Thessalonikis havnefront

Thessaloniki

Thessaloniki er en indbydende storby, hvor tradition og historie blandes med moderne strømninger indenfor arkitektur, kunst og gastronomi. I Thessaloniki er der kort sagt alt hvad man kan tænke sig, hvilket gør byen til en rigtig spændende storbydestination.

Thessaloniki er Grækenlands næststørste by efter Athen og byen er hovedstad og økonomisk kraftcenter i regionen Makedonien i det nordlige Grækenland. Byen ligger på de sydvestlige skråninger af Hortiatis-bjerget i bunden af Det Ægæiske Havs største bugt Thermaikos. Byens moderne centrum er kvarteret omkring hovedgaden Egnatia og Aristotelous-pladsen og sydover mod havnepromenaden. En område præget af lige gader og højhuse.

Allerede i oldtiden var Thessaloniki et vigtigt knudepunkt for handlen på Balkan, hvor især den store havn havde betydning. Byen er fyldt med monumenter og seværdigheder fra den rige historie og flere af dem er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste. Byens vartegn er det hvide tårn ved havnepromenaden, men også Grækenlands største kirke, Agios Dimitrios, skal nævnes.

Thessaloniki en af Grækenlands største universitetsbyer med omkring 100.000 studerende. Det kan mærkes i byen, der har et imponerende udvalg af shoppingmuligheder, caféer, trendy natklubber, en aktiv musikscene og et generelt levende forlystelsesliv. Byen er blandt andet hjemsted for to årlige filmfestivaler, hvoraf dokumentarfilmfestivalen regnes for en af Europas vigtigste.

Thessaloniki har også mange gode restauranter og et godt udvalg af hoteller og attraktioner, hvilket gør byen til en oplagt destination for storbyferie.

Transport

Den lokale offentlige transport i Thessaloniki sker udelukkende med busser. Der er 75 ruter i og omkring byen. KTEL har adskillige regionale og internationle ruter med udgangspunkt i Macedonia InterCity Bus Terminal vest for centrum.

I øjeblikket er byen ved at lægge sidste hånd på en førerløs metro af samme type som i København med to linjer, som efter planen skal åbne i etaper mellem 2020 og 2021. Den vil løbe fra jernbanestationen gennem det historiske centrum og østover.

Fra Thessaloniki er der forbindelse med lokaltog (på græsk ‘proastiakos’) til Larissa og Edessa. Tidligere har der været direkte internationale togforbindelser til flere byer som Sofia, Skopje, Beograd, Moskva, Wien, Budapest og Istanbul samt Athen og andre græske byer. På grund af den økonomiske krise blev det meste lukket i ned i 2011. Efterhånden er flere af linjerne kommet i gang igen, men som togknudepunkt er byen stadig langt fra fordums storhed.

10-12 km syd for byen ligger Thessaloniki International Airport ‘Makedonia’ hvortil der blandt andet er direkte forbindelse fra København mad SAS såvel som Aegean Airlines. Der går også fly til flere græske øer samt Athen fra Thessaloniki.

Fra havnen i Thessaloniki er der forbindelse til Sporaderne og andre af de Nordøstægæiske Øer.

Hvad angår veje ligger Thessaloniki som knudepunkt hvor motorvejene A1 (E75), A2 (E90) og A25 krydser hinanden og giver forbindelse til andre dele af landet samt Bulgarien, Tyrkiet og Nordmakedonien. De tre motorveje har forbindele til Thessalonikis indre ringvej. Vejene i og omkring byen er generelt overfyldte.

Læs mere om hvad Thessaloniki har at byde på herunder.

Her ligger Thessaloniki og sådan kommer du hertil

Thessaloniki ligger i regionen Makedonien i det nordlige Grækenland. Byen har international lufthavn med direkte forbindelse til Danmark hele året.

Ellers er det også muligt at flyve til Athen og derfra tage et indenrigsfly eller et tog til Thessaloniki.

Fra Thessaloniki går der færger til øerne i Sporaderne samt flere af de andre nordligt beliggende øer i Det Ægæiske hav.

Læs mere om fly til Grækenland og færger i Grækenland

Overnatning i Thessaloniki

Der er masser af gode overnatningsteder i Thessaloniki. Her finder du vores anbefalinger til de bedste steder.

Læs videre: Overnatning i Thessaloniki

Oplevelser i Thessaloniki

I en storby som Thessaloniki er der masser af gode og spændende oplevelser. Se vores anbefalinger her.

Bydele i Thessaloniki

Thessaloniki er en by med flere interessante områder. Her finder du en beskrivelse af de vigtigste.

Mad og gastronomi i Thessaloniki

Thessaloniki er Grækenlands kulinariske hovedstad. Her er masser af spisesteder, bagerier og gastronomiske oplevelser.