Byer på Naxos

Der findes utrolig mange smukke byer på Naxos. Vi kan ikke beskrive dem alle, men har valgt et par håndfulde ud af dem vi selv synes er mest interessante.

Derudover findes der mange andre. I flere af dem sker der bogstaveligt talt ikke noget som helst. Her leves det daglige græske liv og her er sikkert en enkelt taverna eller to. Men bare fordi vi ikke har nævnt en given by, betyder det ikke at den ikke er værd at besøge. Vi vil derfor opfordre til, at du tager en tur ud på øen og gør holdt når du trænger til at nyde en frokost og den gode atmosfære.

Du kan læse om byerne på Naxos herunder.

Agia Anna

Agia Anna er en fin lille landsby 7 km syd for Naxos by på vestkysten. Det er en fiskerby i traditionel kykladisk stil med hvidkalkede huse med flade tage.

Byen ligger langs en meget fin sandstrand, der er blandt de 2-3 bedste på øen. Midt på stranden ligger en mole med fiskerbåde. Ved molen ligger også flere tavernaer og cafeer. Ved stranden tilbyde solstole og parasoller. De to andre top-3 strande på Naxos ligger umiddelbart nord og syd for byen.

Der findes en del overnatningssteder i Agia Anna lige fra pensionater og ferielejligheder til hoteller med pool. Der er god busforbindelse til Naxos by.

Apiranthos

Apiranthos er en af de smukkeste byer på Naxos og absolut et besøg værd. Byen ligger mellem to grønne dale cirka 25-30 km fra Naxos by. På vejen kommer man forbi Chalkio og Filoti, hvor man også kan gøre holdt.

Apiranthos har en væld af smukke gamle huse, marmorbelagte gader og masser af trapper. De fleste besøgende gør holdt ved det første torv de møder, men jo længere væk du følger hovedgaden ind i byen, desto mere oprindelig bliver stemningen, og atmosfæren er mindre turistpræget. Der ligger flere interessante musseer i Apiranthos, men ellers kommer folk for atmosfæren og den gode udsigt til bjerget og dalene.

Rygtet om Apiranthos’ skønhed har selvfølelig bredt sig, så med mindre du kommer tidligt om formiddagen eller sent på eftermiddagen, skal du ikke regne med at kunne få byen for dig selv. Apiranthos er nemlig af gode grunde et utroligt populært udflugtsmål. Skal du kun se én by på Naxos, ud over der hvor du bor, så er Apiranthos valget. Der er en grund til at byen er populær. Har du lidt mere tid, kan du tage ned til det lille fiskerleje, Moutsouna, der ligger ved kysten nogle km neden for Apiranthos.

Apollonas

Apollonas er et skønt lille fiskerleje på nordkysten af Naxos omkring 35 km fra Naxos by ad kystvejen. Turen hertil er i sig selv anbefalelsesværdig, og byder på flere gide mulighed for stop undervejs uanset om man vil fylde maven eller afkøle kroppen i bølgerne.

Apollonas er der en fin lille stand omgivet af nogle tavernaer, småbutikker og en købmand, men nogen egentlig by kan man ikke kalde det.

Apollonas tiltrækker sig mest opmærksomhed fordi der i nærheden kan ses en halvfærdig marmorstatue på mere end 10 meters højde (den ligger dog ned) fra det 6. århundrede f.kr. Statuen forestiller muligvis guden Dionysus.

Chalkio

Omtrent midt på Naxos, cirka 15 km øst for Naxos By, ligger landsbyen Chalkio – eller Halki som den også kaldes. Byen var tidligere øens hovedstad

På vejen til Chalkio kører man gennem en smuk dal med oliventræer, og kommer gennem flere små landsbyer hvor man fint kan tage et stop og gå en tur.

Byens huse er for de flestes vedkommende bygget i nyklassisistisk stil. De er flotte, men præget af tidens tand, der viser at der er lang tid siden byen havde sin storhedstid.

I området findes flere fine tårne eller småborge samt kirker. I selve byen ligger det fine tårn Gratsia Pyrgos, som man kan se helt tæt på, men desværre ikke komme op i.

Er du i byen så kig forbi Vallindras Kitron-destilleri og smag på varerne. Kitron er en lokal spiritus lavet på citronblade. Du kan også få hjemmedestileret ouzo.

Havnepromenaden i Naxos by.
Foto: Pug Girl

Naxos By

Naxos By, eller Chora som den også kaldes, er med 7.000 indbyggere den største by og vigtigste havneby på Naxos. Den ligger på vestkysten af Naxos, og har færgeforbindelser til blandt andet Piræus og Santorini.

Som så mange andre græske havnebyer er Naxos By bygget op ad bjergsiderne rundt om en lille bugt som en slags amfiteater. Den gamle bydel ligger omkring en venetiansk borg (Kastro) øverst, mens havnen med den livlige havnepromenade selvfølgelig ligger nederst mod vandet. Derimellem er der er virvar af gyder og trapper, der giver byen sin charme. I området ved Kastro ligger et fint arkæologisk museum.

Byen bærer præg af at være en havneby, hvor folk kommer og går. Mest livligt er der omkring havnepromenaden, hvor udbuddet af butikker såvel som spisesteder og cafeer er stort. Kvaliteten svinger dog en del, lige fra det gode til rene turistfælder. Brug din sunde fornuft, inden du lader dig lokke af de ivrige tjenere. Søg evt. lidt ind i sidegaderne, hvor de lokale kommer for at få en ouzo og lidt småretter, de såkaldte mezedes.

På en lille ø forbundet med byen af en slags dæmning, der fungerer som adgangsvej og bølgebryder ligger retserne af det ufærdige tempel Portara, der er Naxos største seværdighed.

Der er ingen strande i selve centrum af Naxos By, men et par hundrede meter fra byen langs kysten mod nordøst ligger klippestranden Grotta, hvor man kan få kølet kroppen. Vil man til en rigtig strand, skal man et par km mod syd fra havnen til Agios Georgios, der er en af øens bedste strande, og den største turistdestination på øen.

Filoti

Filoti er med knap 1.500 indbyggere den næststørste på Naxos. Byen ligger midt på Naxos nogle få km fra Chalkio og små 20 km fra Naxos By.

Byen ligger smukt placeret på en stejl bjergside i en dal tæt ved bjerget Zas, hvor tordenguden Zeus ifølge den græske mytologi voksede op.

Det er en typisk kykladisk by med smalle gader og fladtagede, hvidkalkede huse. Langs hovedgaden er der flere spisesteder og cafeer, og specielt omkring den stenbelagte centrale plads er der fint i platantræernes skygge.

Kommer du forbi byen på vej til den mere kendte by Apiranthos, så gør et stop i Filoti. Gå en tur og spis en god frokost istedet for bare at køre forbi – det fortjener denne fine by.

Moutsouna

Moutsouna er en søvnig kystby på østsiden af Naxos. Byen fungerede i gamle dage som udskibningshavn for de nærliggende marmorbrud og smergelgrave. Smergel er en naturligt forekommende pulvervariant af den hårde ædelsten korund, som Naxos er så rig på. Smergel bruges til slibemiddel eksempelvis i form af sandpapir.

I dag er det småfiskeri og turisterne, der holder byen i gang, mens den gamle smergelbane og kranerne står som et monument over tidernes skiften og byens for længst overstående storhedstid.

I byen findes et par tavernaer og nogle pensionater. Der er også lille strand i selve byen, og en noget større sandstrand lige uden for.

Moutsouna er et udemærket besøg, hvis man har været i Apiranthos og trænger til at få svalet kroppen i bølgerne.

Artiklen er senest opdateret i april 2021.