Oplevelser under vandet på Sifnos

Oplevelser på Sifnos

Sifnos byder på dejlige oplevelser for hele familien: Strand, snorkling, natur- og kulturseværdigheder, vandreture, shopping etc.

Turismen er stadig ret uorganisetet på Sifnos. Du skal derfor som hovedregel selv opsøge seværdigheder, aktiviteter og oplevelser på Sifnos. Mest oplagt er det at vandre i landskabet. Sifnos har et kæmpe netværk af tusinde år gamle forbindelsesveje mellem landsbyer, kirker og andre andre vigtige steder. Er du ikke til vandring er snorkling en anden mulighed for at få rørt sig lidt. Gå efter klippestrande snarere end sandbund.

Har du mere lyst til organiserede ture, er det bedste råd at spørge i receptionen på det hotel, hvor du bor. De ved hvad der sker og kan anbefale de mest spændende ting.

Ud over de ting vi nævner herunder, skal du ikke glemme Sifnos’ særkende: At mærke roen og livets stille gang. Det kan glimrende gøres fra en af de gode strande eller på en traditionel græsk café, mens du nyder en ouzo og en omgang græske småretter. Du finder vores guide til oplevelser på Sifnos herunder.

Strande og snorkling

Sifnos har nogle fine sandstrande, hvor du kan nyde det gode vejr og det klare vand. Hvis du gerne vil snorkle er Seralia-stranden et godt sted. Du kan også snorkle fra klipper i nærheden af Ekaterini-kirkenved Agia Marina-området i Kamares. Også ved Apokofto-stranden vil du kunne snorkle langs klipperne.

Læs om resten af strandene på Sifnos her.

Museer på Sifnos

På Sifnos er der en god håndfuld museer hvor fokus især ligger på øens interessante arkæologiske forhistorie. Derudover er der nogle folkemindesamlinger, hvor man kan opleve øens liv gennem tiderne, samt de traditionelle håndværk der har været med til at give øen dens særpræg.

Ret beset er museerne ikke noget at køre efter, men er du i nærheden, kan de være et besøg værd specielt museet ved Agios Andreas og Sifnos’ arkæologiske museeum i Kastro.

Museet ved Agios Andreas
I tilknytning til det imponerende ruinkompleks ved Agios Andreas ligger en udstillingsbygning. Her kan du se arkæologiske fund, såvel som finde information om Sifnos’ forhistoriske tid. Har åbent året rundt kl. 8:30 – 15:30. Lukket mandage og helligdage.

Sifnos’ arkæologiske museeum i Kastro
Museet har udstillinger af arkaisk og hellenistisk skulpturer, mønter og keramik dateret tilbage til det 8. århundrede f.v.t. Blandt museets vigtigste ting er flere (dele af) marmorstatuer dateret 400-600 år f.v.t. Museet har åbent fra 8:30 til 15:00 hele året. Undtaget mandage og helligdage. Gratis adgang.

Kirker og klostre på Sifnos

Det siges om Sifnos, at øen har en kirke for hver dag på året. Det passer nok ikke helt, men der er der mange kirker på Sifnos. De fleste kirker er opkaldt efter en helgen, og mange steder fejrer man helgenens navngivning én gang om året med en ordentlig fest.

Uanset din religiøse overbevisning, bør du unde sig selv at besøge en kirke eller to. Kirkerne er ofte bygget på spektakulære steder med udsigt over landskabet og er i sig selv skulpturelt flotte.

Langt de fleste kirker er små og ligger gere på nærmest utilgængelige bjergtoppe eller øde klipper ud til havet. Specielt de ofte spektakulære placeringer, gør dem et besøg værd og kirkerne er udmærkede mål for vandreture.

De mest interessante er:

Chrisopigí
Bygget i 1650 og ligger flot placeret på en klippehalvø, der er overskåret af en kløft. Kirken er opkaldt efter Sifnos’ skytshelgen og et populært udflugtsmål for pilgrimsrejsende fra hele Grækenland. Stedet er det mest fotograferede på hele Sifnos.

Chrisopigí-kirken på Sifnos.

Agios Symeon
Bygget i 1667 på en bjergtop højt over Kamares. Herfra er der en fantastisk panoramaudsigt ud over hele øen. Kan virkelig anbefales. Du kan kun komme hertil ved at gå, en så får du også fornøjelsen af at tilbagelægge omkring 650 højdemeter på en hård vandretur. Og en fantastisk udsigt.

Arkæologiske seværdigheder på Sifnos

På Sifnos kan kulturen føres flere tusinde år tilbage i tiden. Derfor er der mange seværdigheder for den arkæologisk interesserede. Her er et udpluk af de mest interessante.

Forhistoriske miner
I oldtiden var Sifnos kendt for øens righoldige guld- og sølvminer, hvilket den græske historiker Herodot, der levede for 2.500 år siden og blev kaldt historiens fader, nævner i sine skrifter. For at takke guderne for de rige mineralkilder, sendte de lokale kostbare gaver til oraklet i Delfi hvert år. Gaverne blev gemt og kan ses den dag i dag i Delfi.

Agios Sostis er verdens ældste sølvmine. Produktionen af zink og sølv startede tidligere end det 3. årtusinde f.Kr., og minen er således omkring 5.000 år gammel. På vejen fra Apollonia mod Cherronisos går der en stenbelagt sti til minen. Indgangen til minen ligger nærmest i vandskorpen.

Fæstninger
På grund af Sifnos’ rige miner, har øen været et oplagt mål for pirater. Det har ført til bygningen af fire fæstningsværker rundt omkring på øen. I dag er der desværre oftest kun ruinerne tilbage. En væsentlig undtagelse er Kastro, hvor der den dag i dag stadig er en by omkring den gamle fæstning.

Kastro er Sifnos’ gamle hovedstad. De mange historiske bygninger gør den til et slags åbent museum. Kastro har været beboet kontinuerligt siden forhistorisk tid. Byens huse ligger side om side og danner to cirkler uden om hinanden der fungerer som en slags fæstningsværk. De rigeste huse ligger inderst og de fattigste yderst. Du kan tage bussen fra Apollonía til Kastro eller gå de 3,5 km dertil.

Agios Andreas er en enorm fæstningsruin på toppen af bjerget ved kirken Agios Andreas, der ligger mellem Apollonía og Vathí. Den er dateret til det 13. århundrede f.v.t. og giver på fornemmeste vis et indblik i den mykenske kultur. Stedet er åbent året rundt kl. 8:30 – 15:30. Lukket mandage og helligdage.

Nymfernes tilflugtssted ved Kamares
En stor klippehule i bjergsiden over Kamares. Hulen har navngivet hele området der kaldes Mavri Spilia (Den Sorte Grotte). Nutildags er klippehulen mest brugt af får og geder. Herfra er en fremragende udsigt over Kamares-bugten. Du kommer hertil ved at følge en sti
op ad bjerget fra Kamares. Turen tager en halv times tid.

Shopping på Sifnos

Sifnos er kendt for de gode keramikere og smykkesmede. Derudover byder øen på mange gode specialiteter som honning og olivenolie.

Smykker
Smykkebutikkerne er især lokaliseret i Apollonía, hvor der er mange guldsmede. Der er ikke tale om de typiske masseproducerede smykker, men om regulær smykkekunst lavet på egne værksteder.

Keramik
Der er blevet fremstillet keramik på Sifnos i årtusinder. Folk fra Sifnos er ligefrem blevet synonyme med erhvervet pottemager. Fra Sifnos har pottemageriet spredt sig til resten af Kykladerne. De fleste keramikere holder til i Kamares, men i de fleste af landsbyerne langs kysten er der en eller flere keramikere.

Tøj og souvenirs
Som alle andre steder, hvor der er turister, er der også på Sifnos et antal souvenir-butikker, hvor man kan få det sædvanlige tingeltangel. De fleste er lokaliseret i Kamares og Apollonia.

Fødevarespecialiteter
På Sifnos fremstilles der timianhonning af fremragende kvalitet. En anden specialitet er kapers og der findes også en mindre produktion af lokal olivenolie, ost og vin. Producenterne gør ofte ikke det store væsen af sig, og man skal lede lidt for at finde guldet blandt købmændenes udvalg.

På havnen i Kamares kan du købe frisk fisk direkte fra fiskerbådene, når de lander deres fangst om formiddagen.

Vandring på Sifnos

Sifnos byder på en spændende natur, der indbyder til vandreture. Sifnos har et kæmpe netværk af gamle vandrestier. Flere af dem er tusinde år gamle forbindelsesveje der forbinder landsbyer, kirker og andre andre vigtige steder med hinanden. En lokal gruppe på Sifnos vedligeholder stisystemet og udgiver et vandrekort, der kan købes hos f.eks. Sifnos Travel i Kamares. Andre steder kan du se de forskellige vandreruter på kort eller skilte i byerne. Besøg også deres hjemmeside her: www.sifnostrails.com

Her er et par konkrete forslag til gode vandre ture på Sifnos.

Kamares – Mavri Spilia – Kamares
Stærkt kuperet rute på cirka 4 km. Varighed 2-3 timer inkl. pauser. Turen starter i Kamares og går op ad bjerget til Mavri Spilia, der er et gammelt mineområde med flere ruiner og en mineskakt. På vejen op, efter cirka en halv times vandring, vil du komme forbi en grotte, hvorfra der er en fantastisk udsigt ud over Kamares-bugten. Et glimrende sted at holde en lille pause.

Nogle steder er ruten afmærket med røde/hvide pletter på sten og klipper, andre steder er det ikke til at tage fejl af stien. Der burde derfor ikke være fare for at gå forkert.

Kamares – Agios Simeon – Kamares
Stærkt kuperet men ukompliceret tur på 10-12 km. Varighed 3-4 timer inkl. pauser. Turen følger vejen fra Kamares og op til kirken Agios Simeon på toppen af bjerget. Her bliver du belønnet med en fantastisk udsigt ud over Kameres-bugten og resten af Sifnos. Ved kirken er der en brønd, hvor du kan få vand.

Platis Gialos – Fikiada – Platis Gialos
Kuperet rute på 7-8 km i varieret terræn. Varighed: 3-4 timer inkl. pauser. En kuperet tur til Sifnos’ sydspids, hvor du kan bade fra en lille sandstrand. Det er en fin tog varieret tur, hvor man blandt andet kommer forbi en mindre skov af cedertræ og en nedlagt gård med en stor olivenlund til.

Du kan finde flere forslag til vandreture på Sifnosguide: Vandring på Sifnos

Artiklen er senest opdateret i april 2021.