Det Hvide Tårn i Thessaloniki‎

Oplevelser i Thessaloniki

I en storby som Thessaloniki sker der så mange ting, at vi af gode grunde ikke kan medtage dem alle her. Der er biografer, spillesteder, guidede byture, sejlture, fødevare markeder og meget mere. Stol på os, når vi siger at du ikke kommer til at kede dig i Thessaloniki. Herunder finder du et lille udpluk af hvad denne spændende græske by har at byde på.

Med udgangspunkt i Thessaloniki er der desuden en lang række udflugtsmuligheder, hvis du vil lidt væk fra byen, som eksempelvis Olympen, Halkidiki eller Pieria også kaldet Den Olympiske Riviera.

Seværdigheder i Thessaloniki

Thessaloniki er en by med en tusindårig historie og der er derfor også masser af historiske seværdigheder i byen. De mest interessante stammer fra den romerske og byzantinske periode. Den vigtigste seværdighed i Thessaloniki – og byens vartegn – er Det Hvide Tårn ved havnepromenaden.

Det Hvide Tårn

Det Hvide Tårn et et monument og museum, der ligger ved havnepromenaden i Thessaloniki. Tårnet er bygget som en del af befæstningen af byen efter at den var blevet erobret og indlemmet i det Ottomanske Rige, formodentlig omkring år 1535-36. Tårnet blev brugt som fængsel, og mange fanger blev henrettet i tårnet, der i folkemunde blev kaldt blodtårnet eller det røde tårn. Da grækerne i 1912 fik kontrol over byen fra tyrkerne, blev tårnet skuret hvidt og blev symbol på byen under det nye navn: Det Hvide tårn. Tårnet er ikke længere hvidt, men navnet har hængt ved. I dag er tårnet hjem for det Byzantinske Museum.

Det kejserlige palads med Galerius-buen og rotunden

Galerius’ triumfbue og den nærliggende rotunde er to monumenter fra romertiden beliggende midt i Thessaloniki. De stammer fra cirka år 300 f.kr. og blev opført på foranledning af den romerske kejser Galerius som en del af hans kejserlige palads i Thessaloniki. I dag er kun ruinerne tilbage af selve paladset.

Rotunden er derimod velbevaret. Ved opførslen fungerede det som tempel, under det ottomanske styre blev den konverteret til en moske og der blev opført en minaret. I 1912 da grækerne blev selvstændige igen blev den konverteret til en ortodoks kirke. Kirken blev ødelagt af et jordskælv i 1978, men er nu genopbygget og huser et museum.

Du finder triumfbuen og rotunden nær Aristotelous-pladsen.

Kirker i Thessaloniki

Der findes flere kirker i Thessaloniki. Den vigtigste er Agios Dimitrios, der er opkaldt efter byens skytshelgen. Dimitrios var søn af en rig kommandør i Thessaloniki og blev af kejser Maximian beordret til at forfølge og dræbe byens kristne. Det nægtede Dimitrios som derfor selv blev fanget og tortureret til døde. Da forfølgelsen af de kristne stoppede opførte de lokale en kirke til minde om Dimitrios.

Den nuværende kirke på stedet er oprindeligt opført i 600-tallet. Den nedbrændte dog i 1917 og blev siden genopført efter de originale tegninger. I kirken findes flere byzantinske mosaikker, og Dimitrios’ krypt. Agios Dimitrios ligger i Egnatia-kvarteret i centrum af byen.

Ud over Agios Dimitrios, findes der flere andre seværdige kirker i Thessaloniki. Eksempelvis Agia Sofia, der også ligger i centrum.

Heptapyrgion – Borgen i Thessaloniki

I den gamle bydel, Ano Poli, nord for centrum ligger en gammel borg kaldet Heptapyrgion, som betyder 7 tårne. Borgen har egentligt 10 tårne, men oprindeligt havde den 7 tårne. Den nuværende borg stammer fra 400-tallet da den byzantinske kejser Theodosius befæstede byen. Borgen fungerede som militærhovedkvarter indtil 1890’erne. Siden blev den fængsel, men dette blev opgivet i 1989. Idag er borgen åben for offentligheden, men under restaurering.

Fra placeringen på højdedraget er der en fin udsigt ud over byen, havnen og Det Ægæiske Hav.

Museer i Thessaloniki

Der er flere museer i Thessaloniki. Det mest interessante er det store og flotte arkæologiske museum. Her er der udstillinger med skulturer og andre forhistoriske fund fra Thessaloniki og omegn fra den arkaiske periode og op til romertiden.

Flere af de andre museer i byen er også relateret til områdets rige historie. Derudover er der i Thessaloniki blandt andet et museum for moderne kunst samt et biografmuseum med fokus på græsk film. Videnskabsmuseet Noesis i byens sydlige del bør også nævnes.

Ladadika-kvarteret i Thessaloniki
Ladadika-kvarteret i Thessloniki.

Ladadika-kvarteret

En af de mest spændende ting at foretage sig i Thessaloniki er at slentre rundt i Ladadika-kvarteret ved havnen. Området var tidligere hjem for mange butikker, der handlede med olieprodukter. I dag er området fyldt med spændende spisesteder, barer og natklubber beliggende i fodgængervenlige gader og omkring små pladser. Kvarteret har sin helt egen særlige charme og atmosfære og bør være på enhver Thessaloniki-besøgendes liste over ting der skal gøres.

Fodbold i Thessaloniki

I Grækenland er sport i almindelighed og fodbold i særdeleshed ikke for sjov. Det bliver taget meget alvorligt og er nærmest et spørgsmål om liv eller død. Her er en enorm passion omkring fodbold og det giver nogle kampe med ualmindeligt meget atmosfære på tribunerne. Måske det vildeste i hele Europa. Interesserer man sig for fodbold og har chancen, bør man virkelig få den kæmpe oplevelse det er, at se en fodboldkamp når man er i Thessaloniki.

Det lokale storhold hedder PAOK og de spiller på Toumba Stadion. Biletterne koster €10-30, men kan være lidt svære at få fat på for udlændinge. For at købe en billet skal man nemlig vise et såkaldt AMKA-kort – en slags græsk sygesikringskort. Dette for at sikre sig mod ballademagere. Som udlænding kan man i stedet tage ud til stadion og købe billetten i en salgsbod ved forevisning af pas. Dette selvfølgelig under forudsætning af, at der ikke er udsolgt. Tjek klubbens hjemmeside for info.

Ud over PAOK høer en anden topklub hjemme i byen nemlig Aris Thessaloniki F.C., der spiller på Kleanthis Vikelidis Stadium

Shopping i Thessaloniki

Der er mange shoppingmuligheder i Thessaloniki. Det mest populære område er byens centrum. Specielt gaderne Tsimiski, Ermou og Egnatias kan anbefalls. Også området omkring Aristotelous-pladsen er populært.

I Thessalonikis østlige forstad Kalamaria, tæt på lufthavnen, ligger Mediterranean Cosmos Mall, et stort indkøbscenter, der hævder at være Sydøsteuropas største center med mere end 200 butikker og biograf med 11 sale samt spisesteder og caféer i massevis.

Thessalonikis åbne markeder i centrum bør også nævnes. Eksempelvis Modiano-markedet tæt på Ermou. Her er orientalsk stemning og mulighed for at købe fødevarer, lokale produkter, smykker, tøj, lædervarer etc.

Butikkerne i Thessaloniki har generelt åbent fra 9 morgen til 9 aften. Mindre butikker kan godt finde på at holde lukket nogle timer midt på dagen. De fleste butikker lukker tidligere mandage, onsdage og lørdage.

Strande i Thessaloniki

Hvis du er i Thessaloniki i de varme sommermåneder, trænger du måske til at blive kølet af i vandet eller bare få en tur ved stranden væk fra storbyen. Heldigvis kan det godt lade sig gøre. Der er ingen strande i selve byen, men lidt uden – nemt tilgængelig med bus – for findes der et par ganske gode strande. Kører du endnu længere syd på, kommer den ene strand efter den anden.

Perea Strand

Den strand der er tættest på byen ligger i Perea, en lille ferie- og kystby omkring 15 km syd for Thessaloniki, lige vedlufthavnen. Her er en ganske fin strand, der er meget populær om sommeren. Her er mange faciliteter og en del liv i form af barer, caféer og spisesteder. Stranden er familievenlig. Der går bus hertil fra centrum af Thessaloniki.

Agia Triada Strand

Et par kilometer længere henne ad kysten fra Perea ligger Agia Triada. Her er der en velorganiseret strand med solstole og parasoller samt et godt udvalg af spisesteder og hoteller. Der gås bus hertil cirka hver have time fra Thessaloniki.

Asprovalta Strand

Skal den have en over nakken, hvad angår strande, så er der flere fremragende strande i Striminokos-bugten 80 km øst for Thessaloniki. Eksempelvis stranden i Asprovalta. Det er et større turistområde men en lang og fin sandstrand. Det kræver en bil at komme dertil, men har du en uges ferie i Thessaloniki, er en dagsudflugt til Asprovalta bestemt en god ide.

Artiklen er senest opdateret i marts 2022.