Byer på Kythnos

På Kythnos er der to charmerende og oprindelige byer i højderne inde på øen: Chora, der er øens hovedby samt Dryopida, der er blevet indhentet af tiden. Resten byerne ligger ved kysten, hvor der i nyere tid er skudt flere bebyggelser op. Det er typisk her ved kysten at det største udvalgt af hoteller og spisesteder er.

De mest relevante kystbyer er havnebyen Merichas, der er domineret af hoteller og pensionater samt turistbyen Loutra med de termiske bade og den hyggelige landsby Kanala. Det er er i en af disse byer, de fleste turister på Kythnos bor under deres ophold.

Nedenfor finder du en beskrivelse af de vigtigste byer på Kythnos.

Chora

Chora, der egentlig officielt hedder Kythnos By, er som navnet indikerer hovedbyen på Kythnos. Det er her det administrative centrum ligger og her der bor flest indbyggere (omkring 550).

Chora er en typisk by som man kender det fra Kykladerne: Hvidkalkede og fladtagede huse med blåmalede døre og vinduer. Masser ad små stræder og gyder og små listige cafeer og småbutikker i et mylder. Selvfølgelig pakket ind i masser af bouganvilla, pelargonier og klematis. Ren idyl.

I Chora er der selvfølgelig også, som på de fleste andre græske øer, en del kirker. Særlig for kirkerne i Chora er, at de benyttes af både katolikker og ortodokse pilgrimme. De første sidder til venstre, mens de sidste sider til højre.

Du vil sikkert ikke bo i Chora under dit ophold på Kythnos, da det ligger for langt fra strandene, men sørg i det mindste for at besøge byen og oplev den gode atmosfære.

Dryopida

Dryopida er Kythnos’ gamle hovedstad og en af øens seværdigheder. Byen er et rent mylder af trapper og små stræder på kryds og tværs, glade mennesker og venlig stemning – ægte græsk hverdagsliv med andre ord. I modsætning til hovedbyen Chora, som på sin vis minder en del om Dryopida, er tagene her med hældning og beklædt med tegl, hvor de i Chora er flade.

Byens storhedstid er forlængst forbi. I takt med at landbrug og småerhverv er blevet afviklet, og turismen naturligt nok er centreret om kystbyerne, falder indbyggertallet år for år. Lige nu ligger den på godt 300 fastboende.

Det har sine ulemper, men bestemt også sine fordele. Vi vælger at fokusere på det sidste. Dryopida er befriende fri for ting der alene eksisterer for turisternes skyld. Byen er til på sine egne præmisser, og det giver en særlig autentisk atmosfære. Mest interessant i byens øvre del, hvor de fleste spisesteder og cafeer ligger.

Byen er i sær et besøg værd på grund af den nærliggende klippehule, der er en af Grækenlands største.

Kanala

Kanala er en ganske lille landsby (cirka 25 indb), der ligger ved kysten på østsiden af Kythnos. Byen er i den klassiske kykladiske arkitektur og ligger smukt omgivet af havet på den ene side og pinje-træer på den anden. Kanala er kendt for sin kirke, der er et af de vigtigste pilgrimssteder i Kykladerne og bestemt er et besøg værd.

I Kanala er der en ganske fin sandstrand, samt flere overnatnings- og spisesteder. Her er alle fornødenheder, så det er et udemærket sted at slå sig ned, hvis du vil lidt væk fra mylderet i byen.

Loutra

Loutra med knap 100 indbyggere ligger på nordøstkysten af Kythnos cirka 10 km fra færgehavnen. Loutra er græsk for “bade” og byen var da også allerede i oldtiden en velbesøgt kurby. Folk kom for at få et helene bad i en af de varme kilder i området – og gør det sådan set stadig, omend denne del af turismen virker til at have haft sin storhedstid for år tilbage.

De senere år har byen udviklet sig til en decideret turistby med et stort udvalg af hoteller og flere spisesteder langt den charmerende havn. Flere med borde direkte i sandet på stranden. Ud over havnebyen Merichas, er Loutra det eneste sted, hvor man kan finde lidt natteliv. Det er dig typisk det lidt ældre publikum, der holder til i Loutra. De unge fortrækker Merichas.

I byen er der en ganske fin strand, og nær ved ligger den ruinerne efter ældste kendte bebygggelse i Kykladerne.

Merichas

Merichas ligger på vestsiden af Kythnos og er øens havneby. Merichas er en forholdsvis ny by opstået omkring færgelejet. Først i 1970’er begyndte folk første at bo her hele året. Det er der flere og flere der gør. Ved seneste opgørelse var der lige omkring 400 fastboende, men indbyggertallet varierer stadig markant hen over året. Selvfølgelig flest om sommeren mens turistsæsonen står på.

Byen domineres af de mange hoteller og pensionater, der både ligger langs stranden og op ad bjergsiderne. I højsæsonen kan her være ret mange mennesker, både de der bor i byen, og folk der kommer hertil fra resten af øen eller en af naboøerne. Der er er fint natteliv i byen, der tiltrækker øens unge, hvadenten det så er lokale eller turister.

Stranden ved havnen er ikke noget særligt, men der ligger flere andre mere spændende strande i gåafstand fra byen.

Der går færger fra Merichas til Piræus og Lavrio på det græske fastland. Turen tager 1-4 timer alt efter hvilke færge man er med.

Artiklen er senest opdateret i november 2019.