Oplevelser på Milos

Milos’ hovedattraktion er de mange forskellige strande, den hyggelige atmosfære og den gode mad. Specielt stranden og klipperne ved Sarakiniko bør du besøge,og sæt gerne en hel dag af til det med badning og spisning. Herudover er katakomberne den klart mest interessante seværdighed, men i det hele taget er Milos’ fortid rent interessant.

Herunder har vi skrevet om de mest interessante seværdigheder eller attraktioner på Milos. Flere af dem kan kombineres med besøg på strande eller små landsbyer. Listen er dog ikke endegyldig, der findes endnu flere, hvis bare man går lidt på opdagelse.

Arkæologi på Milos

Der har boet mennesker på Milos siden oldtiden og den tusinde år gamle historie har efterladt sig par arkæologiske seværdigheder i topklasse. De ligger begge i området mellem Tripiti og Klima. Det er i øvrigt i dette område at et af de bedst kendte kunstværker fra antikkens Grækenland, Venus fra Milo, blev fundet.

Katakomberne
Den største seværdighed på Milos er de underjordiske katakomber sydvest for Tripiti. De stammer fra omkring år 100 f.kr. og er nogle af Grækenlands bedst bevarede oldkristne katakomber. Katakomberne består af lange gange med 5-7 gravkamre på hver side hvor op mod 8.000 er blevet begravet.

Katakomberne er åben for offentligheden, der er dog kun adgang til dele af dem. Åbningstiden er 8-15 undtagen mandag.

Ruinerne af et romersk teater
Tæt på Tripiti – på en stenet skråning med en fantastisk udsigt ud over havet ved Klima – ligger ruinerne af et romersk teater bygget i det 1. De består af scenens fundament, orkestergraven samt syv rækker marmorbænke med plads til omkring 700 tilskuere. Oprindeligt har der været plads til 7.000 mennesker. Teatret er frit tilgængeligt.

Bopladsen Filakopi
Ved Papafragas tæt ved Pollonia på nordøstkysten ligger en af Kykladernes mest betydningsfulde bopladser fra forhistorisk tid. Her har boet mennesker så tidligt som 3000-1500 år f.kr. I dag findes der ikke meget tilbage, og de få ting der er ligger i ruiner.

Milos’ arkæologiske museum
I Plaka ligger et arkæologisk museum, hvor man blandt andet kan se en kopi af et af de bedst kendte kunstværker fra antikkens Grækenland, nemlig statuen “Venus fra Milo”. Statuen blev fundet af en bonde i katakomberne under det der i dag er Tripiti et par km fra Plaka. Originalen er i dag udstillet på Louvre i Paris, hvorfor man må nøjes med en kopi, her på Milos.

Smuk kirke på Milos.

Bådture ved Milos

En af de ting du helt sikkert skal gøre under sit ophold på Milos er at tage en bådtur. Det kan enten være rundt til de forskellige udflugtsmål eller det kan være til den lille naboø Kimolos.

Flere af Milos’ seværdigheder opleves nemlig bedst fra søsiden – flere af dem kan faktisk ikke opleves på andre måder, da de er utilgængelige fra landsiden.

Bådtur rundt om Milos
Der findes mange forskellige typer bådture. Nogle går hele øen rundt andre besøger udvalgte steder. Nogle ture sker i store buslignende turbåde med op til 100 passagerer, hvor man bare køber en billet på havnen til cirka 25 euro. Andre ture er mere intime, hvor man i mindre grupper på 5-10-15 personer sejler rundt i en sejlbåd eller motorbåd. Her er prisen omkring 70 euro pr. person. Forhør dig lidt frem angående priser, rute og varighed og hvad der er inkluderet i prisen, da det varierer en hel del.

De fleste både afgår fra havnen i Adamas, men også i Pollonia kan man finde en båd eller to. Bare gå ned til havnen og kig på mulighederne.

Bådtur til Kimolos
Bor du i Pollonia er en tur til den lille naboø Kimolos en oplagt valg. Her er en rolig atmosfære og nogle gode strande. I havnebyen er der en lille strand og et par tavernaer. Brug ikke for meget tid på dem, men gå i stedet op til den gamle by på toppen af bjerget. Det tager en lille halv times tid. Eller du kan besøge en af Kimolos gode strande.

Den lille færge til Kimolos afgår fra Pollonia 5-6 gange om dagen og koster kun et par euro hver vej. Bemærk at den sidste færge afgår fra Kimolos først på aftenen, så med mindre du vil overnatte på øen, kan du ikke regne med at nyde aftensmaden på Kimolos. Du kan tjekke færgeplanen her: www.kimolos-link.gr

Dykkerferie på Milos

Milos er et ret spændene sted at dykke. Her er flere gamle skibsvrag og rev samt et rigt dyre- og planteliv. Dette til trods er dykkerfaciliteterne på øen ikke ret udviklerede. Der findes dog dykkercentre på øen, hvor du kan leje udstyr, tage kurser samt få organiseret en bådtur.

I Pollonia ligger Milos Diving Center, der har mange års erfaring. Læs mere på www.milosdiving.gr

Geologiske seværdigheder på Milos

Milos har en meget geologisk interessant undergrund. Der findes en lang række miner på Milos, som kan være værd at besøge. En rigtig god hjemmeside der har forslag til hvilke miner, der er mest interessante og en masse andre oplysninger er: www.miloterranean.gr. Her kan du også finde forslag til vandreture med fokus på Milos’ geologi og minedrift. Kort over disse ture kan købes i flere butikker på øen.

I Adamas nær havnen ligger et fint nyt museum med fokus på Milos’ mineralholdige undergrund samt deraf følgende minedrift. Museet har åbent daglig i sommerhalvåret.

Varme kilder på Milos
Der er en del geotermisk aktivitet på Milos og derfor også mange varme kilder. Disse varme kilder, har siden oldtiden været benyttet til behandling af alskens sygdomme og lidelser. I dag udnyttes de varme kilder stort set ikke længere kommercielt. I Adamas er der dog offentligt drevne varme bade, hvor man mod en beskeden entre, kan nyde det 35-40 grader varme vand.

Ellers må du finde kilderne på egen hånd. Et af de steder hvor det kan lade sig gøre er ved den lille strand i Kanava, der ligger umiddelbart efter Papikinou-stranden i sydøstlig retning. Kilden her er omkring 50 grader varm og pibler op i vandkanten. Kilden er nem at finde. Den ligger umiddelbart nedenfor et elektricitetsværk ud for et lille lyseblåt skur, der står på stranden. Kig efter bobler i vandet 5-10 meter fra vandkanten. I højre side af Paleochori-stranden, er der ligeledes flere varme kilder.

Kulinariske oplevelser på Milos

Der er masser af gode traditionelle spisesteder på Milos. De bedste ligger i Plaka og Pollonia, mens spisestederne i Adamas er af mere svingende kvalitet. Den generelle tommelfingerregel er at holde sig fra steder der severer international cafemad og pizza. De mange tavernaer langs strandene og i de små byer er typisk et mere sikkert valg.

Vil du have fastfood så spring burgere og pizza over og gå efter souvlaki istedet. I Adamas ligger et fremragende souvlaki-sted lige ved busholdepladsen. Det hedder Yankos og serverer god kvalitet til rigtig gode priser.

Vingård
I udkanten af Pollonia ligger en lille nystartet vingård, der producerer rødvin, hvidvin, rose og retsina i små mængder. Vinene sælges kun på Milos og nydes naturligvis allerbedst her ved et af bordene ved klippehulerne, hvor de er blevet lagret.

Fantastiske kager
Det er også i Pollonia at du finder en lille delikatessebutik og cafe ved navn Smagens Ark. Her kan du købe det lækreste morgenmad og de vildeste kager. Prøv det, hvis du kommer på disse kanter. En kage eller morgenanretning i den skyggefulde gård fyldt med planter er essensen af græsk ferie.

Artiklen er senest opdateret i april 2021.