Foto: Semio

Byer på Sifnos

Byerne på Sifnos er kendetegnede ved deres typiske kykladiske arkitektur med hvidkalkede huse med flade tage.

Hovedbyen på Sifnos hedder Apollonía. Den er mere eller mindre vokset sammen med Artemonas og et par andre småbyer, til et sammenhængende byområde. Dette ligger som det eneste inde i landet. Resten af byerne ligger ved kysten. De vigtigste af dem havnebyen Kamares samt Platis Gialos med en del turistaktiviteter. Vi har selv været meget glade for Kamares med sin særegne stemning, der skifter fra søvnig til livlig i takt med færgernes ankomst.

Sifnos er ikke større end at du via dagsudflugter kan opleve hele øen – uanset hvor du vælger at bo på under den ferie. Læs mere om byerne på Sifnos herunder.

Apollonia

Apollonia er hovedbyen på Sifnos. Den ligger midt på øen 6 km fra havnebyen Kamares. Apollonia er med tiden vokset mere eller mindre sammen med nabobyerne Artemonas, Ano Petali, Kato Petali, Katavati og Exabela. I hvert fald er disse byer til at nå indenfor ganske kort gåafstand.

Bortset fra en strand har Apollonia alt. For til trods for at byens betydning er faldende i takt med at turismen ved kysterne er blevet det vigtigste erhverv, er det stadig her man kan finde de fleste restauranter og butikker. Her er også rigeligt med muligheder for indlogering.

I hovedgaden i Apollonia ligger flere spisesteder, butikker og banker. Går du væk fra hovedgaden, finder du små hyggelige gamle stenbelagte gader, hvor flere små butikker og spisesteder dukker op. Specielt er den lange gågade meget stemningfuld om aftenen, når alle butikker holder åbent og folk er ude for at spise.

Da Apollonia er øens trafikknudepunkt fører alle veje og busruter til Apollonia, som derfor er nem at komme til og fra. Hvis du gerne vil meget rundt på øen, og ikke har behov for at bo ved en strand, er Apollonia derfor et rigtigt godt udgangspunkt for en ferie på Sifnos.

Artemonas

Artemonas ligger umiddelbart nordvest for Apollonía, som den stort set er vokset sammen med. Byen består af et næsten labyrintisk væld af små gamle gader, stier og trapper. Her er rig mulighed for at få gået nogle flotte ture, ikke bare rundt i byen, men også af gamle æselstier til de nærliggende landsbyer.

Ved busterminalen ligger en større kirke og et torv, hvor der også ligger et par caféer. Herfra udgår nogle af de små gader med spisesteder, bagerier og keramikværksteder med dertilhørende butikker.

I Artemonas er drt et fint lille udvalg af overnatningsteder. Da Artemonas ligger lidt højere oppe end de omkringliggende byer, har man ofte en herlig udsigt over Apollonía, Kastro og ikke mindst havet herfra.

Landskabet omkring Artemos.

Cherronisos

Cherronisos ligger i en lang smal bugt på Sifnos’ nordvestlige spids, omkring 15 km fra Apollonía.

Cherronisos er oprindeligt et lille fiskerleje. I dag er det freden og roen, der trækker folk til stedet. Her er et par fiskerestauranter og et keramikværksted med butik. Det er muligt at finde værelser til overnatning.

I Cherronisos findes en fin ganske kort strand. Grundet den lange smalle bugt, får man fornemmelsen af at bade i en flod. Stranden består af mørkt groft sand og sten.

Der afgår bus fra Apollonía til Cherronisos, men der er ikke mange daglige afgange, og slet ikke udenfor sommersæsonen.

Chrisopigi

Chrisopigi er egentlig ikke en by, mere et sted med yderst spredt bebyggelse, en udmærket strand, to restauranter og ikke mindst den berømt kirke, der har lagt navn til stedet.
Kirken ligger flot placeret på en odde, der er overskåret af en kløft. Kirken er vel det mest fotograferede sted på hele Sifnos.

Chrisopigi er et yderst fredeligt sted, hvor du kan nyde stranden, springe i vandet fra klipperne, eller spadsere ad den fine stenbelagte sti til nabobyerne Faros og Fasolou.

Chrisopigi ligger i en bugt på Sifnosø vestkyst ca. 8 km fra Apollonía og ca. 3 kilometer øst for Platis Gialos. Der går ingen bus til Chrisopigi, så man kommer nemmest hertil via den fine kyststi fra Faros, hvor bussen fra Apollonia/Artemonas stopper.

Faros

Faros er en gammel fiskerby i en mindre bugt på Sifnos’ sydøstlige del. I bugten er der en havn og to mindre strande med halvgroft lidt mørkt sand, delt af en gruppe huse.

Her er et par spisesteder på stranden og i byen, samt et minimarked og hoteller, værelser og lejligheder i Faros og omegn.

Et par hundrede meter øst for Faros ligger en mindre bugt, der hedder Fasolou, hvor man finder en lille mere ugeneret strand med en restaurant.

Faros ligger 7 km fra Apollonía og her er omkring 100 fastboende. Det går busser hertil fra Apollonia flere gange dagligt.

Kamares

Kamares er Sifnos’ havneby. En harmonisk by med husene holdt i den klassiske kyklade-stil, med hvide kubiske huse der kravler opad bjergskråningerne. Byen breder sig hele vejen langs en smuk bugt med tættest bebyggelse lige efter havneområdet.

De fleste af byens butikker og spisesteder ligger i ganske kort afstand fra havnen, på hver side af en lille vej, der følger bugten. Når en færge ankommer, er her et mylder uden lige, men det dør ud lige så pludseligt som det opstår. Bortset fra denne færdsel til og fra færgen er Kamares i øvrigt bilfri. I Kamares havn finder man også et turistkontor, hvor de er behjælpelige med indkvartering og alskens spørgsmål i forbindelse med ophold på øen.

Kamares er en meget charmerende lille by med en rigtig fin strand og masser af gode spisesteder og overnatningssteder at vælge mellem.

Der bor omkring 250 indbyggere i Kamares, der ligger 6 km fra hovedbyen Apollonia.

Typisk gadebillede Kastro.
Foto: Gilles

Kastro

Kastro er Sifnos’ oprindelige hovedby. Byen ligger strategisk godt placeret på toppen af en klippe, hvorfra der er en imponerende udsigt over Det Ægæiske Hav og til en kirke, der ligger flot placeret yderligt på en klippe ved havet.

Kastro er oldgammel – her har boet mennesker i omkring 3.000 år. Byen har interessante gamle smalle gader, hvor man næsten kan fornemme historiens vingesus. I Kastro finder man et arkæologisk museum, og i byens smalle gader kan man finde sarkofager fra tiden under det romerske herredømme i 1400-tallet.

Der er mulighed for at bade nedenfor byen på Seralia-stranden, men den ret lille stenstrand i bugten er ikke så spændende igen, da bugten skæmmes af en del faldefærdige bygninger. Et par fiskerestauranter, der forsøger at rette op på det lidt miserable udtryk. Man kan også bade fra nogle klipper istedet, hvis man ikke har noget imod at klatre lidt rundt.

Der er flere steder hvor man kan leje værelser, og lidt udenfor byen er der også et hotel. Byen har flere spisesteder, caféer og barer, hvor man kan nyde den gamle atmosfære.

Kastro ligger omtrent 3 km fra Apollonia. Man kan tage bussen elle gå den fine tur delvist ad mindre stier, delvist via hovedvejen. Man kan også køre i bil dertil, men selve byen er bil- og knallertfri zone, så man må holde udenfor.

Platis Gialos

Platis Gialos ligger i en større bugt på Sifnos’ sydkyst omkring 8 km fra Apollonía.

I Platis Gialos finder du Sifnos’ længste strand, der er blevet tildelt det blå flag i flere år, på grund af strandens kvalitet og de ordentlige forhold. Nogle få steder er stranden meget smal, og består mest af flade klipper og sten, der går ud i vandet og kan være glatte på grund af alger. Der er et større havneområde lidt væk fra selve byen, hvor der også er et havnekontor til brug for dem, der kommer hertil i båd.

Platis Gialos er en udpræget turistby og virker ikke helt så harmonisk og traditionel, som andre steder på øen, men som et sted hvor restauranter og caféer/barer er skudt op i et lidt for hurtigt tempo uden at tænke så meget over det samlede udtryk.

Langs eller på stranden ligger således mange spisesteder og caféer/barer og på bagsiden og ud til vejen ligger flere steder hvor man kan overnatte samt et par butikker. På den anden side af vejen og ind i landet ligger flere hoteller og restauranter.

Platis Gialos er rimeligt velbesøgt om sommeren, hvorimod man uden for sæsonenikke kan forvente at alt har åbent. Her er et fint udvalg af overnatnings- og spisesteder.

Der går bus til Platis Gialos fra Apollonia. Turen tager et kvarters tid.

Vathi

Vathi er en lille søvnig badeby beliggende i en bugt på Sifnos’ sydvestkyst cirka 10 km fra hovedbyen Apollonía

Den lange strand i bugten er fin og børnevenlig, i og med at der er lavt vand et stykke ud. Der er fæere træer på stranden, hvor man kan finde skygge. Stranden deles i to af en mindre havn hvor sejlbåde kan lægge til, tæt på en kirke der ligger på havnen.

På selve stranden er der flere spisesteder med traditionel græsk mad. Der er også en mere moderne café/restaurant, hvor man kan få de almindelige internationale retter og drikkevarer. Ved siden af finder man også et lille supermarked med dertilhørende afdeling med badetøj, klip-klapper, håndklæder etc.

Udover spisesteder kan man finde værelser til leje og keramiske værksteder med dertilhørende butikker. I Vathí ligger øens mest luksuriøse hotel, Eliés Resort, der heldigvis har formået at bygge i den klassiske stil med respekt for området, og ikke tårner sig op i den lille bugt, men falder i ét med omgivelserne.

Der går bus til Vathi fra Apollonia/Artemonas et par gange dagligt. Turen tager ca 20 minutter.

Artiklen er senest opdateret i april 2021.