Ikaria

Øen der er helt sin egen

Ikaria er en græsk ø der ligger i Det Ægæiske Hav, lidt sydvest for Samos. Ikaria har en bjergrig og frodig midte langs hele den lange ø, og er på den måde lidt delt op på tværs med en nordside og en sydside. Ikaria er et fantastisk sted at holde ferie, men er som feriemål ret ukendt for de fleste danskere. Dog vil der helt sikkert være nogen der kender til Ikaria, og dette skyldes måske, at øen faktisk er lidt berømt alligevel. Ikaria er kendt for befolkningens unormalt høje levealder. På grund af dette er der lavet både studier og tv-udsendenlser om øen.

Ja, mystisk er det, for der er ikke en enkelt parameter som man kan pege på skulle være årsagen til de sunde Ikarianere, og da baggrunden for mystikken også er uvidenskabeligt funderet, så det er nok snarere et rygte og en god historie end egentlige fakta. Dog kan man konstatere, at de på Ikaria lever af, med og i øens flotte natur ved at være primært selvforsynende, og der er ingen stress og jag på øen. Folk på Ikaria går ikke så meget op i tid, og de står op når de vågner af sig selv. Og det lyder da også ganske herligt.

Fakta om Ikaria

Græsk navn: Ικαρία
Indbyggertal: 8.312 (2011)
Areal: 255 km2
Største by: Agios Kirikos (havnebyen)

En hård fortid med trange kår

Beboerne på Ikaria har tilsyneladende gennem tiderne haft en lidt hård tid. Som så mange andre græske øer, har Ikaria været plaget af pirateri og skiftende styre. Men beboerne har måtte klare sig selv, og har derfor søgt tilflugt i naturen. De har ikke fået meget hjælp fra fastlandet i perioder med trange kår og har derfor måtte leve forholdsvis spartansk og primitivt for at overleve. Dette har resulteret i at befolkningen på Ikaria er blevet meget selvstændige og mange er selvforsynende. De har lært at være uafhængige og at klare sig selv på Ikaria.

Ikaria – en verden for sig

Når indbyggerne på Ikaria har lært at klare tingene selv, så har de også opbygget deres egen tilværelse, og livet på øen er derefter. På denne smukke, naturlige og naturskønne ø går livet sin helt egen og rolige gang. Ikaria er ikke en ø hvor turisme fylder ret meget, så du skal tage til Ikaria hvis du sætter pris på oplevelser i naturen og på en afslappet tilværelse blandt nøjsomme mennesker der værdsætter deres ø.

Selvom Ikaria lyder som en meget stilfærdig ø, så er Ikaria også kendt for at være en ø hvor de er glade for at feste. De elsker deres faste traditionelle fester, og når der er fest på Ikaria, så er alle med og der synges og danses til den lyse morgen.

Hvordan Ikaria fik sit navn

Her er den korte version: Ifølge gammel græsk mytologi styrtede den unge, kåde og overmodige Ikaros ned over denne ø. Dette skete under en flugt med sin opfindsomme far, Daidalos, der havde lavet dem begge et par vinger så de kunne flyve væk fra fangeskab på Kreta. Daidalos have advaret sin søn om ikke at flyve for højt op mod solen, da denne så ville smelte den voks der holdt deres kunstige vinger fast på deres rygge. Ikaros trodsede sin fars ord og fløj højt op mod solen. Voksen smeltede og frigjorde vingerne. Ikaros styrtede vingeløs mod jorden og landende på denne ø, hvor han døde. Øen hedder nu Ikaria.

Som turist på Ikaria venter der masse af gode oplevelser. Læs mere om Ikaria i artiklerne nedenfor.

Her ligger Ikaria og sådan kommer du hertil

Ikaria ligger midt-østligt i Ægæerhavet og vest for øen Samos. Ikaria har en indenrigslufthavn så du kan flyve hertil fra Athen på 55 minutter. Alternativt kan du sejle hertil fra de omkringliggende øer eller fra Piræus. Færgeturen fra Piræus tager 7 timer. En anden mulighed er at tage via Samos. I højsæsonen går der direkte charterfly fra Danmark til Samos, og en færgetur fra Samos til Ikaria tager 2 timer.

Læs mere om fly til Grækenland og færger i Grækenland

Overnatning på Ikaria

Selvom Ikaria ikke er en udpræget turist-ø, er det alligevel muligt at finde mange overnatningssteder på øen. Da landsbyerne ligger meget spredt rundt på øen, er der mange forskellige områder at holde ferie i.

Læs videre: Overnatning på Ikaria

Byer på Ikaria

På Ikaria er der mange små byer, der ligger spredt rundt omkring på øen. Læs mere om hovebyen Agios Kirikos og de andre væsentligste her.

Strande på Ikaria

Der er mange forskellige strande på Ikaria bl.a. et par ganske eksotiske strande, der lige så godt kunne ligge i Det Indiske Ocean.

Oplevelser på Ikaria

På Ikaria elsker de at holde deres traditionelle fester, hvor hele byer og deres gæster gerne fester til den lyse morgen.