Oplevelser på Andros

Andros er en halvstor græsk ø, der har mange spændende oplevelser at byde på. Hvis du bliver lidt rastløs på din ferie, vil ud at røre dig eller bare er stille og roligt nysgerrig, så er Andros et fint sted at få afløb for alle tre dele.

Andros har både gode vandreruter, flere museer, kirker og andre kulturelle attraktioner samt nogle spektakulære seværdigheder at byde på. Vi har her nogle forslag hvad du kan opleve på Andros.

Den gamle fæstning

I Andros By findes ruinerne fra en fæstning fra 1207, som blev bygget ude på en klippe ud for den tange, hvor Andros by er bygget. Mellem den yderste del af byen og klippen er der en lille buet stenbro, som er ganske imponerende i sig selv. Fæstningen blev desværre meget ødelagt under 2. verdenskrig, hvorfor der i dag kun er ruinerne tilbage. Udefra klippen fås desuden en god udsig til det flotte Tourlitis-fyrtån.

Det spektakulære fyrtårn

Andros har flere varetegn, men dette fyrtårn er nok det, som Andros er mest kendt for. Tourlitis-fyrtårnet blev bygget i 1887 ude på en lille lodret klippe, og har derfor et meget lille fundament eller base hvor det er forankret, hvorfor det ser meget spektakulært ud, som det står dér helt alene ude i havet ud for Andros By.

Tourlitis-fyrtårnet i havet ud for Andros By.

Vandfald og kilder på Andros

På Andros findes flere vandfald grundet naturlige kilder på øen. Der er dog ikke tale om store og imponerende vandfald, men mindre vandfald, hvor der er mere eller mindre fart på vandet alt efter årstiden. Et af vandfaldene kan ses 11 km øst for byen Batsi i Remata-området, hvor der en kløft. Også 6 km ad vejen nordvest for Andros By ligger en frodig kløft med Pithara-vandfaldet nær byen Apikia.

Drypstenshule

Den flotte og 4-5 millioner år gamle drypstenshule, Foros, ligger i nærheden af byen Aladino, hvilket er 6,5 km sydvest for Andros By. Der laves rundvisninger for op til 6 personer ad gangen, og sådan en tur skal aftales på forhånd. En 300 m lang flisebelagt sti fører op til hulen fra byen. Ved hulens indgang får de besøgende udleveret en hjelm og lygte før adgangen til hulen.

Kløften med de 22 vandmøller

Omkring 13 km ad vejen syd for Andros By ligger en spændende kløft, der hedder Dipotamata. Kløften løber gennem cirka 7 km fra nord mod syd, fra landsbyen Syneti gennem Kochilos til Palæokastro. I kløften findes både en flod, små opdæmmede søer, smuk og frodig natur, men også fine gamle stenbroer og 22 gamle vandmøller. Kraften fra vandmøllerne blev i sin tid brugt til at kværne hvedekerner til mel. Der er et gammelt sti-system mellem de forkskellige landsbyer i området, og det er en oplagt vandretur for de eventyrlystne.

De gamle byer på Andros

Ypsili, Palæopolis og Strofilas er navnene på 3 forskellige steder på Andros, hvor man ved udgravninger har fundet ruiner fra gamle byer og bosættelser. Ypsili er en bosættelse fra det 8. århundrede og kan findes ved landsbyen Aprovato 2-3 km syd for Batsi. 8 km sydøst for Batsi ligger Palæopolis, der var den gamle hovedby på Andros. Det er ikke meget af den gamle by, som man kan se idag, men resterne af en havn kan ses under havets overflade. Nu er der opstået en lille landsby af samme navn i området, der huser et museum med information og genstande fra den gamle by. Den sidste gamle by, Strofilas, kan også findes på Andros’ vestlige kyst, i Stavropeda-området, der ligger 14,5 km sydvest for Andros By. Strofilas var én af de første byer i Europa, men der er ikke så meget at se idag fra denne højt placerede ruin, men man kan selv gå rundt i området og blandt andet kigge de gamle indgraveringer, der er i nogle af stenene.

Agios Petros-tårnet

Højt placeret og 3,5 km nordøst for Gavrio står et imponerende 20 m højt, rundt tårn, der er bygget op af natursten. Agios Petros, som tårnet kaldes, menes at være fra det 4.-3. århundrede. På den tid var området et sted hvor der blev udvundet kobber, og tårnet blev formegentlig bygget for at der kunne holdes øje med de pirater, der hærgede de græske øer dengang, og plyndrede for at få fat i værdier, som for eksempel kobber. Tårnet, der desværre ikke er helt intakt idag, havde engang fem etager og en trappe, der snoede sig op langs den indre væg. Et ganske imponerende bygningsværk.

En af de mange fine vandrestier på Andros.
Foto: Luc.T

Vandring på Andros

Andros er en rigtig god ø at vandre på. Ikke mindst byder Andros på en spændende og flot natur, men der også en masse små landsbyer inde i landskabet, som man kan besøge på sin vandring. Heldigvis har beboerne på Andros lavet et godt system af vandreruter på øen, hvilket gør det forholdsvis nemt for de besøgende, at vandre på den flotte ø. Andros’ gode vandreruter er endda blevet kåret af “The European Ramblers’ Association” for “Leading Quality Trails – Best of Europe”. Der er over 25 forskellige ruter med sammenlagt 300 kms vandring på Andros. Blandt andet kan man tage på en 10-dags-tur på 100 km. Så det er bare med at komme afsted.

Vandsportsaktiviteter

Hvis du gerne vil nyde af det meste af din ferie ved, på, i og under vandet, så er der også mulighed for det på Andros. Generelt vil der være mere eller mindre blæsende på Andros’ nordvendte kyst, da der ofte blæser en vind fra nord-nordvest i Det Ægæiske Hav i sommermånederne. Hvis du er til vindsurfing er der på Andros rig mulighed for at udfolde dig. Specielt ved byen/stranden Ormos Korthoiu er vindsurfing populært, og stedet byder på udlejning af udstyr og undervisning i vindsurfing. Her er der også andre muligheder for at dyrke vandsportsaktiviteter så som stand up paddle board. Dog er der også samme muligheder i den lille bugt Kipri på Andros’ nordvestvendte kyst, 3,5 km sydøst for Gavrio.

Museer på Andros

Hvis du godt kan lide at gå på museer og at få nogle kulturelle og historiske inputs på din ferie, så er der også rig mulighed for det på Andros. I Andros By er der for eksempel et arkæologisk museum, hvor der også er udstillinger med moderne kunst. I Andros By findes der også et museum med moderne kunst, et maritimt museum, et museum for folklore og kristen kunst. 8,5 km sydvest for Andros By ligger et olivenmuseum i landsbyen Pitrofos. 8 km sydøst for Batsi findes Palæopolis arkæologiske museum med fund fra den gamle by. Der findes flere museer endnu, dette er blot de mest relevante for besøgende på Andros.

Artiklen er senest opdateret i april 2021.