Byer på Folegandros

Der er kun tre byer på Folegandros. Havnebyen Karavostasis, hovedbyen Chora, også kaldet Folegandros by, samt Ano Meria. De er vidt forskellige både arkitektonisk såvel som hvad de byder på af faciliteter for turister.

De fleste vil nok foretrække Chora, men det kan bestemt anbefales at få besøgt dem alle.

Læs mere om de forskellige byer på Folegandros herunder.

Ano Meria

Ano Meria er Folegandros’ næststørste by og huser cirka 250 indbyggere. Byen ligger nordvest for øens smalle midte cirka 6 km fra Folegandros by (Chora) og er spredt over området omkring hovedvejen inde i landet.

Ano Meria er mere en samling af huse og landbrugsbygninger snarere end en by som sådan. Modsat byerne i kystområderne, der primært erhverver sig ved fiskeri og turisme, fornemmer man tydeligt i Ano Meria, at det er arbejdet med afgrøder og husdyr, der har formet området i den lidt barske natur. De gamle huse er på traditionel vis bygget af øens natursten, ligesom alle skellene mellem de forskellige stykker land, og de mange terrasseringer, som man ser overalt på øen. I Ano Meria er tiden næsten stået stille, og her kan du finde fred og ro. Af faciliteter kan nævnes en købmandsbutik, en café, flere spisesteder og steder at overnatte. Her er også et lille folklore museum.

Chora

Folegandros’ største by, også kaldet Chora, bor der 400-500 indbyggere. På mange græske øer er det havnebyen, der er mest liv i, men ikke på Folegandros. Her er det choraen, der løber med opmærksomheden. Byen er en af Kykladernes flotteste byer med fine huse sig smalle gyder

Choraen er placeret nordvendt oppe på en klippekant cirka 200 m over havet på en af øens bjerge. Denne pittoreske placering af byen på kanten af en stejl klippeside med en zig-zag vej op til en endnu højere placeret kirke, er da også dét Folegandros er mest kendt for på billeder. Byen emmer af kyklade-stemning med hyggelige små gader, små torve (der er hele fem af slagsen) med borde og stole og grønne trækroner til at give skygge i de solrige timer.

Fra choraen og omegn kan du finde utroligt flotte udsigter og nyde dette enkle men ikke desto mindre fantastiske sted. Hvad Folegandros ikke har i frodig natur, har den til gengæld i intens kykladisk stemning omkring denne højtplacerede chora.

Choraen ligger omkring 3,5 km fra havnebyen Karavostasis og er bil- og knallertfri.

Karavostasis

Karavostasis er Folegandros’ tredjestørste by med knap 100 indbyggere. Det er øens havneby og derfor det første sted man møder, når man ankommer med færgen.

Havnebyen ligger i en naturlig bugt, hvor der også er flere mindre strande og en havn til sejlbåde og de lokale fiskerbåde. Den lille havneby langs vandet ser måske ikke ud af meget, men her finder du både hoteller, restauranter, caféer, en hæveautomat og lidt småbutikker. Det meste er til for turisternes skyld og kommer du uden for turistsæsonen vil du finde byen mere eller mindre død.

Fra Karavostasis går der busser til andre steder på øen og der går dagligt turbåde til flere af de strande, som man kun kan komme til ad vandvejen.

Artiklen er senest opdateret i marts 2021.