Byer på Ikaria

På Ikaria er der mange små byer, der ligger spredt rundt omkring på øen. Ikarias beboere har gennem tiden levet i mindre samfund rundt på øen, men har via stisystemer på øen haft kontakt og sammenkomster med hinanden. Beboerne har levet af at dyrke jorden eller af fiskeri. Byerne er opstået i forbindelse med disse erhverv. Byerne ved kysterne er nyere end dem inde i landet, da befolkningen tidligere levede inde i landet af frygt for angreb fra pirater.

Generelt for byerne på Ikaria gælder at de er stille og rolige. Du vil ikke finde mange barer og caféer med gang i den på Ikaria. Det sker kun når der er traditionelle fester på øen, så måske kan du være heldig at opleve en af disse festlige begivenheder, hvor hele byen er med.

Herunder finder du vores omtale de fem vigtigste byer på Ikaria.

Agios Kirikos

Agios Kirikos (staves også Agios Kirykos) er den største by på Ikaria med omkring 1.800 indbyggere. Det er også den havneby, som man ankommer til hvis man tager en færge til Ikaria. Byen ligger på Ikarias sydøstlige kyst og har to havnebassiner med farverige fiskerbåde. Bebyggelsen med primært hvide huse med røde tegltage spreder sig over et stort område. Her er små hyggelige gader og pladser bag vejen ved havnen. Her kan du både finde butikker, caféer, spisesteder, overnatningssteder, et museum og et hospital. Her vil du også kunne opleve lidt natteliv.

Armenistis

Denne lille kystby med omkring 70 indbyggere ligger på Ikarias nordlige kyst og cirka 45 km ad vejen nordvest fra havnebyen Agios Kirikos. Her i den lille fiskerlandsby er der ganske hyggeligt. Her er et par spisesteder, caféer og flere overnatningssteder i området omkring Armenistis. Der ligger en lille strand nedenfor byen og øst for byen er der flere bugter med lækre store sandstrande.

Gialiskari

Byen er en lille kystby der ligger lidt øst for Armenistis på Ikarias nordkyst og dermed også cirka 45 km ad vejen fra havnebyen Agios Kirikos. Det er en gammel fiskerlandsby med omkring 160 indbyggere. Udover den lille havn ved byen ligger husene lidt spredt rundt i området. Her kan du også finde lidt butikker, caféer, spisesteder, et lille supermarked og overnatningssteder. Byen ligger ned til nogle rå klipper ved havet men lidt vest for Gialiskari kan du finde en lækker stor sandstrand.

Evdilos

Evdilos, se billedet øverst, er en by med 500 indbyggere. Den ligger på Ikarias nordlige kyst cirka 30 km ad vejen fra havnebyen Agios Kirikos. Det er en populær by blandt besøgende på Ikaria, og herfra kan du også tage færgen til omkringliggende øer.

Byen er rigtig fin med hvide eller lyse huse med røde tegltage, der ligger op af bjergsiderne. Der er flere spisesteder langs havnepromenaden og ellers er her nogle caféer, overnatningssteder, et bageri og en bank. Der er en lillebitte stenstrand i et lille indhak af bugten. Der er en større strand øst for havnen og endnu end strand endnu længere mod øst cirka 500 m fra havnen. Mod vest er der henholdsvis 2 og 3 km til nogle gode strande. Der er altså flere strande at vælge imellem fra Evdilos. Måske er det derfor at Evdilos er så populær.

Therma

Therma er en by, der er opstået i forbindelse den interesse, der har været omkring de varme kilder, der er rige på mineraler og radon. Mange har gennem tiden valfartet til stedet for at bade i de varme kilder. Det er en kystby der ligger på Ikarias sydøstvendte kyst knap 2 km ad vejen fra havnebyen Agios Kirikos.

Byen ligger i en lille bugt og husene ligger presset ind mellem to bjerge. Her er en fin strand med lidt mørkt og groft sand. Her er flere caféer, spisesteder og overnatningssteder samt steder hvor man kan få sig en spa-behandling i de varme kilder.

Artiklen er senest opdateret i november 2019.