer spredt over hele øen – både ude ved kysten ved nogle gode strande men også inde på øen i hyggelige omgivelser.

Her omtaler vi de tre mest kendte byer samt et par stykker mere, som vi synes er interessante og relevante for besøgende på Andros.

Chora – Andros By

Andros’ hovedby er en havneby, der ligger cirka midt på øens nordøstvendte kyst, og huser omkring 1.700 indbyggere. Byen ligger i en bugt der er delt i to af en tange, der går ud i bugten. Og det er netop på denne tange, at selve byen ligger. På hver side af tangen er der en strand og i den nordlige del er der en lille havn, hvor der primært ligger fiskerbåde. Choraen på Andros adskiller sig lidt fra de andre kyklade-øers byer, da denne fremstår eksklusiv på grund af husenes stil og størrelse samt de brede gader med mange butikker.

Da byen ligger på en smal tange fortsætter husene også i et lidt smalt bælte inde i landet. Gaderne går på kryds og tværs, men de bliver så smalle udefter, at der ikke kan køre biler. Yderst på tangen er der er en lille klippe, hvor resterne af en gammel fæstning kan ses. Herude finder du et scenarie som Andros er kendt for på billeder. Mellem tangen og klippen med ruinen går en lille buet stenbro, hvis ingeniørmæssige konstruktion er ganske imponerende. Det er muligt at gå over broen (hvis man tør!) og over på den lille ø med ruinen. Herfra kan et af Andros’ andre varetegn også ses: Et fyrtårn der står på en meget lille og rå klippe midt ude i vandet. Et ganske spektakulært syn.

I Andros By findes flere caféer, spisesteder, et par bagerier, et supermarked, andre butikker, en udendørs-biograf og mange overnatningssteder. Selvom Andros By ikke er dér, hvor de fleste turister bor, er her masser af muligheder, ikke mindst på det kulturelle plan, da der er flere museer og et udendørs-teater. Der er også en legeplads til de små.

Hyggelig taverna i byen Batsi på Andros.

Batsi

Batsi er nok den mest populære turist-by på Andros, hvilket nok til dels skyldes den gode strand der er ved byen. Batsi ligger i en bugt på Andros’ sydvestvendte kyst, 9 km ad vejen sydøst for havnebyen Gavrio. Oprindeligt var Batsi en fiskerby, men denne lille billedskønne by har trukket besøgende til området, og beboerne er derfor begyndt at kunne leve af turismen i deres smukke by (vær opmærksom på at den græske stavemåde kan forvirre lidt: Mpatsi/Μπατσί).

De hvide og pastelfarvede huse i byen har røde tegltage, og i den lille havn ligger farverige fiskerbåde og lystbåde. Nord for havnen ligger Batsi strand, der er en lækker sandstrand med lidt småsten hist og pist. Batsi er en turistvenlig by, og har alt hvad du skal bruge i form af caféer, spisesteder, butikker, supermarked, biludlejning og overnatningsmuligheder. Batsi ligger 25 km ad vejen nordvest for Andros By.

Gavrio

Gavrio er en havneby, der ligger i en dyb bugt på Andros’ nordvestlige kyst. Gavrio ligger cirka 30 km ad vejen nordvest for Andros By. Gavrio er byen hvor færgerne sejler til og fra Rafina på fastlandet. Havnebyen er derfor ankomstbyen til øen, og det mest travle sted på Andros, ihverfald i højsæsonen. Der er et stort havneområde, og en vej langs vandet. Bag vejen er der flere caféer, spisesteder, købmænd, butikker og overnatningsmuligheder. Udover færgehavnen er der også et område mod nord med fiskerbåde, hvor der også er en promenade, hvor de gående kan sidde på bænke og nyde udsigten over bugten. 50 m inde i landet i den nordligste ende af promenaden findes også en legeplads.

Der er ikke rigtigt nogle brugbare strande i Gavrio, men det er der til gengæld 1-2 km mod øst, hvor der findes flere rigtigt gode strande, og flere endnu længere mod nordvest. I forhold til Gavrio, er Andros By og Batsi mere interessante for feriegæster.

Ormos (Korthiou)

Denne lille kystby ligger i en bugt på Andros’ nordøstkyst cirka 20 km sydøst for Andros By, området der hedder Korthiou (byen er også kendt under navnene Ormos Korthi, Ormos eller Korthi). Det er en rimelig stille og rolig by, der er god at besøge for dig, der gerne vil holde ferie uden alt for meget påstyr. I bugten ligger en fin sandstrand med lidt småsten. Der er en kystvej og promenade hele vejen langs bugten og bag vejen ligger flere caféer, spisesteder, et supermarked og flere overnatningssteder. Ormos har også en lille fiskerhavn. Cirka 1,5 km nord for Ormos ligger en anden lækker sandstrand, der også bærer en af Andros’ varemærker: En spøjs lodret klippeformation ude i vandet.

Landsbyer inde i landet

Der er flere små og gamle landsbyer på Andros, der ligger tilbagetrukket fra kysterne. Nogle af dem ligger i de bjergrige egne af øen. Sådanne landsbyer kan være interessante at besøge, hvadend det er for et kortere eller længere visit. I sagens natur vil der ikke være meget badeby over stederne, men til gengæld kan du få en indsigt i den græske hverdagstilværelse på Andros, og opleve hvordan livet er blevet levet her gennem gennerationer.

Denne autentiske landsbystemning kan eksempelvis opleves oppe i byen Stenies, der ligger 3,5 km nordvest for Andros by. Eller 5 km inde i landet sydvest for Andros by, hvor bjerglandsbyen Menites ligger. I dette område er der mange gode vandrestier, hvor du kan gå rundt i det flotte landskab. Landsbyen Mesathouri 2,5 km vest for Andros by er også et fint sted at besøge. Der er altså i en radius af cirka 5 km fra Andros by, flere landsbyer med gåafstand imellem, så det er bare med at snøre skoene, og så få besøgt nogle bjerglandsbyer.

Artiklen er senest opdateret i april 2021.