Mad og gastronomi i Thessaloniki

Man kan med god ret kalde Thessaloniki for Grækenlands kulinariske hovedstad. Når du går rundt i gaderne, vil du overalt få pirret sanserne af duftindtryk fra nybagt brød, grillet kød og krydderier. Årsagen til Thessalonikis fantastiske madkultur skal sikkert til dels findes i at området gennem historien har været besat af forskellige herskere, hver med deres egne traditioner og skikke. Det har gjort Thessaloniki til en kulinarisk smeltedigel, med det bedste fra alle verdener. Læg dertil at byen ligger på handelsvejen mellem øst og vest og tæt på havet. Thessaloniki er simpelthen påvirket af en kæmpe variation i ingredienser, tilberedningsmetoder og krydderier med inspiration fra Lilleasien, Frankrig, Balkan og selvfølgelig Middelhavet.

Der er så mange spisesteder i Thessaloniki at det nemt bliver en kende overvældende. For at gøre tingene lidt nemmere, har vi herunder fundet nogle af de mest inspirerende spisesteder i Thessaloniki frem. De bedste steder ligger i gåafstand fra Aristotelous-pladsen og i Ladadika-kvarteret. Også i Ano Poli er der noget at komme efter. Vores bedste råd er at gå lidt rundt i de pågældende områder, og så gå ind et sted der virker appellerende.

En god måde at starte dagen på er at besøge et af Thessalonikis madmarkeder. Kigge på varerne, dufte til krydderierne og lade sig svømme hen i mylderet fra de mange handlende. Det kunne for eksempel være Modiano-markedet tæt på Aristotelous-pladsen. Det er byens største overdækkede marked. Det ligger meget langt fra de pæne og nydelige torvehaller i København, men det er altså sådan man handler her – og har gjort det i århundreder. Se mere længere nede.

En af de ting der bare skal prøves i Thessaloniki er trigona panoramatos, som bagerierne i byen er så kendte for. Trigona panoramatos er et stykke trekantet bagværk, oftest nærmest et kræmmerhus, fyldt med creme. Blandt de bedste steder at smage trigona panoramatos er hos Trigona Elenidi beliggende på Dimitriou Gounari 13 tæt ved Det Hvide Tårn. Link: https://elenidis.gr

3 restauranter der er værd at besøge i Thessaloniki

Thessaloniki er hjem for flere toprestauranter. Der er ingen med Michelin-stjerner, men lad ikke det afskrække dig. Der findes andre måder at måle spisesteder på. Selv går vi faktisk efter den modsatte ende at skalaen. De små lækre, lokale steder med autentisk græsk hverdagsmad. Men selv hvis du er til gourmet, er der masser af spændende steder i Thessaloniki.

Clochard

En af byens mest kendte og bedste restauranter er Clochard tæt på Aristotelous-pladsen og havnefronten. Denne restaurant er indbegrebet af moderne storbyrestaurant og har fået utallige priser og anmærkninger siden den åbnede sidst i 1970’erne. Forvent smagsoplevelser fra øverste hylde. Fokus er på græske og internationale klassiske retter. Intet nyskabende her, bare god gedigen kogekunst. Web: http://www.clochard.gr

Bahtses

Bahtses er en af Thessalonikis ukendte juveler. Næste gang vi kommer til Thessaloniki er det her vi tager hen tog får mad. Her er masser af lækre hjemmelavede retter til nærmest ingen penge. Vi snakker 1-5 euro. Det giver mulighed for bare at bestille en masse retter og få dem ind på bordet, hvor alle tager for sig. Ægte græsk hverdagskost, når det er bedst. Prøv det. Bahtses ligger på Vasilissis Olgas i den sydlige del af byen og har åben til klokken 2 om natten hele ugen. Web: https://www.mpaxtses.com

To Elliniko

To Elliniko er et fantastisk lille spisested tæt på Det Hvide Tårn og havnepromenaden. Hos To Elliniko skal du gå efter deres mezédhes. Den nemmeste måde at beskrive det på at at kalde det græsk tapas. Mezédhes er altså en række småretter og snacks der kommer ind midt på bordet og som hele selskabet så deles om. Det kan sagtens kombineres med lidt større retter også og derfor udgøre et helt måltid. Bestil 5-6-7 retter og nyd det. Suppler med flere, hvis sulten er til det. Web: http://www.ellinikomeze.gr

Marked i Thessaloniki.

Modiano-markedet

Som nævnt øverst er Modiano-markedet et godt udflugtsmål i Thessaloniki for madinteresserede. Det bugner med friske grøntsager og frisk frugt og her er også masser af kød og fisk. Og det stopper ikke her for du kan også købe tøj, rengøringsmidler, elektronik og meget andet – men det ligger jo lidt uden for emnet i denne artikel, så vi koncentrerer os om fødevarerne. Modiano er på den måde et ganske autentisk græsk marked. Det er ingen fine fornemmelser her. Bare det at gå rundt og kigge på hvordan bedstemødre køber stort ind til hele familien er det hele værd.

Bliver du sulten af at kigge på al den mad, så find Adelphia i en af gaderne omkring markedet. Her bliver kødet grillet, mens du kigger på og det går perfekt til de hjemmeskårede pomfrittes.

Gastronomiske kurser og ture i Thessaloniki

Med udgangspunkt i selve byen eller i området omkring Thessaloniki er der flere muligheder for gastronomiske ture og kurser. Eksempelvis ture til vingårde og kurser i græsk madlavning. Turene starter ved nogle hundrede kroner og op til et par tusinde alt efter varighed og indhold.

Artiklen er senest opdateret i marts 2022.