Strande på Andros

Der er mange lækre strande på Andros. Flere af de gode sandstrande ligger ved byerne i større eller mindre bugter, og derudover er der flotte strande flere andre steder rundt omkring på øen.

Her nævner vi de strande som er særligt gode, og som er nemme at komme til under et ophold på denne dejlige ø.

Niborio – Andros bystrand 1

Ved Andros By på sydøstkysten ligger to strande, én på hver side af byen. Denne strand på nordsiden af Andros By bliver kaldt bystranden, men hedder Niborio (staves også Neimporio efter den græske stavemåde). Det er en lang og forholdsvis smal strand med gråligt sand og med sten nogle steder på strandstrækningen. Ude under vandet er der både sand, sten og nogle steder klipper.

Der er mulighed for leje af parasoller og solstole. Her er du tæt på byen og adgang til mad og drikke er inden for rækkevidde.

Paraporti – Andros bystrand 2

Denne lange strand ligger på den sydlige side af Andros By. Det er en lækker bred sandstrand, der i den nordlige ende bliver skåret over af en flod/å der løber fra land over stranden og ud i havet. Nogle steder på stranden er der lidt grus og småsten. Ude under vandet er der både sand og sten.

Der er mulighed for at leje parasoller og solstole. Her er du tæt på byen, hvor der er adgang til indkøb af mad og drikke. Der kan forekomme en del vind på denne strand i sommermånederne.

Stranden Tis Grias to Pidima med den flotte klippesøjle er et af Andros’ vartegn.

Tis Grias to Pidima

Denne populære strand med det mærkelige navn ligger på Andros’ sydøstvendte kyst. Stranden er et af Andros’ vartegn, som du måske har set på fotografier. Det er en lækker strand med gyldent sand, og lidt ude i det klare vand står en spektakulær søjle af en klippe sådan lidt “pludseligt”. Det specielle navn “Tis Grias to Pidima” betyder noget i retning af “Den gamle dames spring”, som skal forstås som “stedet, hvor den gamle dame sprang”, og fortæller om, at dette var stedet hvor en ældre kvinde for mange år siden sprang i døden for at slippe for de invaderende ottomanere. Trods den barske historie er stranden god og ligger 1,5 km nord for byen Ormos Korthiou.

Milos – Ormos Korthiou

I den store nordøstvendte bugt ved byen Ormos Korthiou, (også kendt under navnene Ormos Korthi, Ormos eller Korthi) ligger stranden Milos. Stranden der ligger syd for byen, er en lang sandstrand hvor der godt kan forventes noget vind i sommerperioden. Netop derfor er stranden også meget populær hos vindsurfere.

Stranden er med gråligt sand og lidt småsten hist og pist. Det er muligt at leje parasoller og solstole i højsæsonen, og dertil flere forskellige vandsportsaktiviteter. Milos strand ligger 22 km syd for Andros By.

Batsi bystrand

I den populære badeby Batsi ligger der en god sandstrand med gyldent sand og børnevenligt lavt vand. I den østlige ende tættest på byen er standen bredest og bliver smallere og med lidt sten mod vest. Under vandet er der sand og sten. Bugten ligger godt beskyttet mod den til tider heftige nordvestenvind om sommeren.

Her er mulighed for at leje sig til parasoller og solstole. Stranden ligger tæt på byen, hvor der er mulighed for at finde mad og drikke.

Kolona

Kolona-stranden (staves også Colona) er en sandstrand der ligger vestligt i Batsi-bugten 850 m fra Batsi bystrand ude ved pynten. Det er en lækker strand med gyldent sand. Der er en strandbar, hvor der kan købes mad og drikke, og her er det også muligt at leje parasoller og solstole.

Kipri

3 km nordvest for Batsi ligger den lange strand Kipri. Det er en god sandstrand i et rimeligt roligt område. Det er muligt at leje parasoller og solstole. Her er det også muligt at leje udstyr til vindsurfing samt SUP (stand up paddleboard). Der er flere strandbarer, hvor der er mulighed for at købe mad og drikke.

Chrissi Ammos

Denne sydvendte strand med navnet “Gyldent Sand” fortæller næsten selv hvorfor den lækre sandstrand er så populær. Stranden ligger i samme store bugt som Kipri, og ligger dermed mellem byerne Gavrio og Batsi med 2 km tættest på Gavrio. Det er altså en lækker bred sandstrand med fint og gyldent sand og klart blåt vand, og helt sikkert en af Andros´bedste strande. Der er strandbar hvor der kan købes mad og drikke, samt lejes parasoller og solstole. Desuden er det muligt at leje vandsportsudstyr som SUP og små både.

Agios Petros

Denne lange og lækre sandstrand ligger omkring 2 km sydøst for byen Gavrio. Opholder du dig i Gavrio, er det denne strand der er bedst at tage til. Stranden har herligt gyldent sand og en børnevenlig vanddybde. Selvom stranden er en af de rigtig gode på Andros, er den ikke overrendt, og grundet dens længde er det muligt at finde et sted med fred og ro. Det er muligt at leje parasoller og solstole, mens m og drikke kan købes i en strandbar eller på et spisested bag stranden.

Achla

Hvis du gerne kører langt efter en strand, så er Achla et godt bud. Achla-stranden ligger 24 km ad vejen nord for Andros By i en lille naturlig bugt på øens nordøstvendte kyst. Det hele virker smukt og uberørt, selvom der godt kan ligge nogle både i bugten og være besøgende i små mængder på stranden. Sandet er lyst og lidt groft med lidt småsten og vandet er klart og blåt. Der er ingen faciliteter på stranden, så skygge og eventuelt mad og drikke skal selv medbringes. Stranden kan godt være lidt svær at komme til, da der er en hældende grusvej det sidste stykke. Hele stedet er et smukt naturområde med en flod, der munder ud tæt på den lille billedskønne stenkirke i strandens sydlige ende.

Artiklen er senest opdateret i marts 2021.