Oplevelser på Skiathos

Hovedseværdigheden på Skiathos, og grunden til at folk kommer hertil, er uden tvivl de mange lækre strande, den gode mad samt nattelivet. Til gengæld er det lidt småt med de regulære seværdigheder. Det betyde dog ikke, at der ikke sker noget på Skiathos. Det gør der, og herunder har vi samlet alt det du kan se og opleve på øen.

Det mest interessante er et besøg i området omkring Kastro eller det gamle kloster. Mange tager også på en bådtur enten rundt om øen eller til naboøen Skopelos.

Kastro

Kastro beliggende på en lille klippe på Skiathos absolutte nordspids er øens gamle hovedstad. Et helt igennem utilgængeligt sted, men det var også pointen, da man begyndte at bygge på stedet i 1300-tallet. På den måde var man beskyttet mod banditter og sørøvere. Stedet er siden blevet forladt da indbyggerne flyttede til kysten og grundlagde Skiathos By. I dag er Kastro mere eller mindre forsvundet. Næsten alle husene er revet ned og det meste af bymuren er forsvundet. Alligevel er det et interessant sted. Her er en fantastisk udsigt – og husk badetøjet, for der ligger en ganske lille strand neden for Kastro. Her kan man få en svalende dukkert og her er også en lille, hyggelig taverna med enkle retter.

Kastro ligger cirka 10 km fra Skiathos By. Du kan enten køre hertil med lejet scooter eller bil eller tage med en turbåd fra byen.

Bådture

Der findes flere muligheder for at se Skiathos fra søsiden. Enten gåture hele øen rundt eller på ture til specifikke steder som Lalaria-stranden eller Kastro. Der er også ture tilden lille ubeboede ø Tsougria, hvor du kan bade ved de smukke strande.

Er du villig til at bruge en hel dag på det, kan du endda tage på en bådtur til naboøerne Skopelos og Alonissos. Med lidt held vil du kunne se delfiner under sejladsen. Du kan enten tage den ene eller den anden ø eller dem begge på samme tur. Der er ture dagligt med Skopelos som den mest populære. Sikkert fordi det var her, at filmen “Mama Mia! The Movie” blev optaget.

Du finder mulighederne for bådture ved at gå ned i havnen, hvor turoperatørerne hører til.

Klostret Panagia Evangelistria er et interessant sted som har spillet en vigtig rolle for den græske uafhængighed.

Kirker og klostre på Skiathos

Der findes, lige som på alle de andre græske øer, et hav af kirker og klostre på Skiathos. De fleste ligger i ruiner eller er bare i miserabel forfatning.

Det mest interessante kloster er Panagia Evangelistria 4-5 km nordvest for Skiathos By. Klostret ligger skønt placeret på en bjergside omgivet af grønne træer. Klostret stammer fra år 1806 og havde en vigtig betydning for modstandsfolkene i den græske uafhængighedskrig i 1820’erne. Det skulle efter sigende være her det første græske flag blev designet og vævet. I klostret svor de ledende modstandfolk en frihedsed til det nye flag.

Ud over selve kirken er her også et lille museum og en butik der sælger lokale produkter som olivenolie og vin.

Bourtzi

Bourtzi er en lille halvø beliggende mellem de to havne i Skiathos By. På øen var der førhen en venetiansk fæstning bygget helt tilbage i 1200-tallet. Fæstningen have to tårne og husede også en kirke. I 1660 blev fæstningen lagt i ruiner. Siden har Bourtzi været benyttet som først hospital og siden skole. I dag er der på stedet en indbydende café i de skyggefulde omgivelser samt et kulturcenter, hvor der spilles teater og afholdes koncerter.

Shopping på Skiathos

Der er masser af butikker i Skiathos By – og mange flere end man typisk ser på øer af denne størrelse. De fleste er placeret i hovedgaden, Papadiamantis. Her kan du finde de sædvanlige ting henvendt til turister samt regulært mærketøj, smykker og lokale produkter. Priserne er typisk i den høje ende, søren ikke med at gøre nogle deciderede røverkøb.

Der findes omkring 200 km cykel – og vandrestier på Skiathos.

Vandreture og cykling

Skiathos er som sådan ikke en vandreø, forstået på den måde at folk tager hertil med det formål at vandre. Her er naboøerne Skopelos og Alonissos nok mere velegnede.

Når det er sagt, så findes der næsten 200 km vandrestier på Skiathos. Mange af dem opmærkede. En god gedigen tur fra Skiathos By over den nordlige del af øen til Kastro er et godt bud, hvis man vil lidt ud i landskabet. På vejen kommer man forbi Evangelistria-klostret. Ellers er der flere steder, hvor man kan tage en mindre gåtur i forbindelse med at man besøger en kirke eller andet.

Det er også muligt at cykle på mange af vandrestierne. Cykler kan lejes mange steder – spørg dig frem, der hvor du bor.

Der findes flere vandrekort over Skiathos med beskrive ture og ruter. De kan købes i butikker på stedet. Du kan også besøge www.hikingskiathos.com, der har mere information om vandring på Skiathos.

Papadiamantis’ Museum

Alexandros Papadiamantis er en indflydelsesrig græsk forfatter som blev født på Skiathos i 1851. I dag er Papadiamantis’ barndomshjem indrettet som museum dedikeret hans liv og arbejde.

Museet ligger i gåafstand fra havnen.

Vandsport og dykning

Der findes flere dykkercentre på Skiathos. De fleste er placeret langs kysten fra Skiathos by og sydover – dér hvor de populære strande også ligger. På strandene Tzaneria, Koukounaries, Vromolimnos og Vassilias kan du alle steder findes steder der udlejer grej og arrangerer dykkerture til spændende steder.

På de fleste af de store strande er der mulighed for at leje småbåde, jetski, få ture i motorbåd, vandski og så videre.

Det er også muligt at leje sejlbåde til længere ture og ferie med udgangspunkt i Skiathos.

Natteliv

Det er et stort og levende natteliv i Skiathos. Mange steder har åbne hele natten og også på flere af strandene, som Vromolimnos, er der gang i den i løbet af dagen. De fleste barer og klubber findes i Skiathos By hvor DJ’s spiller op og skaber en festlig atmosfære, men alle steder hvor der bor mange turister er det til at få en drink og høre musik. Særligt kendte er nogle barer i den gamle del af Skiathos By, hvor man sidder på puder i stedet for stole.

Klik dig videre og læs mere om Skiathos herunder.

Artiklen er senest opdateret i april 2021.