Oplevelser på Paxos

På en lille grøn og hyggelig ø som Paxos handler det primært om at nyde livet i de herlige omgivelser, men hvis du har lyst til lidt oplevelser udover afslapning, så er der også mulighed for det. Her er både flotte ting at se på, men også flere aktiviteter du kan give dig i kast med.

Bådtur til øen Antipaxos

Har du mod på at bevæge dig lidt længere væk end til den lokale strand på Paxos og kan du ikke få nok af flotte strande, så er en tur til Antipaxos et must. Denne endnu mindre ø ligger cirka 15 minutters sejlads med vand-taxi mod syd. Det er sådan set meget nemt at komme dertil, da der er mange daglige afgange til Antipaxos fra byen Gaios på Paxos. Du kan også finde både der sejler fra de andre byer på Paxos. Vand-taxierne stopper primært i to bugter på Antipaxos: Den første er Vrika og den næste er Voutoumi. De fleste står af ved den første, så hvis du ønsker en lidt mindre besøgt strand at nyde din dag på, så stå af i Voutoumi. Eller gå fra en af de to bugter til den mellemste bugt Mesovrika der er endnu mindre besøgt. Du skal nok regne med at få våde fødder, når du bliver sat af i bugterne på Antipaxos. Men fat mod, paradis venter forude. Se iøvrigt vores rejseguide til Antipaxos.

Bådtur til øen Agios Nikolaos

I den flotte bugt hvor byen Gaios ligger, er der en lille ø der hedder Agios Nikolaos. Den kan du blive sejlet ud til med nogle små både der afgår fra havnen i Gaios. På den lille ø er der ruiner fra en gammel venetiansk fæstning, der i sin tid blev bygget for at holde udkig efter samt hindre invasion fra pirater.

Tripitos-buen

På den sydlige del af Paxos findes en naturlig klippeformation ved kysten der hedder Tripitos. Det er en tidligere klippehule der er styrtet sammen, og nu står der blot en klippe-bue eller bro tilbage, hvilket dog er et ganske imponerende syn i sig selv. Du kan delvist køre dertil i bil, men hvis du skal tæt på Tripitos kræver det en gåtur i det klippefyldte landskab, som dog er utroligt flot. Det kan være en god idé at have et kort med dig, så du ved hvor du skal hen. Herfra kan du også se den lille ø Antipaxos mod syd. Du kan også opleve Tripitos-buen fra vandsiden, enten hvis du selv sejler dertil eller hvis du tager på bådtur omkring Paxos.

Vandring på Paxos

Da Paxos er en lille ø er det forholdsvis nemt at komme rundt ved at vandre. Paxos er kun 5 km bred og 11 km lang, så det er overkommenligt at få tilbagelagt en god del af øen i frisk trav. Der er flere gode vandreruter og mindre stier rundt omkring på øen. Du kan enten gå langs kysten fra by til by, eller gå lidt op i landskabet til de mindre landsbyer, hvorfra du også får en flot udsigt over øen og havet. Undervejs støder du helt sikkert på en lille kirke et sted. Du kan også vælge at vandre hen til en lille øde bugt, som du kan få helt for dig selv.

Museer og kirker

Der er masser af kirker rundt omkring på Paxos men én der skiller sig lidt ud, er den flotte orange Analipsi-kirke i Gaios. I Gaios finder du også et folkloremuseum. Et andet museum finder du i byen Lakka, hvor de har fokus på olivenpresning.

Dykning på Paxos

Hvis du har lyst til at dykke findes der flere steder på Paxos hvor dette kan lade sig gøre. Eksempelvis findes der et dykkercenter i byen Lakka der hedder OASI SUB, hvor man både kan tage dykkerkurser, men også kan komme på ekskursioner rundt omkring Paxos, hvis man allerede kan dykke i forvejen. De har også dykkerkurser for børn, og ekskursioner til flotte steder med almindelig snorkling.

Bådture og bådudlejning

Flere steder på Paxos kan man komme på bådture omkring øen. Lige så flot Paxos er på land, lige så flot er øen set udefra. Derfor kan det være en spændende oplevelse at tage med på en bådtur i havet omkring Paxos. Man vil blive sejlet til flotte klippehuler, der primært ligger på vestsiden, og til smukke bugter omkring Paxos og eventuelt helt til Antipaxos. Der er forskellige muligheder. Nogle gange kan sådanne bådture i højsæsonen virke lidt overfyldte, så find ud af om det er noget for dig. Eksempelvis finder du i byen Loggos et selskab der har sådanne bådture. De tilbyder desuden også udlejning af mindre motorbåde, hvis man føler sig fortrolig med at sejle på egen hånd. På den måde kan man selv sejle til Antipaxos hvis man har lyst.

Artiklen er senest opdateret i november 2019.