Oplevelser på Kythnos

Der er ikke de helt store attraktioner på Kythnos. Her går tiden mest med at bade ved stranden, gå ture og spise noget god mad. Et par seværdigheder er der dog at komme efter.

Da Kythnos heller ikke er ret udviklet, hvad angår turistindustrien, er her heller ikke ret mange organiserede oplevelser at finde. På Kythnos foregår det meste altså på egen hånd. Det kan anbefales at tage nogle gode gåture rundt på øen. Du støder sikkert på en isoleret strand, en gammel ruin eller en kirke, der viser sig at være gåturen værd. Er du mere til at slentre lidt rundt end deciderede gåture ilandskabet, så er Kythnos gamle hovedstad, Dryopida, et glimrende sted at gøre det.

Det er også muligt at dykke ved Kythnos. I Loutra er der et dykkercenter.

Kirken Panagia Kanala

Kirken Panagia Kanala er Kythnos’ største seværdighed. Som navnet siger ligegr den i landsbyen Kanala på toppen af en bakke med udsiger over havet. Kirken er kendt for den flotte arkitektur med stensøjler og et flot atrium. I kirken er der 1600-tals ikon af Jomfru Maria

I den byzantinske periode (op til ca. 1450) var Panagia Kanala et vigtigt kloster for pilgrimsrejsende i det østromerske kejserdømme.

Katafiki-grotten ved Dryopida

Katafiki-grotten ved Dryopida er en af de største grotter i Grækenland. Den blev opdaget og udforsket af geologer i løbet af 1840’erne. I grotten er er flere unikke og interessante klippeformationer og stalagmitter, en bestemt type drypsten der står som søjler på jorden snarere end hænger fra loftet.

I omkring 30 år fra 1908 til 1939 fungerede grotten som jernmine, hvilket desværre har ødelagt de fleste af de oprindelige formationer i grotten.

Grotten er nemt tilgængelig via stenbelagte stier. Den er i princippet åben for alle, men da der er mørkt og glat kræver det at du medbringer en pandelampe. Ellers kan du med fordel tage på en af de guidede ture i højsæsonen.

Artiklen er senest opdateret i november 2019.