Bydele i Thessaloniki

Nutidens Thessaloniki bærer præg af den kraftige brand der i 1917 ødelagde store dele af byen. Stort set hele det historiske centrum med dertilhørende kulturarv brændte ned. Det gav til gengæld plads til en efter datidens mening mere moderne og passende storby. Kun området på højdedraget nord for det nuværende centrum gik fri af branden. Byen består i dag derfor at et moderne centrum langs vandet og et mere oprindeligt kvarter op ad bjergskråningen samt forstæderne der breder sig i begge retninger langs kysten længere væk fra centrum.

Herunder beskriver vi de forskellige områder i Thessaloniki.

Centrum

Thessaloniki har er ret stort centrum bestående af diagonale alléer og monumentale pladser. Centrum er afgrænset af universitets-området i sydøst og Dimokratias-pladsen i nordvest samt kystlinjen mod syd. Det er her de fleste offentlige bygninger, historiske steder og butikker ligger. Især omkring Aristotelous-pladsen, der er byens mest centrale plads omgivet af masser af historiske bygninger, butikker og caféer.

Aristotelous-pladsen grænser op til havnepromenaden i Thessaloniki, der er et af byens mest kendte og populære områder. Her er masser af caféer, restauranter og erhvervsdrivende. Promenaden, der bærer det officielle navn Nikis Avenue, løber langs vandet fra Eleftherias-pladsen i vest til Det Hvide Tårn i øst. Cirka midtvejs ligger Aristotelous-pladsen.

Navarinou-pladsen, ikke langt fra havnepromenaden, er et andet populært sted blandt de lokale – især de studerende. Her er flere spisesteder og kaffebarer samt en af de største seværdigheder i byen nemlig ruinerne efter kejserpaladset.

I den vestlige del af centrum, nær havnen, ligger området Ladadika. Det er byens gamle oliekvarter, med gamle huse og smalle gader. Det blev forladt i 1960’erne, men er i de seneste år blevet genopdaget, og er nu kendt for et sprudlende forlystelsesliv med caféer, barer og spisesteder. Det er også i den vestlige del af centrum man finder den centrale togstation.

I den østlig del af centrum ligger byens to universiteter, byens største stadion, det nye rådhus samt flere parker og museer såsom det arkæologiske museum og det byzantinske museum.

Ano Poli

Ano Poli er græsk for “øvre by”. Det er den ældste del af Thessaloniki beliggende indenfor de gamle bymure på højdedraget umiddelbart nord for centrum. Området gik fri af branden i 1917 og er derfor den mest oprindelige del af byen med huse i traditionel græsk og ottomansk arkitektur, stenbelagte gader og gamle torve og pladser. Alle de ting, der gik tabt i branden mange andre steder i byen.

Området er domineret af det gamle fæstningsværk (Thessalonikis Akropolis også kaldet Heptapyrgion) og de tilhørende bygninger. Her er også masser af kirker og flere museer.

Nordvest for centrum

Den nordvestlige del af Thessaloniki er den gamle arbejderbydel vest for havnen. I dag er meget af industrien rykket yderligere vest på, og de gamle fabriksbygninger er mange steder nu omdannet til kulturhuse, spillesteder og lignende. Der er også mange museer i området samt flere teatre. 

Byens hovedbusterminal ligger også i denne del af byen.

Sydøst for centrum

I gamle dage var området sydøst for centrum, langs med bugten, byens absolutte udkant og hjemsted for flere ferievillaer. I dag er området blevet en naturlig forlængelse af centrum.

I dette område ligger flere fodboldstadioner, et større sportskompleks, byens koncertsal og det gamle kongelige residens, Palataki, der dog aldrig blev brugt.

Et af de mest kendte kvarterer i Thessaloniki ligger i det sydøstlige område. Det hedder Toumba. Nogle tilskriver opmærksomheden den vigtige arkæologiske udgravning i området, mens andre mener at det skyldes fodboldklubben PAOK, der hører hjemme her.

Det mest interessante område sydøst for centrum er Kalamaria, der ligger langs med kysten.

Artiklen er senest opdateret i januar 2020.